tromaktiko: Τι είναι το Δημόσιο χρέος;

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Τι είναι το Δημόσιο χρέος;



Διαβάζω στην wikipedia για το δημόσιο χρέος:
Δημόσιο Xρέος είναι το σύνολο της οφειλής σε χρηματικές μονάδες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Υπό την έννοια ευρύτερος δημόσιος τομέας συμπεριλαμβάνονται όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης: κυβέρνηση, νομαρχία , δήμος κλπ.. Το δημόσιο χρέος αυξάνεται από έτος σε έτος κατά το πόσο που ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα, ή αντιστρόφως μειώνεται κατά το ποσό που παρουσιάζει πλεόνασμα.

Καθώς η εκάστοτε κυβέρνηση αντλεί τα έσοδά της από το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών του κράτους, δηλαδή των φορολογούμενων, το δημόσιο χρέος έμμεσα είναι χρέος των φορολογούμενων. Το δημόσιο χρέος διακρίνεται σε εσωτερικό χρεός, δηλαδή από πιστωτές που βρίσκονται εντός της συγκεκριμένης χώρας, και σε εξωτερικό χρέος, δηλαδή από πιστωτές που εδρεύουν στο εξωτερικό.

Οι κυβερνήσεις δανείζονται κυρίως εκδίδοντας και πουλώντας ομόλογα ή άλλα αξιόγραφα.
έχει και πίνακα για διεθνή σύγκριση όπου κατέχουμε την 2η θέση.

Και αναρωτιέμαι... πληρώνουμε που πληρώνουμε τόσα δισεκατομμύρια σε χαράτσια για ένα δημόσιο που υπολειτουργεί και όπου στην τελική σε ελάχιστες περιπτώσεις εξυπηρετεί όπως θα έπρεπε τους πολίτες και είναι και μέσα και καλούμαστε πάλι εμείς να πληρώσουμε τα σπασμένα. Πόσο κορόιδα είμαστε τελικά;


ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!