tromaktiko: Κόλλησε το… "μικρόβιο" του εθελοντισμού - 17χρονη βραβεύτηκε με το Princess Diana Award

Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Κόλλησε το… "μικρόβιο" του εθελοντισμού - 17χρονη βραβεύτηκε με το Princess Diana Award



Η Αθηνά Δασκαλά αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της για να βοηθά παιδιά που έχουν ανάγκη...Είναι μόλις 17 χρονών. Ήδη όμως αποτελεί παράδειγμα εθελοντισμού και πηγή έμπνευσης για συμμαθητές της και όσους τη γνωρίζουν. Η Αθηνά Δασκαλά, μαθήτρια που φέτος ολοκλήρωσε τη Β΄τάξη του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας, τα τελευταία δύο χρόνια αφιερώνει τις ελεύθερες -από το σκληρό πρόγραμμα των μαθημάτων- ώρες της, εργαζόμενη εθελοντικά, δίπλα σε παιδιά με αναπηρίες. Παιδιά, που παρακολουθούν το πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας στον Ιππικό Όμιλο Βόλου «Ιππότις», και που με ακούραστη συνοδοιπόρο τους την Αθηνά κάνουν βήματα… ζωής. Η προσφορά της αυτή αναγνωρίστηκε από το ίδρυμα Princess Diana, το οποίο βράβευσε τη Βολιώτισσα μαθήτρια, ανάμεσα σε άλλους νέους στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη για την εθελοντική της δράση.

Ρεπορτάζ: Ελένη Χανου

Ηταν το καλοκαίρι του 2015, όταν το βλέμμα της 15χρονης τότε Αθηνάς τράβηξε μία αφίσα: καλούνταν όσοι ήθελαν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στον Ιππικό Όμιλο «Ιππότις», μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, την οποία στελεχώνουν αποκλειστικά εθελοντές. Στο πρόγραμμα του «Ιππότις» συμπεριλαμβάνονταν πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας για παιδιά με αναπηρίες.

«Γενικά είχα σχέση με τον Ιππικό Όμιλο. Πήγαινα σε εκδηλώσεις και όταν είδα την αφίσα, αποφάσισα να δοκιμάσω. Πήγα μία Κυριακή και… κόλλησα», αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η Αθηνά Δασκαλά.

Μαθήτευσε ως βοηθός στο πλευρό της Sara Hutton Ανετοπούλου, που ήταν και καθηγήτριά της στο ομώνυμο φροντιστήριο Αγγλικών και η οποία παραδίδει μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας για παιδιά με αναπηρίες που επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του ιππικού ομίλου, είτε μέσα από τα ειδικά σχολεία που λειτουργούν στον Βόλο είτε μεμονωμένα.

Εκτοτε αφιερώνει τις ελεύθερες ώρες της στο πλευρό παιδιών με αναπηρία, που μέσα από την ιππασία κάνουν βήματα ζωής… πάνω στο «δικό» τους άλογο.

Μέχρι σήμερα, έχει βοηθήσει επτά παιδιά με αναπηρίες να βρουν τη δική τους διέξοδο από το πρόβλημά τους. «Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και κάθε παιδί αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Στην αρχή υπάρχει η επαφή με το άλογο. Στη συνέχεια δίνονται οδηγίες και μετά το παιδί αρχίζει σιγά-σιγά και συμμετέχει σε δραστηριότητες. Έχω δει παιδιά να εξελίσσονται μέσα από τη θεραπευτική ιππασία. Να ξεπερνούν τους φόβους τους, να βελτιώνουν την ψυχική τους υγεία, να δυναμώνουν μυϊκά», αναφέρει η Αθηνά Δασκαλά, που κάθε Σαββατοκύριακο τα τελευταία δύο χρόνια, μολονότι παιδί και η ίδια είναι δίπλα στα «παιδιά της».

Σημειώνεται ότι η θεραπευτική ιππασία δεν βοηθά μόνο στην ψυχική ανάταση του ανθρώπου που έρχεται σε επαφή με το άλογο. Βοηθά το σώμα να παίρνει σωστή θέση πάνω στο άλογο, και επειδή το άλογο έχει βηματισμό αντίστοιχο του ανθρώπου (κουνάει τη λεκάνη του περπατώντας όπως ο άνθρωπος), τα άτομα με κινητικές αναπηρίες νιώθουν ότι… περπατούν. Παράλληλα, ενδυναμώνει τους μυς της μέσης και τα πόδια.



