tromaktiko: Οι «τεμπέλικες» διακοπές βλάπτουν τα παιδιά

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Οι «τεμπέλικες» διακοπές βλάπτουν τα παιδιά



Οι μαθητές συχνά επιστρέφουν στα θρανία το Σεπτέμβρη με κακή φυσική κατάσταση και επιπλέον βάρος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη...

Στο παρελθόν καλοκαίρι για τα παιδιά σήμαινε σκαρφάλωμα στα δέντρα, κάστρα στην άμμο και παιχνίδι στο δάσος. Στις μέρες μας όμως τα πιτσιρίκια φαίνεται να προτιμούν περισσότερο το ipad και την τηλεόραση.

Οι επιστήμονες τώρα προειδοποιούν ότι η φυσική κατάσταση των παιδιών χειροτερεύει σημαντικά κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών. Επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Essex αποκαλύπτει ότι οι μαθητές επιστρέφουν στα μαθήματα τον Σεπτέμβρη με σημαντικά μειωμένη καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση και επιπλέον βάρος. Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι οι «τεμπέλικες» καλοκαιρινές διακοπές δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο και είναι πιθανό να έχουν σοβαρή επίδραση στη μετέπειτα ζωή των παιδιών με αυξημένο τον  κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακών νοσημάτων.

 Οι ερευνητές που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Congress of the European College of  Sports Science στη Γερμανία, υποστήριξαν ότι τα παιδιά εύρωστων οικονομικά περιοχών αντιμετώπιζαν σε πολύ μικρότερο βαθμό αυτό το πρόβλημα γιατί οι γονείς τους είχαν την τάση να τα στέλνουν σε αθλητικές κατασκηνώσεις  το καλοκαίρι και άλλες παρόμοιου τύπου δραστηριότητες. Σε φτωχότερες περιοχές όμως, τα παιδιά είναι εγκλωβισμένα στο σπίτι μπροστά  στην οθόνη της τηλεόρασης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τη φυσική κατάσταση και το βάρος σε περισσότερα από 500 παιδιά ηλικίας εννέα και δέκα ετών, σε 13 δημοτικά σχολεία στη βόρειο-δυτική Αγγλία, για διάστημα 13 μηνών. Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι η φυσική κατάσταση βελτιώθηκε και ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) μειώθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, στο διάστημα από το Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2015. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη σχεδόν εξανεμίστηκαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Όταν τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο το φθινόπωρο του 2015, είχαν περισσότερα κιλά και η φυσική τους κατάσταση είχε μειωθεί αισθητά.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!