tromaktiko: Ο Τραμπ, το βαθύ κράτος και το κυνήγι μαγισσών

Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Ο Τραμπ, το βαθύ κράτος και το κυνήγι μαγισσών



Του Gideon Rachman
Tα «τιτιβίσματα» του Αμερικανού προέδρου για ένα...
οργανωμένο σχέδιο εναντίον του βρίσκουν απήχηση σε ένα ευρύ κοινό. Ο κίνδυνος να υπονομευτεί η εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και οι αντοχές των θεσμών.

Στη γνωστή κωμωδία «Carry on Cleo», ο Ιούλιος Καίσαρας (τον οποίο υποδύεται ο εκλιπών Κένεθ Γουίλιαμς) λέει την αξέχαστη ατάκα: «Αίσχος, αίσχος, μου την έχουν όλοι στημένη».

Κάτι από το πνεύμα του Καίσαρα του Γουίλιαμς φαίνεται πως εμψυχώνει και ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς μονολογεί θυμωμένα στο Twitter για δήθεν θεωρίες συνωμοσίας εναντίον του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ωρύεται για το «μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην αμερικανική ιστορία». Έχει κατηγορήσει συχνά μέλη της κυβέρνησής του για συνωμοσία εναντίον του, «τιτιβίζοντας» πως αυτά είναι «Μεγάλα Πράγματα. Βαθύ Κράτος».

Η κατηγορία αυτή, πως υπάρχει ένα «βαθύ κράτος» δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών που είναι αποφασισμένοι να καταστρέψουν την προεδρία Τραμπ, είναι ευρέως αποδεκτή μεταξύ των πιο ένθερμων οπαδών του προέδρου.

Δύο πρόσφατα ευπώλητα βιβλία έχουν διαδώσει την ιδέα. Το Η Συνωμοσία για την Καταστροφή του Τραμπ των Τεντ Μάλοχ και Ρότζερ Στόουν και το Σκοτώνοντας το Βαθύ Κράτος του Ζερόμ Κόρσι. Ο πιο στενοί υποστηρικτές του πρόεδρου και οι συγγενείς του έχουν επίσης ενστερνιστεί αυτή την ιδέα. Ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος, έγραψε στο Twitter: «To Bαθύ Κράτος είναι πραγματικό, παράνομο και βάζει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

Οι κατηγορίες για ένα «βαθύ κράτος» που συνωμοτεί να καταστρέψει τον πρόεδρο ενισχύονται, μετά την αποκάλυψη ότι το FBI χρησιμοποίησε έναν πληροφοριοδότη για να εξετάσει τις διασυνδέσεις ανάμεσα στην καμπάνια του Τραμπ και τη Ρωσία. Ο ίδιος ο κ. Τραμπ έχει χαρακτηρίσει τα νέα αυτά ως μια ακόμα επιβεβαίωση των σχεδίων του κατεστημένου να τον υπονομεύσουν.

Αλλά το γεγονός ότι μια θεωρία είναι δημοφιλής, δεν την καθιστά και αληθινή. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το FBI ή το «βαθύ κράτος», σκόπευαν να καταστρέψουν την προεκλογική καμπάνια του Τραμπ. Αντίθετα, ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, έκανε στον κ. Τραμπ χάρη όταν άνοιξε εκ νέου την έρευνα για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον, ενώ παρέμεινε σιωπηλός για τις υποψίες του FBI σχετικά με τις διασυνδέσεις του ρωσικού κράτους με την καμπάνια του Τραμπ. Το γεγονός ότι ένας πληροφοριοδότης του FBI ερευνούσε ενδείξεις για τις διασυνδέσεις αυτές δεν είναι όπως θα ήθελε ο κ. Τραμπ το «μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο».

Είναι ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να κάνει μια μυστική υπηρεσία.

Η διαμάχη για το «βαθύ κράτος» μπορεί να μην είναι σοβαρή. Αλλά είναι ενδεικτική. Γιατί αποκαλύπτει τον βαθμό στον οποίο η παράνοια έχει διεισδύσει στον κυρίαρχο πολιτικό λόγο στις ΗΠΑ, με τον ίδιο τον πρόεδρο να δίνει το παράδειγμα.

Η θεωρία ότι υπάρχει ένα «βαθύ κράτος» στο παρασκήνιο που χειραγωγεί πολιτικούς και ελέγχει την πορεία των γεγονότων είναι περισσότερο κυρίαρχη σε χώρες που είναι πιο φτωχές από τις ΗΠΑ, με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και πιο αδύναμες δημοκρατικές παραδόσεις.

