tromaktiko: Δυο μετανάστες στο Ντίσελντορφ κάνουν την εκπομπή «Επιτέλους Yolo!» στο YouTube

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Δυο μετανάστες στο Ντίσελντορφ κάνουν την εκπομπή «Επιτέλους Yolo!» στο YouTube



Έχει καιρό που πειραματιζόμαστε με εξοπλισμό και ιδέες για ένα δικτυακό κανάλι και μια εκπομπή...


Στη ζωή μου έχω μάθει το "κάντο σωστά ή μην το κάνεις καθόλου". Το 98% των ανθρώπων απογοητεύεται, κουράζεται ή φοβάται να ολοκληρώσει κάτι. Το πάθος για κάτι ολοκληρωμένο και σωστό είναι αυτό που ξεχωρίζει το υπόλοιπο 2%. Αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων. Η επιτυχία (όπως και αν την ορίσετε) συνήθως περιμένει στην επόμενη γωνία του τετραγώνου. Όμως το 98% δεν θα περπατήσει ποτέ ως αυτή τη γωνία. Θα πλησιάσει πιθανώς τόσο πολύ που αποτελεί ηλιθιότητα ότι σταμάτησε κάποιος χωρίς να φτάσει στην πηγή να πιεί νερό. Μην σας φαίνεται περίεργο, όντως το 98% σταματά ένα μέτρο πριν πιεί νερό.

Έχω περάσει πολλές ώρες βλέποντας βίντεο-συμβουλές επιτυχημένων κατόχων καναλιών YouTube. Η υπόθεση "βίντεο" δεν είναι καθόλου απλή. Μπορεί να φαίνεται απλό αλλά πιστέψτε με δεν είναι.

Στην φωτογραφία πρέπει να έχεις καλό εξοπλισμό, φωτισμό και γνώση. Στο βίντεο πρέπει να έχει καλό εξοπλισμό, φωτισμό, ηχητική μόνωση, γνώση και όλα αυτά με 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Μόνο η υπόθεση ήχος μπορεί να σε οδηγήσει στο ψυχιατρείο. Μην παραλείψουμε και το θέμα μοντάζ που είναι επίσης τεράστιο. Τα πράγματα κάνουν ακόμα χειρότερα τα ηχητικά εφέ και η μουσική. Πρέπει όλα να είναι 100% ελεύθερα για χρήση και μάλιστα υπάρχουν πολλοί απατεώνες εκεί έξω με δήθεν δωρεάν μουσική. Θα αναφερθώ σε αυτούς πιθανώς σε άλλο άρθρο ή βίντεο.

Για μια εκπομπή υπάρχει και το λεγόμενο "branding". Όλα εκείνα τα στατικά και κινούμενα γραφικά τα οποία χαρακτηρίζουν και ξεχωρίζουν μια εκπομπή. Λογότυπα, κάρτες βίντεο, Intros, Outros.

Το κοινό πρόβλημα όλων των παραγωγών βίντεο στο YouTube είναι η έλλειψη γνώσης και χρημάτων. Το πρόβλημα γνώσης λύνεται διότι υπάρχουν εκατοντάδες αξιόλογα βίντεο για κάθε θέμα όπως εξοπλισμός, ήχος, φωτισμός και άλλα. Το πρόβλημα χρημάτων λύνεται πολύ δύσκολα. Απαιτείται τεράστιος αριθμός θεάσεων για να προκύψει κάποιο αξιόλογο εισόδημα από το YouTube. Τα πράγματα μάλιστα στον τομέα αυτό γίνονται καθημερινά χειρότερα από τη Google. Κορυφαίοι Youtubers αναφέρουν ότι με τη σημερινή μορφή του Youtube "no way" να βγάλεις τα χρήματα που έβγαζες πριν μερικά χρόνια. Αυτό που κρατά τα κανάλια ζωντανά όμως είναι οι απευθείας χορηγίες είτε με τη μορφή χρημάτων είτε με την μορφή προϊόντων που δοκιμάζουν και στη συνέχεια πωλούν. Ακόμα και το Amazon σε πληρώνει αν γίνει αγορά μέσω συνδέσμου από τα σχόλια του βίντεο.

