tromaktiko: Πτώση Mirage 2000: Αυτές είναι οι αεροπορικές τραγωδίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Πτώση Mirage 2000: Αυτές είναι οι αεροπορικές τραγωδίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα



Η τραγική απώλεια του σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ο οποίος έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της Πέμπτης (12/04/2018) κατά τη συντριβή του μαχητικού αεροσκάφους Mirage...
2000-5 που χειριζόταν, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά τη Σκύρου, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από αεροπορικά ατυχήματα και δυστυχήματα που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους και προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη.

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr το βίντεο - αφιέρωμα

Δυστυχώς, τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια, το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Mirage, αν και έχει αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο στην αεράμυνα της χώρας, έχει γράψει και μαύρες σελίδες.

Γυρίζουμε το καλαντάρι 26 χρόνια πίσω και ανασύρει από το αρχείο μια σειρά από τέτοια περιστατικά που βύθισαν στο πένθος τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και τον ελληνικό λαό.
18 Ιουνίου 1992: Συντριβή Mirage F-1CG κοντά στον Άγιο Ευστράτιο

Αυτό είναι το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό και μάλιστα είναι από εκείνα τα δυστυχήματα που προκλήθηκαν σε συνθήκες πραγματικής αερομαχίας.

Το Mirage F-1CG με χειριστή τον ηρωικό υποσμηναγό Νικόλαο Σιαλμά συντρίβεται στη θαλάσσια περιοχή του Άη Στράτη, κατά τη διάρκεια αερομαχίας με ένα τουρκικό μαχητικό F-16, με αποτέλεσμα ο χειριστής του να βρει τραγικό θάνατο.

28 Ιουλίου 1997: Πτώση Mirage 2000 στη Σκύρο

Ο υποσμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ιωακείμ Παντελάκης, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διατεταγμέ­νης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος Mirage 2000 του οποίου ήταν κυβερνήτης,έπεσε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Σκύρου, στις 28 Ιουλίου 1997.

30 Σεπτεμβρίου 1997: Μοιραία προσθαλάσσωση Mirage 2000 στη Σκύρο

Μόλις δύο μήνες μετά τον άδικο χαμό του υποσμηναγού Παντελάκη, άλλη μία αεροπορική τραγωδία ήρθε να βυθίσει στο πένθος την Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, το μαχητικό Mirage 2000, με χειριστή τον υποσμηναγό Δημήτριο Στρατάκια, προσθαλασσώνεται έξω από τη Σκύρο, όταν από λάθος ο πιλότος μπέρδεψε τα φώτα του αεροδιαδρόμου με τους φανούς καϊκιών που παρέπλεαν στην περιοχή.

Ο χειριστής του μαχητικού έχασε τη ζωή του από πνιγμό, καθώς δεν μπόρεσε να λύσει τους ιμάντες που τον συγκρατούσαν στο κάθισμα του Mirage, τη στιγμή που αυτό είχε βυθιστεί στο νερό.

04 Νοεμβρίου 1998: Συντριβή Mirage 2000 στη Σκάλα Ωρωπού

Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Mirage 2000 κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσης συνετρίβη στην περιοχή Σκάλας Ωρωπού.

Ο 26χρονος χειριστής του μαχητικού, Νικόλαος Παρούσης, χάνει τη ζωή του, όταν εγκαταλείπει ανεπιτυχώς το αεροσκάφος από χαμηλό ύψος. Του απονεμήθηκε μετά θάνατον το Μετάλλιο Εξόχου Πράξεως με Προεδρικό Διάταγμα της 23ης Ιουλίου 1999.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι δύο χρόνια νωρίτερα, το 1996 είχε σκοτωθεί ο εξάδελφός του, επίσης πιλότος, ο Κωνσταντίνος Παρούσης, όταν το μαχητικό Α7 Corsair που χειριζόταν κατέπεσε ανοικτά της Μονεμβασιάς.

27 Νοεμβρίου 2003: Πτώση Mirage 2000 δυτικά της Χίου

Ήταν 11:55 το πρωί της Πέμπτης (27/11/2013) όταν το αεροσκάφος Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη βραχονησίδα Καλόγεροι, δυτικά της Χίου.

