tromaktiko: Ανοίγουμε τον φάκελο της Πάτρας για τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ανοίγουμε τον φάκελο της Πάτρας για τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων



Μεγάλες προσδοκίες έχει πλέον η Πάτρα από το ενδεχόμενο της διοργάνωσης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019, από την στιγμή...
που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο φάκελος που κατέθεσε η συντονιστική επιτροπή της υποψηφιότητας της αχαϊκής πρωτεύουσας, την καθιστά το μεγάλο φαβορί.

Το patrasevents.gr ανοίγει τον φάκελο που κατατέθηκε από την συντονιστική επιτροπή στους τεχνοκράτες της ΔΕΜΑ, με όλα τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες για τα αγωνίσματα, τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες  και τους αθλητές των ομάδων.

Κάθε πόλη που δηλώνει υποψηφιότητα πρέπει να προβλέπει στο φάκελο της τουλάχιστον 10 αθλήματα που θα πραγματοποιηθούν. Σε αυτά, όπως ήδη έχει γράψει το patrasevents.gr το ένα μπορεί να είναι νέο προτεινόμενο προς θεσμοθέτηση άθλημα.  Επίσης μπορεί εκτός των 10 σίγουρων να προτείνει και άλλα που ίσως κάνει.

Βάσει αυτών ο φάκελος της Πάτρας προβλέπει τα εξής θεσμοθετημένα αθλήματα:  Beach Volley – Βόλεϊ, Beach Soccer-Ποδόσφαιρο,  Beach Handball-Χάντμπολ,  Beach Tennis-Τένις, Beach Wrestling-Πάλη, Fin Swimming-Κολύμπι με βατραχοπέδιλα και μάσκα,  Open Water Swimming-Κολύμπι ανοιχτής θάλασσας, Sea Rowing-Κωπηλασία θαλάσσης και Sailing-Ιστιοπλοΐα (μία κλάση Λέιζερ ή Όπτιμιστ και πάντως για ελαφριά σκάφη).

Το νέο άθλημα που προτείνει η Πάτρα για να θεσμοθετηθεί από την διοργάνωση είναι το Sea Water Polo, ενώ στον ίδιο φάκελο προτείνεται δυνητικά η πραγματοποίηση των παρακάτω αγωνισμάτων:  Water Ski- Θαλάσσιο σκι, Aquathlon-Δίαθλο (Τρέξιμο-Κολύμβηση) και Surfing-Σέρφινγκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέχρι τώρα θεσμοθετημένα αθλήματα των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων (ΠΜΑ) είναι τα παρακάτω 17: Beach Volley – Βόλεϊ, Beach Soccer-Ποδόσφαιρο,  Beach Handball-Χάντμπολ, Beach Tennis-Τένις, Beach Badminton-Μπάντμιντον, Beach Rugby-Ράγκμπι, Beach Wrestling-Πάλη, Water Ski- Θαλάσσιο σκι,  Fin Swimming-Κολύμπι με βατραχοπέδιλα και μάσκα, Kayak Polo-Πόλο με βάρκες, Open Water Swimming-Κολύμπι ανοιχτής θάλασσα,  Triathlon or Aquathlon- Τρίαθλο ή Δίαθλο (Ποδηλασία-Τρέξιμο-Κολύμβηση,  Sea Rowing-Κωπηλασία θαλάσσης, Surfing-Σέρφινγκ, Sea Canoeing-Κανό θαλάσσης, Sailing-Ιστιοπλοΐα και Sport Fishing-ψάρεμα.

Αθλητικά κέντρα και αγωνίσματα που θα φιλοξενήσουν

Ο φάκελος υποψηφιότητας της Πάτρας προβλέπει τη δημιουργία των παρακάτω τεσσάρων αθλητικών κέντρων και την κατασκευή σε καθένα από αυτά ενός κεντρικού γηπέδου ή κεντρικού θαλάσσιου στίβου για κάθε άθλημα που θα φιλοξενήσει.

Το πρώτο αθλητικό κέντρο που προβλέπει ο φάκελος να δημιουργηθεί είναι στην Πρώην Πλαζ ΕΟΤ , όπου εκεί θα γίνουν τα αγωνίσματα Sailing, Sea Rowing, Water Ski, Aquathlon, Surfing.

Το δεύτερο αθλητικό κέντρο, σύμφωνα πάντα με τον φάκελο είναι στο Παλιό κολυμβητήριο – Άλσος Φάνη Τσιμιγκάτου και εκεί θα φιλοξενηθούν τα αγωνίσματα Beach Volley, Beach Handball, Beach Tennis και Beach Wrestling.

Το τρίτο αθλητικό κέντρο θα είναι στο Παλιό λιμάνι, όπου εκεί θα γίνουν οι αγώνες Sea Water Polo, Fin Swimming, Open Water Swimming (τερματισμός), ενώ το τέταρτο προβλέπεται στο Νότιο Πάρκο οπού θα φιλοξενηθούν αγώνες Beach Soccer.

