tromaktiko: Πάνω από 1.000 παιδιά έχει απαγάγει η Μπόκο Χαράμ από το 2013

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Πάνω από 1.000 παιδιά έχει απαγάγει η Μπόκο Χαράμ από το 2013



Οι τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ έχουν απαγάγει πάνω από 1.000 παιδιά στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας...
από το 2013, όπως τονίζει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) σε έκθεσή του που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα Παρασκευή (13/4).

Τα μέλη της οργάνωσης απάγουν πολύ συχνά αγόρια και κορίτσια για να ενσταλάξουν φόβο και για να κάνουν επίδειξη δύναμης, τόνισε η UNICEF, την παραμονή της τέταρτης επετείου από την απαγωγή 276 μαθητριών στο Τσιμπόκ, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

«Τα παιδιά στη βορειοανατολική Νιγηρία συνεχίζουν να γίνονται στόχοι επιθέσεων μιας κλίμακας που συγκλονίζει», ανέφερε ο Μοχάμεντ Μαλίκ Φολ, ο επικεφαλής της UNICEF στη Νιγηρία.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία τόνισε πως έχει επαληθεύσει πάνω από 1.000 απαγωγές. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η υπηρεσία του ΟΗΕ δίνει στη δημοσιότητα μια εκτίμηση. Αλλά ταυτόχρονα, επισήμανε ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ίσως είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η UNICEF πήρε συνέντευξη από τη Χαντίτζα, σήμερα 17 ετών, η οποία είχε απαχθεί κατά τη διάρκεια επίθεσης της Μπόκο Χαράμ στο χωριό της. Οι τζιχαντιστές την κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο, την πάντρεψαν διά της βίας με έναν από τους μαχητές και η έφηβη βιάστηκε επανειλημμένα.

Έμεινε έγκυος και σήμερα «ζει με τον μικρό της γιο σε καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων, όπου δυσκολεύεται να ενταχθεί λόγω των φραγμών που δημιουργεί η γλώσσα που μιλάει και του στίγματος που φέρει διότι είναι "σύζυγος (μαχητή) της Μπόκο Χαράμ"», τονίζεται στην έκθεση.

Τουλάχιστον 2.295 δάσκαλοι έχουν δολοφονηθεί και πάνω από 1.400 σχολεία έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια της σύρραξης.

 Ο πόλεμος που ξέσπασε όταν η Μπόκο Χαράμ πήρε τα όπλα, διανύει τη δέκατη χρονιά και ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν ότι πλησιάζει στο τέλος του. Τον Φεβρουάριο, μια φράξια των τζιχαντιστών απήγαγε πάνω από 100 μαθήτριες στην πόλη Ντάπτσι, που μέχρι τότε παρέμενε συγκριτικά αλώβητη κατά τη διάρκεια του πολέμου. Έναν μήνα αργότερα, οι τζιχαντιστές απελευθέρωσαν σχεδόν όλα τα κορίτσια, αλλά τουλάχιστον πέντε πέθαναν στα χέρια των απαγωγέων τους. Ένα κοριτσι, η Λία Σαρίμπου, παραμένει όμηρος διότι αρνήθηκε να προσηλυτιστεί στο ισλάμ, ανέφεραν συμμαθήτριές της οι οποίες αφέθηκαν ελεύθερες.

 Η νιγηριανή κυβέρνηση ανέφερε ότι η απελευθέρωση των κοριτσιών αποτελούσε το προοίμιο της έναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών. Αλλά ειδικοί διαφωνούν.

Η δράση της Μπόκο Χαράμ συνεχίζει να αποτελεί εξαιρετικά φορτισμένο ζήτημα από πολιτική άποψη. Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι αναδείχθηκε στην εξουσία το 2015 υποσχόμενος να τερματίσει τον ανταρτοπόλεμο των τζιχαντιστών. Αλλά η κυβέρνησή του, παρότι ο στρατός εκδίωξε τη Μπόκο Χαράμ από πολλές περιοχές και κοινότητες ως το 2016, δεν έχει καταφέρει να βάλει τέλος στη δράση της ένοπλης εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Τη Δευτέρα, ο Μπουχάρι ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει νέα θητεία το 2019.

Τέσσερα χρόνια μετά την απαγωγή των μαθητριών στο Τσιμπόκ, περίπου 100 από τα κορίτσια συνεχίζουν να αγνοούνται. Ορισμένα εκτιμάται ότι είναι νεκρά, βάσει όσων κατέθεσαν πρώην συμμαθήτριές τους που σώθηκαν και εκτιμήσεων ειδικών για τη δράση της Μπόκο Χαράμ. Εξάλλου, η οργάνωση τον Ιανουάριο δημοσιοποίησε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει κάποια από τα κορίτσια, υποστηρίζοντας πως θέλουν να μείνουν μαζί με τους απαγωγείς τους.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!