tromaktiko: ΜΑΡΤΥΡΙΑ: «Παρίστανα τον άντρα για να βρω δουλειά, μέχρι που κατηγορήθηκα για βιασμό»

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

ΜΑΡΤΥΡΙΑ: «Παρίστανα τον άντρα για να βρω δουλειά, μέχρι που κατηγορήθηκα για βιασμό»



Έψαχνε μια ευκαιρία για να βγάλει χρήματα και έβαλε ως στόχο να βρει ένα σπάνιο ορυκτό που λέγεται ότι ήταν χιλιάδες φορές πιο σπάνιο και από τα διαμάντια...
Επειδή όμως στις γυναίκες δεν επιτρέπεται να εργάζονται στα ορυχεία, η Pili Hussein ντύθηκε σαν άντρας και κατάφερε να ξεγελάσει τους συναδέλφους της για σχεδόν μία δεκαετία.

Η Pili γεννήθηκε σε μια μεγάλη οικογένεια στην Τανζανία. Κόρη ενός κτηνοτρόφου που είχε έξι συζύγους, ήταν ένα από τα 38 παιδιά του. Η ίδια διηγείται την ιστορία της στο BBC, σημειώνοντας: «Ο πατέρας μου μου φερόταν σαν αγόρι και πρόσεχα τα ζώα - δε μου άρεσε καθόλου αυτή η ζωή».

Ούτε ο γάμος της ήταν ευτυχισμένος και όταν ήταν 31 ετών το έσκασε από τον βίαιο σύζυγό της. Αναζητώντας εργασία, βρέθηκε σε μια μικρή πόλη της Τανζανίας, τη Μερεράνι, στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο, το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου πραγματοποιείται η εξόρυξη ενός σπάνιου, μπλε πολύτιμου λίθου που ονομάζεται τανζανίτης.

«Δεν είχα πάει σχολείο, οπότε δεν είχα άλλη επιλογή. Οι γυναίκες δεν επιτρέπονται στα ορυχεία, οπότε μπήκα δυναμικά σαν γενναίος, δυνατός άντρας», λέει. «Με φώναζαν θείο Χουσείν. Και σήμερα αν έρθει κανείς και μου ζητήσει το όνομά μου, αυτό λέω».

Εργαζόταν σκληρά, 10-12 ώρες την ημέρα, σκάβοντας και κοσκινίζοντας μέσα σε αποπνικτικές σήραγγες, εκατοντάδες μέτρα κάτω από το έδαφος.«Έφτανα και σε βάθος 600 μέτρων. Έκανα πιο γενναία και δυνατή δουλειά από τους άντρες. Ήμουν πολύ δυνατή...», σημειώνει και λέει ότι κανείς δεν υποπτεύτηκε ποτέ ότι ήταν γυναίκα.

Ύστερα από ένα χρόνο όμως, μια ντόπια γυναίκα κατήγγειλε στην αστυνομία ότι είχε πέσει θύμα βιασμού από ανθρακωρύχους και ανάμεσα στους υπόπτους, συνελήφθη και η Pili. «Όταν ήρθε η αστυνομία και άρχισε να ανακρίνει τους εργαζόμενους, ένας από αυτούς έδειξε εμένα και είπε ότι το έκανα εγώ», τονίζει και λέει πως ζήτησε από την αστυνομία να εξεταστεί σωματικά ώστε να αποδείξει την αθωότητά της.

Αν και αφέθηκε ελεύθερη, οι συνάδελφοί της δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν ότι ήταν γυναίκα και πως είχε καταφέρει να τους ξεγελάσει τόσους μήνες. «Δε με πίστεψαν ακόμα και όταν η αστυνομία είπε ότι ήμουν γυναίκα. Δεν ήταν εύκολο να το δεχτούν, μέχρι που το 2001 παντρεύτηκα και έκανα τη δική μου οικογένεια».

Η Pili κατάφερε και βρήκε το σπάνιο ορυκτό και τώρα χάρη στην περιουσία που έκανε πουλώντας το, άνοιξε το δικό της ορυχείο ενισχύοντας οικονομικά την μεγάλη οικογένειά της. «Είμαι περήφανη για ότι έκανα, έγινα πλούσια αλλά ήταν όλα πολύ δύσκολα για μένα».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!