tromaktiko: Γλαύκος: Εξόρμηση στο προάστιο με τα νερά της Πάτρας

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Γλαύκος: Εξόρμηση στο προάστιο με τα νερά της Πάτρας



Το προάστιο του Γλαύκου που υδροδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της Πάτρας, έχει τη δική του ομορφιά και τη δική του ιστορία...
Μόνο λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, η περιοχή του Γλαύκου βρίσκεται μέσα στο πράσινό και στα νερά!

Οι Πατρινοί έχουν συνδυάσει τον Γλαύκο με την Κυριακάτικη μεσημεριανή τους βόλτα για φαγητό στα εστιατόρια της περιοχής…

Το μουσείο

Εκτός από αυτό όμως αξίζει να κάνεις μια βόλτα και να επισκεφθείς το μουσείο του υδροηλεκτρικού σταθμού. Η ιστορία του υδροηλεκτρικού σταθμού φυλάσσεται στο ανακαινισμένο διώροφο κτίριο όπου παλαιότερα έμεναν ο διευθυντής και το προσωπικό και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Εκεί φυλάσσονται εξαρτήματα των πρώτων υδροηλεκτρικών μηχανών, βοηθητικά εργαλεία και, άθικτος, ο παλαιός πίνακας ελέγχου.




Μαρτυρία των απαρχών της ενεργειακής ανάπτυξης στην νοτιοανατολική Ευρώπη αφού ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Γλαύκου ήταν, πιθανότατα, πρωτοπόρος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια. Η ιστορία του σταθμού αρχίζει το 1922 όταν το κράτος διέθεσε στον Δήμο Πατρέων το προνόμιο της υδροηλεκτρικής αξιοποίησης του ποταμού.

Γλαύκος ο δαίμονας της θάλασσας

Κατά τη μυθολογία ο Γλαύκος ήταν δαίμονας της θάλασσας και λατρευόταν σε πολλά νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας κυρίως όμως στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.. Τον φαντάζονταν ως κήτος ή με ανθρώπινη μορφή, που είχε γένια και μαλλιά από φύκια ενώ όστρακα ήταν κολλημένα σ' όλο του το σώμα. Συνόδευε το Νηρέα στις θαλάσσιες περιπλανήσεις του, μαζί με τις Αλκυόνες και τις Νηρηίδες, το φίλο του, Μελικέρτη και τα άλλα πνεύματα του νερού. Οι δύτες αλλά και οι ναυτικοί απευθύνονταν σ' αυτόν, για να τους προστατέψει από τους κινδύνους, τον αγαπούσαν και τον τιμούσαν• τον αποκαλούσαν από σεβασμό "Γέροντα" ή "Γέρο θαλασσινό".



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!