H τροφικές αλλεργίες προσβάλουν περίπου το 7-8% του παιδικού
πληθυσμού και αποτελούν το πιο συχνό πρόβλημα της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης τροφικών αλλεργιών στα παιδιά είναι σχεδόν διπλάσια από ότι στους ενήλικες.
Σύμφωνα με έρευνα από το Εθνικό πανεπιστήμιο της Ταιβάν (National Formosa University in Taiwan) το κεφίρ μπορεί να προσφέρει προστασία έναντι ορισμένων τροφικών αλλεργιών.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε (Society of Chemical Industry) αναφέρει ότι η διατροφή με κεφίρ συμβάλει στην προστασία κατά ορισμένων αλλεργικών αντιδράσεων.
Σύμφωνα με την έρευνα, το προβιοτικό προιόν (κεφίρ) αναστέλλει το αλλεργιογόνο ειδικό αντίσωμα
ανοσοσφαιρίνη E (IgE). Η ανοσοσφαιρίνη E (IgE) εμπλέκεται στην ανοσολογική απόκριση με
αδρανοποίηση οργανισμών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νόσο. Ωστόσο, η παρουσία των
αλλεργιογόνων, μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει τα κύτταρα υπεύθυνα για την απελευθέρωση
της ισταμίνης, μιας χημικής ουσίας που διεγείρει αλλεργικές αντιδράσεις, όπως η φλεγμονή
και η συστολή των αεραγωγών.
Μελλοντικές ελπίδες
Από δοκιμές διαπιστώθηκε ότι το ποσό τής Ωοαλβουμίνης (Ovalbumin) μειώθηκε κατά τρεις φορές,
όταν το κεφίρ είχε χορηγηθεί στα ποντίκια. Η Ωοαλβουμίνη είναι αλλεργιογόνος πρωτεΐνη που βρίσκεται στο ασπράδι των αυγών που προκαλεί τις περισσότερες αλλεργίες στα μικρά παιδιά.
Ο Ji-Ruei Liu, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, δήλωσε:
«Στο μέλλον, ίσως μπορούμε να πάρουμε ορισμένα συστατικά βακτηριακά στελέχη ή βιοδραστικά
πεπτίδια (bacterial strains or bioactive peptides) από το κεφίρ για χρήση τους στην ιατρική."
πηγη: http://milk-kefir.blogspot.com/