tromaktiko: Διαψεύδει η Ελλάδα: Κανένα επεισόδιο στη νησίδα «Ανθρωποφάς» - Προκαλεί ο Γιλντιρίμ

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Διαψεύδει η Ελλάδα: Κανένα επεισόδιο στη νησίδα «Ανθρωποφάς» - Προκαλεί ο Γιλντιρίμ



Ξεκάθαρο μήνυμα της Ελλάδας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: Απολύτως καταδικαστέα η προκλητική δήλωση του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ...
για δήθεν περιστατικό στη νήσο Μικρός Ανθρωποφάς - «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας»

«Απολύτως καταδικαστέα», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα τη Δευτέρα (16/04/2018) ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ότι δυνάμεις της τουρκικής ακτοφυλακής κατέβασαν ελληνική σημαία που είχε αναρτηθεί στη νήσο Μικρός Ανθρωποφάς από τρεις νεαρούς Έλληνες.

«Με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

Το χρονικό της υπόθεσης
Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας (16/04/2018), όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος υποστήριξε ότι δυνάμεις της τουρκικής ακτοφυλακής κατέβασαν ελληνική σημαία που φέρονται να είχαν υψώσει προ ημερών στο νησί Ανθρωποφάγος (σ.σ. Ανθρωποφάς) τρεις νεαροί Έλληνες.

Νωρίτερα, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πάντως, σημείωναν ότι δεν έχει καταγραφεί καμία τέτοια κίνηση και δεν καταλαβαίνουν σε ποιο περιστατικό αναφέρεται ο κ. Γιλντιρίμ. Σημειώνουν, πάντως, ότι διερευνούν όλα τα ενδεχόμενα.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να δώσει την απαραίτητη απάντηση σε καταστάσεις ντε φάκτο που πρόκειται να γίνουν.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζετε πότε πότε η γείτονάς μας Ελλάδα κάνει κάποιες δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν την ένταση στη θάλασσα του Αιγαίου. Τον τελευταίο καιρό προκαλεί την προσοχή ότι έχουν αυξηθεί αυτές οι παραβιάσεις. Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με εκείνες των Ιμίων. Βλέπουμε ότι υπήρξε πρωτοβουλία στησίματος ελληνικής σημαίας στο νησί Ανθρωποφάγος (μικρό νησάκι στο νησί Φούρνοι). Οι δυνάμεις της ακτοφυλακής μας έκαναν την κατάλληλη παρέμβαση και σήκωσαν τη σημαία από εκεί. Η συμβουλή μας προς την Ελλάδα είναι να μείνει μακριά από προκλήσεις που αυξάνουν την ένταση και να κινείται με βάση το δίκαιο γειτονίας. Να μη θεωρεί κανείς ότι θα υποχωρήσουμε από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την απαραίτητη απάντηση σε αυτές τις ντε φάκτο καταστάσεις που πρόκειται να γίνουν».

Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούγλου.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!