Σε μέρη όπως η Τουρκία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία, η ιδέα ότι υπάρχει ένα βαθύ κράτος δεν είναι καθόλου αλλόκοτη. Όλες αυτές οι χώρες έχουν βιώσει στρατιωτικά πραξικοπήματα (ορισμένες φορές επανειλημμένα), όπου οι ένοπλες δυνάμεις κινήθηκαν κατά εκλεγμένων πολιτικών.

Οι τραυματικές αυτές εμπειρίες καλλιεργούν τον φόβο για τις διασυνδέσεις ανάμεσα σε επιχειρήσεις, τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες. Αυτή η δικαιολογημένη καχυποψία δημιουργεί συχνά μια πολιτικού ύφους κουλτούρα, σε χώρες όπως η Τουρκία, στην οποία οι θεωρίες συνωμοσίας ευδοκιμούν, κάτι που διαβρώνει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς που είναι κρίσιμη για τη λειτουργία της δημοκρατίας.

Oι αμερικανικές πολιτικές παραδόσεις είναι πολύ διαφορετικές από αυτές της Τουρκίας ή του Πακιστάν. Οι ΗΠΑ δεν έχουν προηγούμενο στρατιωτικών πραξικοπημάτων και έχουν μια βαθιά εδραιωμένη παράδοση μιας ανεξάρτητης δημόσιας διοίκησης που υπακούει το νόμο και το σύνταγμα.

Οπότε, όταν κυβερνητικά όργανα ερευνούν έναν εν ενεργεία πρόεδρο, όπως συνέβη με τον Ρίτσαρντ Νίξον, τον Μπιλ Κλίντον και τώρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποτελεί ένδειξη μιας παράνομης συνωμοσίας για την υπονόμευση της βούλησης του λαού. Είναι επειδή ακόμα και οι πρόεδροι υπόκεινται στους νόμους και στο σύνταγμα. Όπως έγραψε πρόσφατα ο Γιον Μίκαελ σε άρθρο στο Foreign Affairs, τα προβλήματα της κυβέρνησης «δεν προέρχονται από ένα ύπουλο, μη δημοκρατικό “βαθύ κράτος” αλλά απλώς από το κράτος, τη μεγάλη, πολύπλοκη δομή προσώπων και διαδικασιών που συγκροτούν την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Ωστόσο, οι υποψίες για ένα «βαθύ κράτος» στην Αμερική βρίσκουν απήχηση πολύ πέρα από τη δεξιά του Τραμπ. Η ιδέα ότι τα σκιώδη καπιταλιστικά συμφέροντα χειραγωγούν την κυβέρνηση είναι βαθιά εμπεδωμένη στην σκέψη της αριστεράς. Η ανάπτυξη της «κοινότητας των πληροφοριών» κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» έχει δημιουργήσει επίσης φόβους για το πόσο μακριά είναι τα πλοκάμια των μυστικών υπηρεσιών.

Οι υποψίες αυτές αντανακλώνται και στο πόσο δημοφιλείς είναι όλες οι θεωρίες συνωμοσίας από τη δολοφονία του Κένεντι ως την 11η Σεπτεμβρίου. Η τηλεοπτική σειρά The X-Files (με σλόγκαν: «η αλήθεια είναι εκεί έξω») έχουν διαδώσει την ιδέα ενός πανίσχυρου δικτύου που κρύβει την αλήθεια από τον απλό κόσμο.

Το δυστυχές αποτέλεσμα είναι πως οι κατηγορίες για ένα «βαθύ κράτος» που συνωμοτεί κατά της προεδρίας Τραμπ κερδίζει έδαφος σε ένα αναπάντεχα ευρύ κοινό. Οπότε είναι σημαντικό να σημειώσει κανείς πόσο γρήγορα οι θεωρίες αυτές ξεπερνούν κάθε όριο αληθοφάνειας.

Το Σκοτώνοντας το Βαθύ Κράτος υποστηρίζει όχι μόνο ότι ο «ο πρόεδρος Τραμπ είναι ο στόχος ενός πραξικοπήματος από το Βαθύ Κράτος», αλλά ότι ο στόχος του είναι να «προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες, μεταξύ των οποίων η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και η προμήθεια όπλων σε τρομοκρατικές οργανώσεις, που προωθούν τους στόχους της διεθνούς ελίτ του παγκοσμισμού για μια “Νέα Παγκόσμια Τάξη”».

Ως μέλος αυτής της ελίτ του παγκοσμισμού, δεν θέλω να χάσω άλλο χρόνο με όλα αυτά. Έχω να πουλήσω ναρκωτικά και να κλείσω συμφωνίες για όπλα.
Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!