tromaktiko: Η ζαχαρίνη παχαίνει περισσότερο από τη ζάχαρη

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Η ζαχαρίνη παχαίνει περισσότερο από τη ζάχαρη



Μόνο πικρό φαίνεται ότι θα μπορούν να πίνουν τον καφέ τους όσοι επιδιώκουν να χάσουν βάρος. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα υποκατάστατα της ζάχαρης όχι μόνο δεν βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά αντίθετα προσθέτουν κιλά.
Το συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας....

από πανεπιστήμιο της Ιντιάνας στις Ηνωμένες Πολιτείες προέκυψε από τη σύγκριση δύο ομάδων ποντικών. Στην τροφή της πρώτης ομάδας προστέθηκε ζαχαρίνη, ενώ στης δεύτερης γλυκόζη, η οποία είναι φυσική ζάχαρη. Όπως διαπίστωσαν οι Αμερικανοί επιστήμονες, η πρώτη ομάδα κατανάλωσε περισσότερες θερμίδες και πήρε περισσότερο βάρος και λίπος. Η εξήγηση αυτής της ανατροπής στην κοινή πεποίθηση ότι τα υποκατάστατα της ζάχαρης δεν παχαίνουν, είναι ότι τα γλυκά τρόφιμα προετοιμάζουν το σώμα για να δεχθεί πολλές θερμίδες, αλλά όταν τα υποκατάστατα δίνουν το ίδιο σήμα χωρίς την υποσχόμενη ποσότητα θερμίδων, ο οργανισμός «μπερδεύεται» με αποτέλεσμα να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το κανονικό.
«Τα δεδομένα έδειξαν καθαρά ότι η κατανάλωση μιας ζαχαρίνης με μια γλυκιά τροφή, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση του βάρους και του λίπους σε σχέση με την ίδια ποσότητα τροφής, η οποία περιέχει την υψηλή σε θερμίδες ζάχαρη», σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση της αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης «Βehavioral Νeuroscience», αναγνωρίζοντας ότι το συμπέρασμά τους μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις σε διαιτολόγους, ερευνητές και διαιτητικά κέντρα που συστήνουν την κατανάλωση υποκατάστατων της ζάχαρης για τον έλεγχο του βάρους. Υποστηρίζουν, επίσης, ότι τα ίδια αποτελέσματα με τη ζαχαρίνη μπορεί να έχουν και άλλα γνωστά υποκατάστατα, όπως η ασπαρτάμη. Τέλος, επισημαίνουν ότι με την «ολοένα αυξανόμενη χρήση υποκατάστατων της ζάχαρης, τα οποία δεν περιέχουν θερμίδες, εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε γλυκές γεύσεις οι οποίες δεν έχουν θρεπτικά αποτελέσματα».

Οι αντιδράσεις
Οι πρώτες αντιδράσεις στην έρευνα ήρθαν από τη βιομηχανία των τροφίμων. «Αυτή η έρευνα υπεραπλουστεύει τις αιτίες της παχυσαρκίας», δήλωσε εκπρόσωπος μιας ομάδας εταιρειών, ο οποίες παρασκευάζουν τρόφιμα με ροφήματα χρησιμοποιώντας υποκατάστατα της ζάχαρης. Σύμφωνα με την ίδια, πίσω από την παχυσαρκία κρύβονται πολλοί παράγοντες. «Μολονότι η κατανάλωση τροφίμων χωρίς ζάχαρη έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, πρέπει να επισημανθεί ότι παράλληλα έχουν μεγαλώσει οι μερίδες των φαγητών και έχει μειωθεί η φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα των ανθρώπων», σημείωσε η Μπεθ Χιούμπρικ, εξηγώντας τον συλλογισμό της.
Στα βέλη της βιομηχανίας των τροφίμων οι ερευνητές απαντούν ότι «αυτό το ενδιαφέρον της βιομηχανίας για τη δημόσια υγεία μοιάζει ανειλικρινές». «Αν ήταν ειλικρινείς, θα περίμενε κανείς να ανησυχήσουν από το εύρημα ότι τα προϊόντα τους συμβάλλουν στην εξάπλωση της πανδημίας της παχυσαρκίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας Τέρι Ντάβιντσον.

Γλυκαντικές ουσίες

● ΖΑΧΑΡΙΝΗ:
300 έως 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1879 στη διάρκεια πειραμάτων για νέα συντηρητικά τροφίμων. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως υποκατάστατο ζάχαρης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ τη δεκαετία του 1960 συνδέθηκε με την εμφάνιση καρκίνων.
● ΑΣΠΑΡΤΑΜΗ:
180 έως 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ανακαλύφθηκε το 1965, επίσης τυχαία, στη διάρκεια ερευνών για φάρμακα κατά του έλκους. Από το 1996 χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, αν και σύμφωνα με πολλές μελέτες συνδέεται με πολλές ασθένειες.
● ΚΑΛΙΟΥΧΟΣ ΑΚΕΣΟΥΛΦΑΜΗ:
200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ανακαλύφθηκε το 1967 και χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή τσίχλας και τροφίμων.
● ΣΟΥΚΡΑΛΟΖΗ:
600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και το μοναδικό υποκατάστατο που προέρχεται απευθείας από αυτήν. Η χρήση της εγκρίθηκε το 1983 και χρησιμοποιείται σε ευρεία γκάμα προϊόντων. Δεν έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας.
● D-ΤΑΓΚΑΤΟΖΗ: Είναι 7.000 έως 13.000 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων για ευρεία γκάμα τροφίμων, όπως αναψυκτικά, τσίχλες και χυμούς φρούτων.

Πηγή: "Τα Νέα"
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!