tromaktiko: Ξεκινά δίκτυο για τη διαχείριση υδατοκαλλιεργειών στον Θερμαϊκό

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ξεκινά δίκτυο για τη διαχείριση υδατοκαλλιεργειών στον Θερμαϊκό



Δίκτυο για τη διαχείριση της περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στον Θερμαϊκό Κόλπο, δημιουργούν η...
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι δήμοι Δέλτα και Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, αλλά και Αλεξάνδρειας Ημαθίας.

Η περιφέρεια αυτή θεωρείται πολύ σημαντική για τις υδατοκαλλιέργειες, καθώς όπως αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, στην Κεντρική Μακεδονία φιλοξενείται το 90% των μυδοκαλλιεργειών της χώρας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και κυρίως η Ιταλία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε προ ημερών τη σύσταση του δικτύου ενώ σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας για την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δημιουργείται, το δίκτυο θα αποτελέσει τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) του Θερμαϊκού Κόλπου. Σκοπός του είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στον Θερμαϊκό Κόλπο, η συμβολή στην ανάπτυξη νέων μεθόδων οστρακοκαλλιέργειας, ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της παραγωγικής δραστηριότητας των υφισταμένων μεθόδων, η διαχείριση των αλιευμάτων και των προϊόντων της υδατοκαλλιέργειας, η ορθολογική διαχείριση και προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και η ενίσχυση του ρόλου και της θέσης των απασχολούμενων στον τομέα αυτόν.

Στην οικονομοτεχνική μελέτη επισημαίνεται, άλλωστε, ότι «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) η παγκόσμια ζήτηση για αλιευτικά προϊόντα βαίνει διαρκώς αυξανόμενη και εκτιμάται ότι οι ετήσιες ανάγκες σε αλιεύματα αυξάνονται με ρυθμό 3,2%, ξεπερνώντας το ρυθμό αύξησης του πληθυσμού του πλανήτη, ο οποίος εκτιμάται στο 1,6%». Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλιευμάτων ετησίως αυξήθηκε από 9,9 κιλά τη δεκαετία του 1960, σε 19,2 κιλά το 2012.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη η παραγωγή προϊόντων αλιείας αντιπροσωπεύει μόλις το 3,3% της συνολικής παγκόσμιας, με αποτέλεσμα η ΕΕ να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, εκτιμάται ότι το 2030 το έλλειμμα σε αλιευτικά προϊόντα θα είναι 29 εκατ. τόνοι ενώ το έλλειμμα αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί από την αλιεία, αλλά από την αύξηση της παραγωγής της υδατοκαλλιέργειας.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμά ότι στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον δημιουργούνται συνθήκες που συνιστούν ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών, τις οποίες οι Έλληνες υδατοκαλλιεργητές μπορούν να αξιοποιήσουν.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!