tromaktiko: Πνίγηκαν στα νερά και στη λάσπη το λιμάνι και η Χώρα της Σύμης - Μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών δίνουν οι Αρχές

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Πνίγηκαν στα νερά και στη λάσπη το λιμάνι και η Χώρα της Σύμης - Μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών δίνουν οι Αρχές



Πνίγηκαν στα νερά και στη λάσπη το λιμάνι και η Χώρα της Σύμης από την έντονη βροχόπτωση της Δευτέρας...
Περίπου 15 αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα, 30 παρασύρθηκαν από τα νερά, βάρκες βγήκαν στη στεριά, πολλά μαγαζιά και σπίτια υπέστησαν καταστροφές, όπως επίσης το σχολείο και το νηπιαγωγείο. Μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών δίνουν οι Αρχές. Χθες, νέο κύμα κακοκαιρίας του φαινομένου «Ευρυδίκη» κινήθηκε από τα δυτικά προς τα κεντρικά και τα νότια, με τις πρώτες σφοδρές καταιγίδες να εκδηλώνονται και πάλι στην Κέρκυρα.

Στη μάχη για την αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών, που προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση της Δευτέρας, βρισκόταν χθες η Σύμη, ενώ το κυρίως κύμα κακοκαιρίας του φαινομένου «Ευρυδίκη» άρχισε να κινείται χθες από τα δυτικά προς τα κεντρικά και νότια, ρίχνοντας και πάλι πολύ νερό στην Κέρκυρα.

Το ακριτικό νησί της Σύμης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η πολύ μεγάλη ποσότητα βροχής που έπεσε τη Δευτέρα από τις απογευματινές ώρες μετέτρεψε τον βασικό οικισμό της και άλλες περιοχές σε βαλτότοπο. «Περίπου 15 αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα, 30 παρασύρθηκαν από τα νερά και τη λάσπη. Πολλά μαγαζιά και σπίτια έπαθαν σοβαρές ζημιές, όπως και το σχολείο και ειδικά το νηπιαγωγείο, που δεν μπορεί να λειτουργήσει ακόμα», είπε στην «Κ» ο δήμαρχος Σύμης Ελευθέριος Παπακαλοδούκας. Τη Δευτέρα στο νησί των 3.000 μόνιμων κατοίκων είχε μπλακ άουτ. Το ρεύμα κόπηκε, το δίκτυο ύδρευσης επίσης κτυπήθηκε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει νερό, ενώ και οι δρόμοι είχαν καταληφθεί σε πολλά σημεία από μπάζα, εμποδίζοντας την κυκλοφορία.


«Ευτυχώς σήμερα αποκαταστάθηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ενώ συνεργεία του στρατού και της Περιφέρειας, μαζί με πολλούς εθελοντές, καθαρίζουν τους δρόμους από τα μπάζα. Παράλληλα, συνεργείο της Πυροσβεστικής με δέκα άντρες, που ήρθε στο νησί μας από το βράδυ της Δευτέρας μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, προχώρησε σε άντληση των υδάτων», μας είπε χθες το απόγευμα ο δήμαρχος. «Συνεργείο του υπουργείου Υποδομών καταγράφει τις ζημιές, ενώ έχουμε ήδη επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών, που υποσχέθηκε έκτακτη ενίσχυση για να αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Μας τηλεφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι υπουργοί. Από την άμεση ανταπόκριση της πολιτείας αισθάνθηκα υπερήφανος που είμαι Ελληνας», σημειώνει ο δήμαρχος Σύμης.

Την ώρα που νοτιοανατολικά επούλωναν τις πληγές τους, βορειοδυτικά, στην Κέρκυρα, ο κόσμος και οι Αρχές βρίσκονταν αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα κακοκαιρίας. Πολύ έντονη ήταν η βροχόπτωση, έχοντας ξεπεράσει ήδη στις 7 μ.μ. τα 92,6 χιλιοστά βροχής, με αποτέλεσμα πολλά σημεία του οδικού δικτύου να έχουν πλημμυρίσει, όπως στην εθνική οδό προς Παλαιοκαστρίτσα, όπου υπήρχαν αρκετά νερά στον δρόμο ή στην περιοχή Βρυώνη, όπου αυλές σπιτιών και δρόμοι πλημμύρισαν. Προβλήματα εμφανίστηκαν και στην ηλεκτροδότηση. Η δύναμη του ΔΕΔΔΗΕ στο νησί ενισχύθηκε με τρία συνεργεία που ήρθαν από Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Γιάννενα, καθώς και ιδιώτες εργολάβους, που εξορμούν πολλές ώρες σε όλο το νησί, καθώς σημειώνονται αρκετές ζημιές.

Ισχυρές ήταν, χθες, οι βροχοπτώσεις και σε άλλα νησιά του Ιονίου, όπως στην Ιθάκη (18 χιλ.) και στη Λευκάδα (12 χιλ.), ενώ έβρεξε και στη Ζάκυνθο (5,2 χιλ.).

Ενα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο που καταγράφηκε τη Δευτέρα είναι πως έπεσαν πάνω από 10.000 κεραυνοί στην Κεντρική και Νότια χώρα. Πρόκειται για στοιχεία του δικτύου εντοπισμού ηλεκτρικών εκκενώσεων ΖΕΥΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!