tromaktiko: O καιρός και ο κρατικός μηχανισμός

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

O καιρός και ο κρατικός μηχανισμός



Γράφει ο Βασίλης Τσούγκαρης
Το 2017 μπήκε για τα καλά, και η περίοδος των εορτών μας αφήνει με τα μύρια όσα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις – ολικός παγετός)…

Φαινόμενα, που για την εποχή είναι φυσιολογικά, ΑΣΧΕΤΑ με τις υπερβολές των καναλιών τα οποία βρίσκουν ευκαιρίες για ζωντανές συνδέσεις.

Μη βιάσετε να με κατακρίνετε για το «φυσιολογικά».

Θα θυμίσω στους παλαιότερους, αλλά και στους συνομήλικους μου, πως και στα χρόνια μας έριχνε πολλά χιόνια, έκανε άσχημες παγωνιές, και τότε μάλιστα, πηγαίναμε ΚΑΝΟΝΙΚΑ στο σχολείο ΚΑΙ τα Σάββατα, στις δουλειές τους οι μεγαλύτεροι, όπως ΚΑΝΟΝΙΚΑ, έκαναν οι οικογένειες μας τα «κουμάντα» τους για να αντιμετωπιστεί η όποια βαρυχειμωνιά.



Βέβαια ΤΟΤΕ, δεν είχαμε την τηλεόραση με τις γελοιότητες της, να κάνει λόγο για «χειρότερα των τελευταίων εκατό χρόνων» κλπ.

Ερχόμαστε λοιπόν στο σήμερα, στο ΤΩΡΑ, να ρίξουμε μια ματιά τι γίνεται….

Για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, ΛΕΝΕ, πως υπάρχει ο «Κρατικός Μηχανισμός», οποίος θα φροντίσει να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί, να μην παγώσουν, να μην αποκλειστούν χωριά από τον χιονιά, κλπ, κλπ, όλα τέλος πάντων όσα χρειάζονται για να μην μπαίνουν οι δρόμοι της χώρας στην κατάψυξη, και οι οδηγοί στα φαναρτζίδικα και τα νοσοκομεία.

Εργάστηκα για μια δωδεκαετία σαν χειριστής εκχιονιστικών μηχανημάτων, και αυτά που είδαν τόσο τα δικά μου μάτια, όσο και των συναδέλφων μου Συνέλληνες, είναι για να τραβά κανείς τα μαλλιά του (στην καλύτερη των περιπτώσεων).

Πριν συνεχίσω για τα του «κρατικού μηχανισμού», ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΘΑ ΡΙΞΩ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣ.

Στους Έλληνες Οδηγούς, που από «Οδηγικη Παιδεία», οι περισσότεροι βρίσκονται πολύ κάτω από το μηδέν, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σε συνθήκες Χιονιού και πάγου.

Σε συνδυασμό λοιπόν το πιο πάνω με τον «χαλασμένο κρατικό μηχανισμό», δημιουργεί τα ΧΑΛΙΑ που μας δείχνουν τα κανάλια, αλλά και πολλά άλλα, τα οποία επειδή ΔΕΝ είναι στις Εθνικές οδούς Αθηνών – Λαμίας, Αθηνών – Πατρών, Κορίνθου, ΔΕΝ αποτελούν την όποια …. «είδηση».



Οι ειδήσεις, και οι «ενέργειες» των όποιων μηχανισμών, ΠΑΝΤΑ έχουν να κάνουν με την Αθήνα.

Η επαρχία, είναι σε δεύτερη (μη πω τελευταία) μοίρα.

Στις Εθνικές Οδούς, παρολες τις «περικοπές» λόγο κρίσης, θα γίνουν οι «αντιπαγωτικές», θα βγουν τα εκχιονιστικά μόλις πιάσει ο χιονιάς, και θα μεριμνήσουν οι αρμόδιοι να ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ο δρόμος.

