tromaktiko: Σάρκα και οστά παίρνει το όραμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Σάρκα και οστά παίρνει το όραμα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου



Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η εκσκαφή για τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης που θα προσφέρει στην...
άμβλυνση του προβλήματος πάρκινγκ

Σάρκα και οστά άρχισε να παίρνει το όραμα του Αρχιεπισκόπου για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς καθεδρικού ναού στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής.

Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η εκσκαφή για τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης, ο οποίος, όπως προηγούμενα είχαμε πληροφορηθεί, θα χρησιμοποιείται ως δημόσιος και δεν θα απευθύνεται μόνο στους επισκέπτες του ναού.

Όταν πρόσφατα η Εκκλησία ανέμενε την πολεοδομική άδεια, ο τεχνικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Στέλιος Γεωργίου είχε αναφέρει στον «Π» ότι το έργο θα αρχίσει με την κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης που θα είναι διώροφος και θα έχει χωρητικότητα για 160 αυτοκίνητα, για να διευκρινίσει ότι με τη δημιουργία του εν λόγω χώρου δεν θα διευκολύνονται μόνο οι πιστοί που θα επισκέπτονται τον ναό, ενώ και γενικότερα, όπως είπε, αναμένεται να προκύψει άμβλυνση του έντονου προβλήματος της εξεύρεσης πάρκινγκ που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, ο χώρος στάθμευσης υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα 18-20 μηνών και θα κοστίσει περίπου 3,5 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το συνολικό κόστος του έργου, δηλαδή συμπεριλαμβανομένου και του ναού, θα ανέλθει στα περίπου 9 εκατ.

Ερωτηθείς εάν η Αρχιεπισκοπή θα λειτουργήσει πρώτα τον χώρο στάθμευσης ως ξεχωριστό κομμάτι για να αποκομίσει έσοδα, ώστε να χρηματοδοτήσει τον ναό, ο κ. Γεωργίου απάντησε ότι οι οδηγίες του Αρχιεπισκόπου είναι να προχωρήσουν ενιαία και οι δύο φάσεις του έργου.

Ο τεχνικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής ρωτήθηκε και για την ύπαρξη αρχαίων στο τεμάχιο όπου θα ανεγερθεί ο ναός, για να πει ότι οι όποιες αρχαιότητες βρέθηκαν θα αποτελέσουν μέρος του έργου, ως οι οδηγίες που δόθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Σημείωσε πάντως ότι δεν ανευρέθηκαν σημαντικής αξίας έργα.

Για την αναγκαιότητα ανέγερσης ενός τέτοιου μεγέθους ναού, ο προκαθήμενος παλαιότερα είχε εξηγήσει ότι ο καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη ήταν πολύ μεγάλος για την εποχή που κτίστηκε, όμως πλέον δεν χωρεί όχι μόνο τους πιστούς, αλλά ούτε και προσφέρεται για τελετές ενθρόνισεων, χειροτονίων κ.λπ. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το πλάτος του είναι λιγότερο από έξι μέτρα.

«Δεν μπορεί ο ναός του Αγίου Ιωάννη που πλέον μοιάζει με παρεκκλήσι να είναι ο καθεδρικός ναός της Κύπρου», είχε πει σε συνεντεύξεις του ο Μακαριότατος.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!