tromaktiko: Η "παγίδα" της πρώτης έκδοσης και η τρίτη αξιολόγηση

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Η "παγίδα" της πρώτης έκδοσης και η τρίτη αξιολόγηση



Του Γ. Αγγέλη 
Όπως φανερώνουν οι αναμφίβολα θετικές διαπιστώσεις Σόιμπλε, μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, σύμφωνα με τις οποίες ...
"Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει πολλές μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται σε καλό δρόμο...”, η Ευρωζώνη στάθηκε υποστηρικτικά στο εγχείρημα της δοκιμαστικής επιστροφής στις αγορές.

Όπως παρατηρούν αρμόδια στελέχη της Κομισιόν, "είναι πρωτοφανές το αποτέλεσμα (σ.σ. της υπερκάλυψης της έκδοσης και της σχετικά χαμηλής επιτοκιακής επιβάρυνσης), αν σκεφτεί κανείς ότι αυτό συνέβη με το χρέος να παραμένει χαρακτηρισμένο ως "μη βιώσιμο” και με τα capital controls σε πλήρη εφαρμογή...”.

Οι ίδιοι κύκλοι βέβαια παραδέχονται ότι η έκδοση είχε... σιωπηρά την έγκριση της Ευρωζώνης και των εποπτικών αρχών και μάλιστα σε "κόντρα” με το ΔΝΤ το οποίο λίγες ημέρες ενωρίτερα είχε επαναβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό της "μη βιωσιμότητας” του ελληνικού κρατικού χρέους.

Η επιφυλακτική ετοιμότητα των αγορών να συμμετάσχουν στην έκδοση ερμηνεύεται ως ένδειξη της σταδιακής επιστροφής της εμπιστοσύνης ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει "συντονισθεί” όχι μόνο με τις σκληρές απαιτήσεις των Θεσμών αλλά και με τις προσδοκίες που η ολοκλήρωσή του έχει δημιουργήσει.

Το γεγονός δε ότι από κάθε πλευρά υπήρξε η βεβαιότητα πως τίποτα δεν θα μπορούσε να ανατρέψει ενόψει γερμανικών εκλογών την "κανονικότητα” των εξελίξεων, δημιούργησε ένα συνδυασμό συγκυριακής επενδυτικής ευκαιρίας, η οποία – λόγω της πενταετούς διάρκειας του τίτλου – θεωρείται ασφαλής για το συγκεκριμένο ομόλογο, καθώς αυτό λήγει πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές των δανείων προς τον ESM και τα διακρατικά δάνεια (GLF).

H εμπειρία όμως του 2014, αλλά και του 2015, παραμένει ιδιαίτερα "ζωντανή” ενισχύοντας τις επιφυλάξεις για το κατά πόσο το επόμενο βήμα θα ολοκληρωθεί έγκαιρα σύμφωνα με το πρόγραμμα ή θα "διαταθεί” λόγω των αντιθέσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν σε σχέση με τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Πληροφορίες του Capital.gr (αναλυτικό ρεπορτάζ στην αυριανή έκδοση του Κεφαλαίου) αναφέρουν οτι οι αντιθέσεις αυτές θα γνωρίσουν νέες εντάσεις στην διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης καθώς το ΔΝΤ θα επανέλθει με περισσότερες απαιτήσεις.

Παρ' όλα αυτά, όπως υποστηρίζεται από παράγοντες της Κομισιόν που εμπλέκονται στις σχετικές διαδικασίες, η κυβέρνηση έχει "δεσμευθεί” στις προσδοκίες που έχει ή ίδια δημιουργήσει με την επιτυχή έκδοση του πενταετούς ομολόγου. Και πολύ δύσκολα πλέον θα κάνει την επιλογή ενός νέου κύκλου αμφισβήτησης, που "θα μπορούσε να ανατρέψει πολύ εύκολα τις έτσι κι αλλιώς εύθραυστες προσδοκίες μιας ομαλής επιστροφής στις αγορές...”.    

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!