Στις επαρχίες, το ΜΠΑΧΑΛΟ είναι μεγαλύτερο έως τεράστιο. Αφού ξεκαθαρίσουν οι … «αρμοδιότητες» μεταξύ Περιφερειών και Δήμων, θα βγουν κάποια εκχιονιστικά να ρίξουν αλάτι στις κεντρικές αρτηρίες, και αυτό ΟΧΙ προληπτικά, αλλά αφού έχει ρίξει χιόνι και σε πολλά σημεία μάλιστα το έχει παγώσει μιας και δεν έχει αλάτι ο δρόμος..

Οι Δήμοι της χώρας, εκτός των ορεινών, ΔΕΝ διαθέτουν εκχιονιστικά μηχανήματα, και σε περίπτωση κακοκαιρίας, ΜΙΣΘΩΝΟΥΝ μηχανήματα ιδιωτών, όπως κάνει άλλωστε το κράτος και για τις Εθνικές Οδούς. Βλέπετε, τα «κρατικά εκχιονιστικά» ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΙΣΘΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΛΟΥΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ.



Γίνονται οι «διαγωνισμοί» για τις «έδρες» π.χ Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου, Νέα Οδός, Εγνατία Οδός, Π.Α.Θ.Ε Περιφέρειες κλπ, μπαίνει ο Αντίστοιχος αριθμός μηχανημάτων σε κάθε έδρα, κάθε σταθμό αποχιονισμού, γίνεται προμήθεια αλατιού, και έτσι (σε πολύ γενικές γραμμές) αντιμετωπίζονται τα όποια φαινόμενα.

ΑΥΤΑ, για τα «κεντρικά».

Για τους Δήμους όμως;

Ότι στείλει, και όποτε στείλει η περιφέρεια, είτε αυτό είναι αλάτι, είτε μηχανήματα.

Θυμάμαι πρόπερσι, ξεκίνησα από την εταιρία όπου εργαζόμουν στη Θεσσαλονίκη με αποχιονιστικο, για να ανοίξω το δρόμο από Νέα Καλλικρατεια μέχρι και Νέα πλάγια και από τις δυο πλευρές και να ρίξω αλάτι στο δρόμο που είχε χιόνια παγωμένα και από το πρωί στο ύψος της Σωζόπολης είχε γίνει καραμπόλα αυτοκινήτων….

Όπως και παλαιοτερα, που με εκχιονιστικά από Θεσσαλονίκη, κάναμε το γύρο του πρώτου ποδιού που είχε γίνει παγοδρόμιο….

Τώρα, φέτος, είδα αλατιέρες να ρίχνουν στα Μουδανιά αλάτι του Αη Γιαννιού το μεσημέρι, ενώ οι δρόμοι ήταν παγωμένοι από τα ξημερώματα στις 05:00, και μάλιστα, η ρίψη έγινε (όπως ήταν φυσικό) ΜΟΝΟ στους κεντρικούς δρόμους, ενώ οι παράδρομοι, ήταν παγωμένοι, με τα όποια προβλήματα (συγκρούσεις, πτώσεις πεζών, κλπ).

Η ΙΔΙΑ κατάσταση επικρατεί ΠΑΝΤΟΥ, αφού ο «κρατικός μηχανισμός» λειτούργει «επιλεκτικά», και με πολλές ελλείψεις.

Δεν θα επεκταθώ, αν και έχω να πω πάρα πολλά για το κάθε φέτος και χειρότερα.

Άπλα θα πω κλείνοντας στους οδηγούς, πως ΟΥΤΕ Η ΤΕΤΡΑΚΙΝΗΣΗ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΧΙΟΝΟΛΑΣΤΙΧΑ ΣΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ.

ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΟΧΙ ΑΠΟΤΟΜΕΣ ΓΚΑΖΙΕΣ, ΟΧΙ ΑΠΟΤΟΜΑ ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑΤΑ.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!