Στιγμές που συγκλονίζουν

Η ίδια δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα «παιδιά της». Ανακαλεί όμως με συγκίνηση, στιγμές που της έδωσαν το έναυσμα να συνεχίζει… Όταν μια τυφλή κοπέλα κατάφερε να ιππεύσει με φωνητικές οδηγίες. Όταν ένα παιδί που είχε φοβία με τα ζώα κατάφερε να έρθει κοντά στο άλογο και να κάνει ιππασία. Όταν ένα 8χρονο παιδί με αυτισμό, είπε την πρώτη του λέξη, «μπράβο», απευθυνόμενο στο άλογό του. Κάθε φορά, που ο μικρός Βασίλης, όταν τη βλέπει, τρέχει να την αγκαλιάσει και να τη φιλήσει, δείχνοντας εμπράκτως τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του για όσα η 17χρονη του προσφέρει. «Είναι μοναδικά συναισθήματα. Αγαπάω αυτό που κάνω και εισπράττω επίσης πολύ αγάπη. Είναι μια πολύ τρυφερή σχέση», υπογραμμίζει.

Η Αθηνά Δασκαλά, βρίσκεται φέτος σε ένα κομβικό σημείο: θα φοιτήσει στη Γ’ τάξη του λυκείου από το νέο σχολικό έτος, προετοιμαζόμενη για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Διεκδικεί ένα εισιτήριο στις σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όχι όμως, σε οποιοδήποτε τμήμα… «Πριν ασχοληθώ ως εθελόντρια με τη θεραπευτική ιππασία και δουλέψω με παιδιά με αναπηρίες, ούτε που είχα σκεφθεί την ειδική αγωγή. Σήμερα, είναι η πρώτη επιλογή μου. Αν δεν πετύχω να εισαχθώ στο παιδαγωγικό τμήμα ειδικής αγωγής, θα δηλώσω ψυχολογία, μέσα από την οποία, παρακολουθώντας ένα μεταπτυχιακό, θα μπορέσω να ασχοληθώ με την ειδική αγωγή», αναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα εγκαταλείψει τον «Ιππότις». «Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καρδιάς μου. Ό,τι κι αν κάνω, όπου κι αν πάω, στον ελεύθερο χρόνο μου, θα επιστρέφω. Έχω πλέον κολλήσει… το μικρόβιο», τονίζει η Αθηνά Δασκαλά.

Η Αθηνά Δασκαλά μαζί με την καθηγήτριά της και μέντορά της στον «Ιππότις» Sara Hutton Ανετοπούλου


Η βράβευση από το ίδρυμα Princess Diana

Η Αθηνά Δασκαλά, δεν είχε την παραμικρή ιδέα για την υποψηφιότητά της να βραβευτεί για την εθελοντική προσφορά της από το ίδρυμα Princess Diana. Ένα ίδρυμα που ιδρύθηκε από την ίδια την πριγκίπισσα Νταϊάνα, για να προάγει το πνεύμα του εθελοντισμού.

Φέτος, συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και ήδη στη Μεγάλη Βρετανία γίνονται σημαντικές εκδηλώσεις.

Η επέτειος αυτή βρήκε την Αθηνά Δασκαλά να διακρίνεται από το ίδρυμα Princess Diana για το εθελοντικό έργο που προσφέρει στο πλευρό παιδιών με αναπηρίες, ανάμεσα σε νέους από όλον τον κόσμο.

Η Sara Hutton Ανετοπούλου ήταν εκείνη που συμπλήρωσε την αίτηση προς το ίδρυμα για λογαριασμό της Αθηνάς. «Την ίδια ώρα που άλλα παιδιά στην ηλικία της αξιοποιούν τα σαββατοκύριακά τους για να διασκεδάζουν παρέα με τους φίλους τους, η Αθηνά, περνούσε όλες τις ώρες της βοηθώντας εθελοντικά στον ιππικό όμιλο. Θεωρώ ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά της ηλικίας της κι ότι η δράση της μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και για άλλους. Πιστεύω ότι είναι βασικός ο εθελοντισμός ως στάση ζωής και προσφοράς προς το συνάνθρωπο», ανέφερε μιλώντας για τη μαθήτριά της η κ. Ανετοπούλου.

Η απάντηση ήταν άμεση. Το ίδρυμα ζήτησε τρεις συστατικές επιστολές. Η μία, ήταν της ίδιας της κ. Ανετοπούλου. Η δεύτερη από τον «Ιππότις» και η τρίτη από τους γονείς του Βασίλη, του παιδιού, που κάθε φορά που πηγαίνει για ιππασία στον όμιλο, τρέχει για να αγκαλιάσει την Ναηνά.

Το ίδρυμα, συμπεριέλαβε την Αθηνά στη λίστα των πρεσβευτών εθελοντών του.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!