tromaktiko: Επιχείρηση γιογιό!

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Επιχείρηση γιογιό!



Εάν το παιδί σας είναι στην κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει να χρησιμοποιεί την...
τουαλέτα, τώρα είναι η ιδανική εποχή για να αρχίσετε σιγά σιγά την εκπαίδευση.

Το κόψιμο της πάνας και η χρήση της τουαλέτας είναι μια μεγάλη κατάκτηση για το παιδί, γιατί σηματοδοτεί την αρχή της ανεξαρτησίας του και την είσοδό του στον κόσμο των μεγάλων. Το να μάθει να αυτοελέγχεται είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός στην ανάπτυξή του, όμως καλό θα ήταν να μην το πιέσετε. Περίπου το 30% των παιδιών είναι έτοιμο γύρω στα δυόμισι, ενώ το 70% στα τρία, με τα κοριτσάκια συνήθως να τα καταφέρνουν γρηγορότερα. Μέχρι να αποχαιρετήσουν οριστικά την πάνα κάποια μπορεί να φτάσουν ακόμα και στα τέσσερα. Όταν το παιδί σας νιώσει έτοιμο να χρησιμοποιήσει το γιογιό, θα σας το δείξει με διάφορους τρόπους. Μπορεί να αρχίσει να σας δείχνει την πάνα του ή να σας λέει ότι είναι βρεγμένο.

Υπάρχει κατάλληλη στιγμή;
Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε την επιτυχία της «αποστολής» είναι να επιλέξτε μια περίοδο που το παιδί σας θα έχει καλή διάθεση και η καθημερινότητά του θα είναι ομαλή, χωρίς έντονες καταστάσεις. Αποφύγετε περιόδους οικογενειακών αλλαγών, όπως είναι η γέννηση ενός νέου μωρού. Ιδανικά, ξεκινήστε όταν ο καιρός είναι ζεστός, οπότε και θα μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς πάνα. Τον πρώτο καιρό θα συμβαίνουν διάφορα μικροατυχήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσετε με υπομονή, χιούμορ και ασφαλώς χωρίς νεύρα.

Η εκπαίδευση αρχίζει!
 Μια καλή αρχή είναι να αγοράσετε το γιογιό μαζί για να επιλέξει κάποιο που θα το «εμπνέει». Μόνο προσέξτε να είναι άνετο, γερό, σταθερό και να καθαρίζεται εύκολα. Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία με παράλληλες δραστηριότητες, με μουσική, με καπάκι, ακόμα και με ήχους τρεχούμενου νερού ώστε να μάθει το παιδί πως μετά από κάθε χρήση τραβάμε το καζανάκι και αφήνουμε την τουαλέτα πάντα καθαρή. Βεβαιωθείτε ότι το γιογιό βρίσκεται σε χώρο που σας εξυπηρετεί, ότι δίπλα υπάρχει χαρτί τουαλέτας και ότι το παιδί έχει κατανοήσει σε τι χρησιμεύει. Στη συνέχεια, ενθαρρύνετέ το να κάθεται συχνά εκεί (για παράδειγμα, μετά από κάθε γεύμα). Εάν το παιδί είναι κοριτσάκι, λάβετε υπόψη σας ότι, εξαιτίας της ανατομίας των γεννητικών του οργάνων, πρέπει να προσέχει την υγιεινή του σώματός του περισσότερο, γιατί μπορεί να πάθει μολύνσεις του ουροποιητικού. Εκπαιδεύστε λοιπόν την κόρη σας να σκουπίζεται από μπρος προς τα πίσω.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε
- Μην το πιέσετε να χρησιμοποιήσει το γιογιό νωρίτερα απ’ ό,τι μπορεί. Μωρά μικρότερα των 20 μηνών δεν μπορούν να ελέγξουν τα ούρα τους και ίσως δεν καταλάβουν τι τους ζητάτε.
- Μην αρχίσετε την εκπαίδευση όταν είστε αγχωμένοι ή αν περνάτε δύσκολη περίοδο. Η ένταση που θα νιώθετε θα μεταδοθεί στο παιδί και θα λειτουργήσει αρνητικά.
- Μην του λέτε να βιαστεί. Αν το ρωτάτε συνέχεια αν τελείωσε, θα του προκαλέσετε άγχος.
- Μην το μαλώσετε αν έχει κάποιο «μικροατύχημα», γιατί θα νιώσει ντροπή, κάτι που θα το κάνει να χάσει την αυτοπεποίθησή του.
- Ακόμα κι αν απογοητευτείτε, μην του βάλετε πάνα, γιατί έτσι θα το μπερδέψετε και θα δυσκολέψετε την προσπάθειά του.
- Μην το ντύνετε με στενά ρούχα που δεν μπορεί να βγάλει εύκολα. Προτιμήστε τα φορεματάκια για τα κοριτσάκια και τις φόρμες με λάστιχο για τα αγοράκια.

Τα «μυστικά» της επιτυχίας
· Αφήστε το διαλέξει μόνο του το γιογιό του.
· Αφήστε το να παίξει με το γιογιό του. Αφού διασκεδάσει βάζοντάς το στο κεφάλι, πετώντας το στην άλλη άκρη του δωματίου και δεν το κοιτάζει πια καχύποπτα, μπορείτε να του εξηγήσετε τη χρησιμότητά του.
· Όταν το παιδί κάθεται στο γιογιό του, καθίστε κι εσείς στην λεκάνη –ότι δήθεν τη χρησιμοποιείτε. Έτσι το παιδί θα σας μιμηθεί ευχάριστα και θα χαρεί που μπορεί να κάνει ό,τι κι εσείς.
· Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι ιδανικές εποχές για να καταργήσετε τις πάνες. Το παιδί φορά λίγα ρούχα και μπορεί εύκολα να τα σηκώσει για να καθίσει στο γιογιό του. Επιπλέον, μπορείτε να το αφήσετε να τριγυρνάει μέσα στο σπίτι χωρίς την πάνα του. Θα υπάρξουν ατυχήματα, αλλά έτσι θα μάθει να χρησιμοποιεί το γιογιό του πιο γρήγορα. 
· Εκείνη την ώρα παίξτε μαζί του. Όταν κάθεται στο γιογιό, κάντε του παρέα διαβάζοντάς του ένα παραμύθι, τραγουδώντας μαζί του ακόμα και παίζοντας το αγαπημένο του παιχνίδι. Έτσι, θα συνδέσει το γιογιό με τη διασκέδαση.

Με τη συνεργασία της Αναστασίας Φρόντζου-Χρηστίδη (ειδική σύμβουλος παιδιού και οικογένειας) και του Παναγιώτη Χρηστίδη (παιδίατρος).
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!