Η παραπάνω προβλεπόμενη χωροθεσία μπορεί να τροποποιηθεί κατά ένα ποσοστό. Η Πλαζ θα είναι το Στρατηγείο των αγώνων καθώς έχει και τις υπάρχουσες μόνιμες κτιριακές υποδομές που εξασφαλίζουν μια εύρυθμη λειτουργία για την όλη διοργάνωση και τις αποστολές των ομάδων που θα φιλοξενηθούν στην Πάτρα.
 Ανοίγουμε τον φάκελο της Πάτρας για τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων
Βοηθητικές υποδομές, εξοπλισμός και προπονητήρια

Ο φάκελος που έχει καταθέσει η Πάτρα προβλέπει και τις βοηθητικές υποδομές που θα φιλοξενήσουν τα αγωνίσματα των αθλημάτων, τα προπονητήρια των ομάδων και τις εγκαταστάσεις τους.

Σύμφωνα με τον φάκελο σε κάθε κεντρικό γήπεδο ή θαλάσσιο στίβο θα αναπτυχθούν λυόμενες υψηλών προδιαγραφών κερκίδες 2-3 χιλιάδων θέσεων. Σε κάθε ένα από τους τέσσερις παραπάνω χώρους – αθλητικά κέντρα θα εγκατασταθούν λυόμενες εγκαταστάσεις υποδομές υψηλών προδιαγραφών όπως Χημικές τουαλέτες, Γραφεία, Αποδυτήρια, Αποθηκευτικοί χώροι, Κυλικείο, Τέντες.

Εκτός από τα κεντρικά γήπεδα – θαλάσσιους στίβους απαιτούνται και προπονητήρια τα οποία δεν είναι απαραίτητο να είναι εντός των αθλητικών κέντρων.Ως προπονητήρια για το Beach Volley θα χρησιμοποιηθούν τα ιδιωτικά γήπεδα της Βάσως Καραντάσιου (τα προσφέρει αφιλοκερδώς)  στον  Άγιο Βασίλειο και ίσως τα γήπεδα της Πλαζ που θα ανακατασκευαστούν.

Για προπονητήριο Beach Tennis θα χρησιμοποιηθεί το υπάρχον δημοτικό κατεστραμμένο στην Ηρώων Πολυτεχνείου (απέναντι από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών), ενώ για προπονητήρια Beach Soccer και  Beach Handball θα κατασκευαστούν σε μία ή δύο εκ των τοποθεσιών Κόκκινος Μύλος/ Ιτιές ή  Πλατανόδασος.

Προπονητήριο Beach Wrestling θα κατασκευαστεί στο Άλσος Τσιμιγκάτου κοντά στην κεντρική παλαίστρα. Ως προπονητήριο Fin Swimming και Sea Water Polo θα χρησιμοποιηθεί το ανοιχτό κολυμβητήριο του ΝΟΠ και ίσως η περιοχή των Αραχωβιτίκων.

Ως θαλάσσιοι στίβοι – προπονητήρια θα χρησιμοποιηθούν κατά βάση οι εγκαταστάσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, όπως και του Ιστιοπλοϊκού  Όμιλος Ίάσων Ρίου που τις προσφέρουν αφιλοκερδώς, ενώ και οι  προπονητές πόλο Νίκος Βλάχος και Λάμπρος Αναστασόπουλος διαθέτουν  το σύγχρονο εξοπλισμό της εταιρείας τους για το Sea Water Polo.

O φάκελος προβλέπει επίσης τελετές έναρξης και λήξης στο παλιό λιμάνι. Στο πλαίσιο των τελετών έναρξης και λήξης θα πραγματοποιηθούν διάφορα θαλάσσια κυρίως events, όπως επίδειξη ταχυπλόων σκαφών, ξυλορακέτας, σχηματισμοί ερασιτεχνικών αλιευτικών σκαφών κ.ο.κ.

Επίσης σε όλη την διάρκεια των αγώνων θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ενεργό ρόλο σε αυτές τις εκδηλώσεις θα έχουν τα Χορευτικά του Δήμου Πατρέων και άλλων φορέων και συλλόγων, ενώ θα πραγματοποιηθούν και άλλες παράλληλες πολιτιστικές δράσεις για την ψυχαγωγία των θεατών και των επισκεπτών, όπως προβολές Κινητού Δημοτικού Κινηματογράφου, θεατρικές παραστάσεις από το «Άρμα Θέσπιδος» του ΔΗΠΕΘΕ  ή και από άλλους  ερασιτεχνικούς τοπικούς θιάσους, αλλά και συναυλίες από τοπικά λαϊκά, ροκ, τζαζ σχήματα.

Στις προθέσεις της επιτροπής είναι να πραγματοποιηθεί και μία μεγάλη συναυλία με επώνυμο Έλληνα καλλιτέχνη, είτε κατά την διάρκεια της έναρξης, είτε στο πλαίσιο της τελετής λήξης των αγώνων.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!