tromaktiko: Τι έμαθαν οι επενδυτές από την τελευταία ανακοίνωση της Fed

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Τι έμαθαν οι επενδυτές από την τελευταία ανακοίνωση της Fed



Των Joe Rennison και Nicole Bullock
Σημαντικά ερωτήματα για τον πληθωρισμό και τον ισολογισμό παραμένουν αναπάντητα μετά τη...
συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Οι προσδοκίες για τα επιτόκια και πως μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα το δολάριο.

Tα treasuries πραγματοποίησαν ράλι και το δολάριο υποχώρησε, καθώς η Fed άνοιξε το δρόμο για να ξεκινήσει την συρρίκνωση του ισολογισμού της ακόμα και από τον Σεπτέμβριο και διέψευσε τις προσδοκίες των επενδυτών για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Ωστόσο, για μια σειρά από κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους επενδυτές, η τελευταία ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για όσα αποκαλύπτει άλλα τόσα αποκρύπτει.

Η Fed ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα κρατήσει τα επιτόκια αμετάβλητα μεταξύ του 1 με 1,25%, προσθέτοντας ότι μπορεί να αρχίσει «σχετικά σύντομα» να περιορίζει την επανεπένδυση των εσόδων από τους τίτλους που βρίσκονται στον ισολογισμό της.

Ο Μatt Freund, CIO στην Calamos Investments ανέφερε: «Κανείς δεν πίστευε ότι θα κάνουν αύξηση και δεν έκανε. Κανείς δεν πίστευε ότι θα μιλούσαν για μια άνοδο στην οικονομική δραστηριότητα και σίγουρα δεν το έκαναν, αλλά και πάλι υπογράμμισαν το γεγονός ότι θέλουν να αρχίσουν να συρρικνώνουν τον ισολογισμό».

Ο δείκτης δολαρίου διολίσθησε, σημειώνοντας πτώση 0,7%, αντανακλώντας την παράταση της διευκολυντικής πολιτικής και η απόδοση του 10ετους ομολόγου υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης στο 2,29%. Η αγορά αντανακλά μια πιθανότητα 39,7% να αυξηθεί το επιτόκιο το Δεκέμβριο, έναντι 45,4% πριν από την ανακοίνωση της Fed.

Ένα σημείο που απασχολεί περισσότερο τους επενδυτές είναι η τύχη του ισολογισμού των 4,5 τρισ. δολαρίων της Fed, που εκτοξεύτηκε στην προσπάθεια να τονωθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και η οικονομία στον απόηχο της κρίσης του 2008.

Η Fed άλλαξε τη φρασεολογία για το σχέδιο της να επιβραδύνει την επανεπένδυση των κουπονιών από τις τεράστιες ποσότητες ομολόγων που έχει αγοράσει. Αντί να πει ότι θα αρχίσει τη μείωση από «φέτος», ανέφερε ότι θα αρχίσει «σχετικά σύντομα», κάτι που ορισμένοι βλέπουν ως μια ένδειξη ότι θα ξεκινήσει ακόμα και στην επόμενη συνεδρίαση το Σεπτέμβριο.

Αλλά ο Andrew Ross, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Paamco, επισήμανε ότι μπορεί να προσφέρει στην τράπεζα μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών. «Μπορεί να σημαίνει το Σεπτέμβριο, το οποίο πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι σημαίνει, αλλά μπορεί να είναι και οποιαδήποτε στιγμή το επόμενο δωδεκάμηνο» σημείωσε. «Και αυτό είναι σχετικά σύντομα δεδομένου του πόσο καιρό έχουν αυτά τα στοιχεία ενεργητικού τους στον ισολογισμό τους».

Και αν και η Fed πρόσφερε κάποιες ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα, έμεινε σιωπηλή όσον αφορά το μέγεθος της μείωσης.

«Αυτό που λείπει ακόμα είναι πως δεν είχαν κάποια συζήτηση για το τελικό μέγεθος του ισολογισμού» δήλωσε η Seema Shah, global investment strategist στην Principal Global Investors. «Πότε σχεδιάζουν να το κάνουν;».

Κρίνοντας από τις πιθανότητες που δίνουν οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων, η φρασεολογία της Fed για τον ισολογισμό την βοήθησε να εδραιώσει τις προσδοκίες ότι δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίου στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Λίγοι αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια και θα αρχίσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού στην ίδια συνεδρίαση.

Η κεντρική τράπεζα δεν ανέφερε ότι θα αποκλίνει από την πορεία που έχει ήδη παρουσιάσει για μια ακόμα αύξηση επιτοκίου το 2017, παρά τα μεικτά στοιχεία για την οικονομία και τις συνεχείς πολιτικές αψιμαχίες. Αν και οι πιθανότητες υποχώρησαν την Τετάρτη, ο Δεκέμβριος αντιμετωπίζεται από τους επενδυτές ως η πιθανότερη ημερομηνία για την επόμενη αύξηση.

Ένα πιο αδύναμο δολάριο δίνει χώρο στη Fed να προχωρήσει διατηρώντας χαλαρές τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Από την αρχή του χρόνου, ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος καταγράφει τις κινήσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων, έχει πέσει 8,5%.

Το δολάριο κινείται επίσης κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ εδώ και πάνω από δύο χρόνια. «Αν το δολάριο ανέκαμπτε, αυτό θα έδενε τα χέρια της Fed» είπε ο κ. Ross.

Έχοντας προηγουμένως απορρίψει τις ανησυχίες για την αδυναμία του πληθωρισμού στην ευρύτερη οικονομία, η Fed καταπιάστηκε ελαφρώς περισσότερο με την πτώση στην νέα της ανακοίνωση.

Ανέφερε ότι τόσο ο δομικός όσο και ο γενικός πληθωρισμός «κινούνται κάτω από το 2%», αντί για «λίγο κάτω» που ανέφερε στις προηγούμενες ανακοινώσεις. Ωστόσο, η Fed επανέλαβε την προσδοκία της ο πληθωρισμός να «σταθεροποιηθεί κοντά στο στόχο του 2% της επιτροπής μεσοπρόθεσμα».

Yπάρχει μια συζήτηση στο εσωτερικό της Fed για το κατά πόσον η παραμονή του πληθωρισμού κάτω από το στόχο είναι σημαντικά για να οδηγήσει σε μια αλλαγή πολιτικής, αλλά δεν υπάρχει κάποια ένδειξη στην ανακοίνωση πως ετοιμάζεται κάποια επανεξέταση.

«Αναμενόταν ότι θα έπρεπε να δείξουν ότι γνωρίζουν την έλλειψη πληθωριστικών πιέσεων» σημείωση η κα. Shah. «Πρέπει να υπάρχουν κάποιο σπόροι αμφιβολίας».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!