tromaktiko: Το πρόστιμο αν σας πιάσουν να καπνίζετε

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Το πρόστιμο αν σας πιάσουν να καπνίζετε



Από την πρώτη ημέρα του Φθινοπώρου τίθεται σε ισχύ η ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους αλλά και κατάργηση των καπνιστηρίων σε όλους τους χώρους εργασίας...
Την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς, ανακοίνωσε και επισήμως η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ετσι από την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου 2010 απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς εργασιακούς χώρους, χωρίς να υπάρχει πλέον η δυνατότητα δημιουργίας ειδκών χώρων για καπνίζοντες.

Για τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με εμβαδόν άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων τα οποία έχουν στο πρόγραμμά τους ζωντανή μουσική, η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου του 2011.

Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο και τη βεβαίωση των παραβάσεων καθώς και την επιβολή κυρώσεων είναι οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η δημοτική αστυνομία και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.

Χωρίς μεσοβέζικες λύσεις

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα «παράθυρο» στο νόμο. Οπως είπε η υπουργός, ο νέος αντικαπνιστικός νόμος «δεν έχει εξαιρέσεις και μεσοβέζικες λύσεις, έχει σαφείς ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Όπως εξήγησε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, τα πρόστιμα είναι μειωμένα κατά 50% σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο και αυτό για να «διευκολυνθεί» η είσπραξή τους. «Μετριάζουμε τα πρόστιμα, γιατί πιστεύουμε ότι όταν είναι λογικό το πρόστιμο, πολύ πιο εύκολα επιβάλλεται και εισπράττεται», είπε χαρακτηριστικά. Οι καπνιστές που θα αρνηθούν να εφαρμόσουν το μέτρο, δεν αποκλείεται να έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με το αυτόφωρο εκτιμούν οι υπεύθυνοι, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Πρώτα συστάσεις μετά πρόστιμα.

Θα προηγηθεί περίοδος χάριτος ενός μήνα (έως τα τέλη Σεπτεμβρίου) κατά τον οποίο θα γίνονται μόνο συστάσεις, όμως από τον Οκτώβριο τα πρόστιμα θα επιβάλλονται κανονικά.

Επίσης, όπως διευκρινίστηκε, το 80% των εισπραχθέντων προστίμων θα πηγαίνει στους δήμους, γεγονός που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει κίνητρο για τον καταλογισμό τους.
Τα πρόστιμα για τις παραβάσεις των καπνιστών καθορίζονται από 50 έως 500 ευρώ, ενώ για τους καταστηματάρχες από 500 έως 10.000 ευρώ.


http://www.e-go.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!