Αποφασίσαμε λοιπόν να το κάνουμε "σωστά". Το "σωστά" είναι δύσκολο να οριστεί (ιδίως αν αναφέρεσαι σε παραγωγή εικόνας) όμως το "οργανωμένα" μπορεί να γίνει.

Που πας καραμήτρο

Οι πρώτες τρεις εκπομπές μας ήταν εντελώς ερασιτεχνικές. Τρία μέρη με χύμα θέματα, εξοπλισμός που απαιτούσε πεντάωρο μοντάζ με μέτρια αποτελέσματα. Σκότωμα.

Ξεκινήσαμε λοιπόν με μια κόλλα χαρτί και τις ερωτήσεις:

Που απευθυνόμαστε
Ποιο ύφος εκπομπής θέλουμε
Ποιο ύφος εκπομπής θέλει ο χρήστης του YouTube
Πως ονομάζουμε την εκπομπή
Πως παρουσιαζόμαστε (σκηνοθεσία, ρούχα, μουσική υπόκρουση)
Τι γραφικά απαιτούνται
Ποια θεματολογία θέλουμε
Πόσο χρόνος απαιτείται για κάθε κομμάτι
Ποιος ο συνολικός χρόνος της εκπομπής
Τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε για την εκπομπή
Πως μπορεί να παράγεται στο 1/5 του χρόνου
Έχουμε ένα επίσης μειονέκτημα το οποίο δεν έχουν οι περισσότεροι πιτσιρικάδες YouTubers. Έχουμε οικογένειες, παιδιά και μια ολόκληρη επιχείρηση παραγωγής λογισμικού. Άρα ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα είναι αυτό του χρόνου.

Γουστάρω το αδύνατο, γουστάρω τους απογοητευτές του τύπου "αδύνατο να το κάνεις", "και τι θα κερδίσεις από αυτό" και όλη τη μαυρίλα της οικουμένης. Πραγματικά λατρεύω αυτούς τους ανθρώπους. Με πεισμώνουν και με οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην επιτυχία. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει.

Οι πρώτες τρεις εκπομπές είναι σκέτη απελπισία από κάθε άποψη. Θα τις κρατήσω μάλλον για να βλέπω το χάλι από το οποίο ξεκινήσαμε. Το κάνουν όλοι οι YouTubers. Τα πρώτα τους βίντεο είναι για κλάματα αλλά τα κρατούν για να θυμούνται.

Η νέα εκπομπή

Όπως προανέφερα πήραμε μια λευκή κόλλα χαρτί με την ερώτηση πως θα λέμε την εκπομπή. Καταλήξαμε στο παρακάτω.



Αυτός είναι ο νέος τίτλος και το νέο λογότυπο.

Η εκπομπή θα είναι περίπου 40 λεπτά. Το ύφος θα είναι πιο ανάλαφρο, πιο χιουμοριστικό αλλά με χρήσιμα και μεστά σχόλια. Το κοινό μας θα είναι άνθρωποι που μιλούν Ελληνικά από όλο τον κόσμο. Το ηλικιακό φάσμα 15-45 χρονών χωρίς αυτό να αποκλείει και άλλες ηλικίες. Οι χρήστες μπαίνουν στο YouTube για να διασκεδάσουν ή να μάθουν κάτι. Αρκετή μαυρίλα έχουν στη ζωή τους ήδη. Δεν θα μπουν στο YouTube για να μαυρίσει η ψυχή τους. Τα καταφέρνουν περίφημα και μόνοι τους στις εποχές μας.

