tromaktiko: Ποια είναι η βραχονησίδα μικρός Ανθρωποφάς [photos]

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Ποια είναι η βραχονησίδα μικρός Ανθρωποφάς [photos]



Η βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» έχει βρεθεί στο επίκεντρο του νέου σκηνικού έντασης στο κεφάλαιο ελληνοτουρκικά...


Η ελληνική σημαία που σύμφωνα με τους Τούρκους κατέβηκε και το χρονικό.
Στις 13 Απριλίου, νεαροί από τους Φούρνους ύψωσαν την ελληνική σημαία στην βραχονησίδα που ονομάζεται Μικρός Ανθρωποφάς. Από εκεί μέχρι το σκηνικό που… αναβιώνει τα Ίμια, μια… Τουρκία δρόμος!

Πρώτα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ και στην συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκαν σήμερα σε περιστατικό στην συγκεκριμένη βραχονησίδα στο Αιγαίο, όπου είχε υψωθεί η ελληνική σημαία. Οι δύο προαναφερθέντες, υποστήριξαν πως η σημαία κατέβηκε μετά από παρέμβαση των Τούρκων. Ο Τσαβούσογλου μάλιστα, έγινε πιο συγκεκριμένος και είπε ότι την σημαία την κατέβασαν Τούρκοι κομάντο. Και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν.

Αυτή η τουρκική απόπειρα δημιουργίας νέας έντασης δείχνει για ακόμη μια φορά πως οι… γείτονες δεν «κολλάνε» πουθενά. Και θα κάνουν τα πάντα για να θυμίζει το Αιγαίο… καζάνι που βράζει καθημερινά.

Ποια είναι όμως η βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς;
Είναι η ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων. Η έκτασή της είναι 0,545 τ.χλμ. και η επίσημη ονομασία της είναι Μεγάλος Ανθρωποφάγος ή Ανθρωποφάς. Απέναντί της βρίσκεται ο επίσης ακατοίκητος Μικρός Ανθρωποφάγος.

Ανήκει διοικητικά στον Δήμο Φούρνων Κορσέων και το όνομά της φιγουράρει στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών μαζί με 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου. Είναι μια λίστα με νησιά και βραχονησίδες που χαρακτηρίζονται από την Άγκυρα ως »αμφισβητούμενες περιοχές».

Στις »αμφισβητούμενες περιοχές» της Τουρκίας, εκτός από την βραχονησίδα αυτή, ανήκει γενικότερα το σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας καθώς και αρκετοί ακόμα στόχοι στα »ραντάρ» της στο Νότιο Αιγαίο.

Το Σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι αποτελείται από:

Φούρνοι, Διαπόρι, Άγιος Μηνάς, νησίδα νότια από Άγιο Μηνά, βραχονησίδα νότια από Άγιο Μηνά, Μακρονήσι, Πλάκα, Πλακάκι, Στρογγυλό, Μεγάλος Ανθρωποφάγος, Μικρός Ανθρωποφάγος, Λιμενόπετρα, Θυμανάκι, Θύμαινα, νησίδα νο 1 βόρεια από Θύμαινα, νησίδα νο 2 βόρεια από Θύμαινα, Αλατονήσι, Πετροκάραβο νησίδα Β.Δ. από Θύμαινα και μία βραχονησίδα, Καρνιαστή (σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι), Αγριδιό, Άνυδρο, βραχονησίδα Πετροκάραβο 1, βραχονησίδα Πετροκάραβο 2, βραχονησίδα Πετροκάραβο 3.

Δείτε τον σχετικό χάρτη από την Wikipedia



Δείτε τις φωτογραφίες από την στιγμή που υψώνεται η ελληνική σημαία στην βραχονησίδα


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!