tromaktiko: Ενεργοποιείται το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ενεργοποιείται το Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον



Υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη και Τίνα Μπιρμπίλη, η απόφαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ' οίκον”.
Προγραμματίζεται να διατεθούν άμεσα περίπου 400 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις και χορηγήσεις άτοκων δανείων στα νοικοκυριά. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος, το χρονοδιάγραμμα, οι επιλέξιμες κατοικίες και τα κίνητρα, έχουν ως εξής: Συνολικά, στην περίοδο 2010-2012, αναμένεται να διατεθούν -τόσο μέσω κρατικών κονδυλίων όσο και από τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων- πόροι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας.
Οι δημόσιοι πόροι του προγράμματος, ύψους 396 εκ. ευρώ για το 2010, θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Για την υλοποίηση του προγράμματος, θα συσταθεί ειδικό ταμείο με την επωνυμία «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Τη διαχείρισή του θα αναλάβει το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα υπογράψει μέχρι το τέλος Ιουλίου τη σχετική σύμβαση με τα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος αλλά και τις Περιφέρειες που συνεισφέρουν τα πρόσθετα ποσά για τη σύσταση του. Επίσης, θα δημοσιευτεί ανοικτή προκήρυξη – πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες για να συν-επενδύσουν και να διαχειριστούν τα αντίστοιχα ποσά στο επίπεδο των τελικών δικαιούχων – ιδιοκτητών ιδιωτικών κατοικιών. Οι παροχές Το Ταμείο θα συγχρηματοδοτεί άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 15.000 ευρώ ανά δικαιούχο, με πρόσθετο κίνητρο την απομείωση δανειακού κεφαλαίου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και πιστοποίηση των εργασιών. Η απομείωση του δανειακού κεφαλαίου, θα μπορεί να φτάνει στο 30% πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος δανειστεί 10.000 ευρώ, θα επιστρέφει τα 7000 ευρώ. Ποιοι πολίτες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι, εισοδηματικά, εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες:
►Κατηγορία Α Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 € ή τις 25.000€ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση ΑΤΟΚΟΥ δανείου, και επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) του 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης που θα λάβει δάνειο 10.000 € θα αποπληρώσει 7.000 € άτοκα.
►Κατηγορία Β Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρίσκεται μεταξύ 15.000 και 30.000 € ή 25.000 και 50.000€ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση χαμηλότοκου δανείου και επιπλέον επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) για το 15% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.
►Κατηγορία Γ Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων υπερβαίνει τα παραπάνω όρια και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 45.000 € ή οικογενειακού εισοδήματος 65.000 €. Για την κατηγορία αυτή, το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου.
Το χρονοδιάγραμμα Οι προετοιμασίες από την πλευρά του υπουργείου, αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε οι πολίτες θα μπορούν να προσέλθουν στις συνεργαζόμενες τράπεζες για την υποβολή αιτήσεων.
Ήδη όμως οι πολίτες θα μπορούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου να καλέσουν ενεργειακό επιθεωρητή για τη διενέργεια της απαραίτητης ενεργειακής επιθεώρησης της κατοικίας τους.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει 2 μήνες και θα επιλεγούν εκείνες οι αιτήσεις που οδηγούν στην μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Ποια ακίνητα θα επιλεγούν Τα κριτήρια για τις επιλέξιμες κατοικίες δεν αλλάζουν. Έτσι, το πρόγραμμα αφορά σε κατοικίες που δεν είναι εξοχικές, έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση με 1.500 €/ τ.μ. βάσει της ενεργειακής επιθεώρησης έχουν καταταχθεί σε κατηγορία μικρότερη ή ίση της Δ και μπορούν με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας να αναβαθμισθούν κατά μία τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία.
Τηλέφωνο επικοινωνίας Για την υποστήριξη των πολιτών τόσο κατά τη φάση λήψης της απόφασης για υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα όσο και κατά τη φάση υλοποίησης του έργου και λήψης των ενισχύσεων, λειτουργεί, γραμμή αρωγής χρηστών (help desk) στο 801 11 36 300.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!