tromaktiko: Παιδική παχυσαρκία: παίζει ρόλο η διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη;

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Παιδική παχυσαρκία: παίζει ρόλο η διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη;



Ενώ η πλειονότητα των ερευνών παγκοσμίως επικεντρώνεται στην ποιότητα και την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν τα παιδιά, αρχίζει πλέον να φαίνεται ότι οι ρίζες της παχυσαρκίας ξεκινούν από πολύ νωρίς στη ζωή και μπορεί να επηρεάζονται από τη διατροφή της μητέρας κατά την κυοφορία.

Μία δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον εγκέφαλο του εμβρύου, κάνοντάς το πιο επιρρεπές στην υπερφαγία και την εμφάνιση παχυσαρκίας στη μετέπειτα ζωή του.
Αυτό υποστηρίζει μία νέα μελέτη σε ποντίκια η οποία προσθέτει άλλη μια σημαντική παράμετρο στο παζλ της εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας. Στη μελέτη αυτή εξετάστηκε η επίδραση δύο διαφορετικών διατροφών σε εγκυμονούντα ποντίκια, μίας ισορροπημένης δίαιτας μέτριας περιεκτικότητας σε λίπος και μίας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα μωρά των ποντικιών που ακολούθησαν το δεύτερο διατροφικό σχήμα έτειναν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες τροφής και είχαν υψηλότερο σωματικό βάρος μετά τη γέννησή τους, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα λίπους στη διατροφή τους. Φάνηκε επίσης ότι εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα κατά τη γέννησή τους, καθώς και μεγαλύτερη παραγωγή ορεξιογόνων πεπτιδίων στον εγκέφαλο τους, τα οποία ενεργοποιούν το αίσθημα πείνας και συνεπώς ευνοούν την υπερκατανάλωση φαγητού.

Όπως δηλώνει η υπεύθυνη της μελέτης Sarah Leibowitz: «Πιστεύουμε ότι η υψηλή συγκέντρωση τριγλυκεριδίων στα οποία εκτίθενται τα έμβρυα προκαλούν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των νευρώνων που παράγουν τα συγκεκριμένα πεπτίδια» και πιστεύει ότι ο ίδιος μηχανισμός ισχύει και σε ανθρώπους. Η ίδια δηλώνει πως το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή μελετών με σκοπό την κατανόηση του ακριβή μηχανισμού, καθώς και η διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος σε ανθρώπους.
http://www.markos.tv/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!