tromaktiko: Μείωση αποδοχών ζήτησαν οι τραπεζίτες

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Μείωση αποδοχών ζήτησαν οι τραπεζίτες




Τη μείωση των αποδοχών των 63.000 τραπεζοϋπαλλήλων ζητούν οι τράπεζες επαναφέροντας στο τραπέζι το θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Το θέμα «άνοιξαν» χθες οι εκπρόσωποι των τραπεζών στις διαπραγματεύσεις με το προεδρείο της ΟΤΟΕ για τη νέα κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων με το επιχείρημα ότι «το απαιτεί η τρόικα».
Στη συνάντηση τόνισαν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα πρέπει να περιοριστεί το κόστος λειτουργίας των τραπεζών, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τις αποδοχές των υπαλλήλων, καθώς ο κλάδος είναι εντάσεως εργασίας. Επικαλέστηκαν την οικονομική κρίση και σημείωσαν πως τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος ζητούν μετ΄ επιτάσεως τη λήψη μέτρων για την περικοπή του μισθολογικού κόστους των τραπεζών.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση η πλευρά των τραπεζών πρότεινε, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, να εξεταστεί το ενδεχόμενο περικοπής στις αποδοχές των τραπεζικών υπαλλήλων. Ωστόσο δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί η περικοπή στις αποδοχές και σε ποιο επίπεδο μπορεί να είναι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό θα μπορούσε να αφορά περικοπές σε κάποια από τα επιδόματα (αναφορά έγινε, π.χ., στο χρονοεπίδομα) τα οποία προβλέπονται και στη συλλογική σύμβαση.

Στο στόχαστρο τα επιδόματα
Πέραν των βασικών μισθών, όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι δικαιούνται σειρά επιδόματα που προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τα επιδόματα αυτά είναι τα εξής:

Το επίδομα πολυετίας ,οικογενειακό, τέκνων, σπουδών , θέσης, ευθύνης, βρεφονηπιακού σταθμού, ισολογισμού κ.ά. που υπολογίζονται επί των εκάστοτε βασικών μισθών του ενιαίου μισθολογίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!