Οι δύο χειριστές του, ο επισμηναγός Κυριάκος Δημητράκουλας κι ο ανθυποσμηναγός Ιωάννης Χατζούδης, σώζονται την τελευταία στιγμή, αφού κατορθώνουν να εγκαταλείψουν το μαχητικό, κάνοντας χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων τους. Περισυλλέγονται λίγο αργότερα σώοι από ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με το πόρισμα των ερευνών, η συντριβή του Mirage επήλθε συνέπεια βλάβης στον κινητήρα του αεροσκάφους.

01 Σεπτεμβρίου 2004: Αεροπορικό ατύχημα με Mirage 2000 στη Σκύρο

«Τύχη βουνό» έχει ο χειριστής ενός Mirage 2000, το οποίο συντρίβεται κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σκύρου.

Ο χειριστής εγκαταλείπει με επιτυχία το μαχητικό και περισυλλέγεται σώος, ενώ το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αποδίδει το ατύχημα στη σύγκρουση δυο εκ των τεσσάρων αεροσκαφών που συμμετείχαν στην εκπαιδευτική άσκηση.

14 Απριλίου 2006: Αεροπορική τραγωδία κοντά στο Γαλαξίδι

Μια από τις πλέον μελανές σελίδες στην Ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας γράφεται με τον αδόκητο χαμό του εμπειρότατου σμηναγού Παντελή Γκέλη. Το μαχητικό Mirage 2000EG που χειριζόταν, καταπέφτει στο Πτώον Όρος κοντά στο Γαλαξίδι και ο ίδιος χάνει τη ζωή του.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολεμική Αεροπορία, ο σμηναγός Γκέλης Παντελεήμων είχε 1186,2 γενικό σύνολο ωρών πτήσης, εκ των οποίων οι 939,4 στα Μ-2000.

Στις 14 Απριλίου 2006, εκτελώντας διατεταγμένη πτήση με αεροσκάφος Mirage-2000EG, κατέπεσε στην περιοχή του Ακραίφνιου Βοιωτίας κοντά στην Ιερά Μονή γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας) στο Πτώο όρος.

Λόγω των υπηρεσιών του στην Πολεμική Αεροπορία ανταμείφθηκε με τις παρακάτω ηθικές αμοιβές, παράσημα και μετάλλια:

Με το χρυσό σταυρό του Φοίνικα
Με το Μετάλλιο εξόχου πράξεως
Με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας 2ης Τάξης
Με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας 3ης Τάξης
Και με τα Συγχαρητήρια του Αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας
Στις 15 Απριλίου 2006 σε απόκρημνη περιοχή του Πτώου όρους, βόρεια της λίμνης Παραλίμνης και σε υψόμετρο 1.000 ποδών, εντοπίζονται τα συντρίμμια του μαχητικού αεροσκάφους, αλλά η σορός του σμηναγού αγνοείται.

27 Φεβρουαρίου 2007: Αεροπορικό ατύχημα στον Ευβοϊκό Κόλπο

Μια βλάβη στον κινητήρα που οδηγεί στην κράτησή του, προκαλεί την συντριβή ενός μαχητικού Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από τον στρατιωτικό αερολιμένα της Τανάγρας.

Ο πιλότος σώζεται χάρη στη χρήση του αυτόματου συστήματος εκτίναξης του καθίσματος, ενώ το αεροσκάφος πέφτει στον Ευβοϊκό Κόλπο κοντό στο όρος Χτυπάς.

09 Ιουνίου 2011: Πτώση Mirage 2000 στη Σάμο

Αεροσκάφος Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας καταπέφτει κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκηση, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σάμου, έπειτα από βλάβη στον κινητήρα του. Σώοι περισυλλέγονται και οι δύο χειριστές του.

29 Μαΐου 2017: Αεροπορικό ατύχημα με Mirage 2000 στη Σκόπελο

Ένα εκπαιδευτικό Mirage 2000 της 332 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας καταπέφτει στις 12:00 15 ναυτικά μίλια νοτίως των Σποράδων, κοντά στη Σκόπελο, συνέπεια μηχανικής βλάβης. Ο χειριστής του κατορθώνει να το εγκαταλείψει με ασφάλεια.

Με πληροφορίες και φωτογραφικό από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων (ΠΑ.Σ.ΟΙ.Π.Α.)
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!