Η νέα Δομή

Η νέα εκπομπή θα αποτελείται όπως και η παλιά από 3 μέρη. Στην αρχή η διάκριση των τριών μερών δεν θα είναι αντιληπτή από τον θεατή. Ο λόγος είναι απλός, δεν έχουμε χορηγό για διαφημίσεις και πιθανώς δεν θα έχουμε για πολύ καιρό ακόμα.

Μέρος 1ο

"Intro" - Τι θα δείτε στην εκπομπή (χρόνος: 2 λεπτά)
Επιγραμματικά τι θα δείτε στην τρέχουσα εκπομπή.
"Μητέρα Πατρίδα" -  Νέα που αφορούν την Ελλάδα (χρόνος: 6 λεπτά)
Δυο φλέγοντα θέματα από Ελλάδα (κυρίως την πολιτική επικαιρότητα).
"Κόσμος και Ντουνιάς" - Παγκόσμια Επικαιρότητα (χρόνος: 6 λεπτά)
Δυο θέματα από την παγκόσμια κυρίως πολιτική σκηνή
"Το ζεις?" Η κοινωνία σήμερα (χρόνος: 2 λεπτά)
Κοινωνικό θέμα ανεξαρτήτου χώρας. Ανάλυση κάποιου κοινωνικού φαινομένου με την θετική όμως έννοια.
Μέρος 2ο

"Α ρε μάνα" - Ρούχο, κατσαρόλα και ντεπόν (χρόνος: 3 λεπτά)
Μόδα, Μαγειρική, Υγεία, από μια νοικοκυρά και μάνα 2 παιδιών, τη Βίκυ!
"Χάϊ τεκ και τέτοια" - Τεχνολογία και διαδίκτυο (χρόνος: 3 λεπτά)
Τεχνολογικά νέα από τον Τομ
"Πάμε Ντίσελντορφ" - Η πόλη μας (χρόνος: 6 λεπτά)
Ένα μέρος ή γεγονός της πόλης. Η πόλη είναι πανέμορφη, έχει πολλούς Έλληνες και συμβαίνουν πολλά.
"Μυθοκίλερς. Γερμανία σήμερα" - Ξεβράκωμα του λαζό (χρόνος: 5 λεπτά)
Η αλήθεια για τη ζωή και όχι μόνο στη Γερμανία. Καταρρίπτουμε τους μύθους.
Μέρος 3ο

"Η αηδία της ημέρας από Γερμανία" - Ψωνίσαμε και την τρώμε (χρόνος: 6 λεπτά)
Υπάρχουν προϊόντα στην Γερμανία που δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι. Τα αγοράζουμε και τα δοκιμάζουμε μπροστά στην κάμερα. Πήραμε και μπόλικα φάρμακα για δυσπεψία.
"Τον κακό μας τον καιρό" - Η Αρναούτα μας (χρόνος: 2 λεπτά)
Χιουμοριστική παρουσίαση του καιρού Ελλάδας - Γερμανίας.
"Ανφόλο, πλοκ, ριπόρτ" - Σχόλια φίλων εκπομπής (χρόνος: 2 λεπτά)
Απαντά ο Tom στα σχόλιά σας σε 2 λεπτά
"Outro - Επόμενη εκπομπή" (χρόνος: 1 λεπτό)
Τι θα δείτε στην επόμενη εκπομπή, σκηνές που κόπηκαν από τα γυρίσματα
Ένα παράδειγμα

Για παράδειγμα για το κομμάτι της εκπομπής "Πάμε Ντίσελντορφ" γυρίσαμε δοκιμαστικά λίγα λεπτά χωρίς φωνή. Στην εκπομπή θα το σχολιάζουμε την ώρα που παίζει.



Αν η νέα δομή, νέος εξοπλισμός, νέα ατμόσφαιρα, γραφικά, μουσική σας αρέσουν θα δείξει. Εμείς αγαπάμε οτιδήποτε κάνουμε.

Απλά είπαμε να το κάνουμε όσο γίνεται σωστά.
Tom Papatolis
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!