Το 1929 η παγκόσμια κοινότητα δέχτηκε το πρώτο μπλάκ άουτ στην διεθνή αγορά. Ολα ξεκίνησαν από την Αμερική και σιγά σιγά εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Τότε πρώτα πληγήκαν οι χώρες με βαριά βιομηχανία και μετά, λόγω της μεγάλης πτώσης των προϊόντων και της πτώσης των τιμών στις σοδειές κατά 40% με 60%, επηρέασε σε μεγαλύτερο βαθμό και τις χώρες που βασίζονταν σε πρωτογενή τομέα. Οι κατασκευές πάγωσαν, επηρεάστηκε το διεθνές εμπόριο, καθώς και τα προσωπικά εισοδήματα, οι τιμές και τα κέρδη. όπως η εκμετάλλευση γης.
Κύρια αίτια της ύφεσης ήταν οι λεγόμενες ¨φούσκες¨ του χρηματιστηρίου που κλόνισε τις διεθνείς αγορές και μοίρασε το χρήμα σε κερδοσκόπους. Ολα κορυφώθηκαν με τον υπερβολικό δανεισμό. Οι πολίτες δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους και σιγά σιγά είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται από 20% σε 50%.
Η κατάσταση αυτή έκανε τον κόσμο να τρομάξει και να σηκώσει τα λεφτά του από τις τράπεζες με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Η αντίδραση των τραπεζών σε αυτό το κομφούζιο ήταν να δημιουργήσουν κεφαλαιακά ¨αποθέματα¨ και να μειώσουν τον δανεισμό για να κρατηθούν στην αγορά!
Οι πολίτες, όλων των κρατών, ταλαιπωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και μέσα στην απόγνωση τους μερικοί υποστήριξαν εθνικοσοσιαλιστικά κινήματα για να λυτρωθούν. Πολλές χώρες έκαναν και δέκα χρόνια να βγουν από εκείνη την οικονομική κρίση εφαρμόζοντας τα προγράμματα ανακούφισης.
Η λύση του προβλήματος ήρθε με τον κρατικό παρεμβατισμό. Εκείνη την εποχή οι τράπεζες είχαν πρόβλημα ρευστότητας και την λύση την έφεραν σιγά σιγά τα κράτη. Οι κυβερνήσεις οι οποίες έβλεπαν, άρχισαν να χρηματοδοτούν κατασκευαστικά έργα με σκοπό την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η αγοραστική δύναμη αυτών των εργατών ήταν η αρχή της ανάκαμψης της δημόσιας οικονομίας. Παραδείγματα μεγάλων δημόσιων έργων είναι ο σιδηρόδρομος. Αυτό βοήθησε τις διεθνείς αγορές και με τα προγράμματα λιτότητας που εφάρμοσαν έδωσαν ανακουφιστικές λύσεις! στο χάος. Με τον καιρό ο πλανήτης ορθοπόδησε οικονομικά και άρχισαν πάλι τα αναπτυξιακά προγράμματα.
Η λύση τότε βρέθηκε! Σήμερα, στον ελληνικό χώρο, υπάρχουν σενάρια οικονομικής ανάπτυξης, σε δυο χρόνια από τώρα, αφού εφαρμόσουμε πλήρως τα μέτρα λιτότητας. Η ιστορία, πριν από 80 χρόνια, μας έδωσε ένα μάθημα αλλά κανένας δεν το έλαβε υπ όψιν του! Η οικονομία βασίζεται σε όλες τις χώρες και δεν είναι ατομικό πρόβλημα κάποιας χώρας. Ειδικά στην σημερινή κοινωνία που υπάρχει το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κοινό νόμισμα που δημιουργεί μια οικονομική αλυσίδα.
Πηγή: http://www.insterea.gr/