επικαλούμενη οικονομική δυσπραγία καθώς και τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί και δείχνουν ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, τότε η βιωσιμότητά τους είναι μικρή σε βάθος λίγων χρόνων.
Τα πρώτα δείγματα δόθηκαν από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, όπου το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται να αρνείται να καλύψει το κόστος των μερισμάτων και να δηλώνει στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ότι δεν προτίθεται να συμβάλλει περαιτέρω.
Όμως και για τα άλλα δύο ταμεία αφήνεται να εννοηθεί πως θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο άμεσο μέλλον και για το λόγο αυτό εξετάζεται η λύση της ενοποίησής τους.
«Ετομαζόμαστε για αυτές τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος όλων των απόστρατων Αξιωματικών, και όχι μόνο ή αποκλειστικά προς όφελος των απόστρατων του Γενικού Επιτελείου Στρατού», δήλωσε πρόσφατα μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Π. Μπεγλίτης προσθέτοντας ότι (σχετικά με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού) «σε ένα πρώτο χρόνο, βραχυπρόθεσμα, θα προχωρήσουμε σε ορισμένες αλλαγές για να εξισορροπήσουμε τον προϋπολογισμό του Μετοχικού Ταμείου Στρατού πάντα διασφαλίζοντας το μέρισμα».
«Θα πρέπει», συνέχισε, «να δούμε την καλύτερη δυνατή διαχείριση των ακινήτων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και, βεβαίως, μεσομακροπρόθεσμα θα πρέπει να επιφέρουμε -και αυτό σχεδιάζουμε- μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση του διαχωρισμού του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και των Αξιωματικών απόστρατων του Στρατού από τους συναδέλφους τους απόστρατους της Ελληνικής Αστυνομίας. Και αυτό στο πλαίσιο της ενοποίησης των τριών Μετοχικών Ταμείων, Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού».
Σε απάντηση που είχε δοθεί το Μάρτιο του 2010 σε ερώτηση βουλευτών της Ν.Δ. σχετικά με το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού είχε τονισθεί ότι «το ΥΠΕΘΑ αναζητά την καλύτερη μακροχρόνια λύση για όλους τους μετόχους και μερισματούχους των μετοχικών ταμείων των Ε.Δ. χωρίς να κάνει καμία διάκριση μεταξύ αφενός μεν των στρατιωτικών, αφετέρου δε των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας (στελεχών ΕΛ.ΑΣ. και Λ.Σ). Η λύση που αναζητούμε θα είναι προϊόν σοβαρής αναλογιστικής μελέτης και διαλόγου».
Τέλος σε ό,τι αφορά το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας και πάλι το υπουργείο Άμυνας απαντώντας σε σχετική ερώτηση το Μάρτιο του 2010 είχε αναφέρει ότι «σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης που εκπονήθηκε με δεδομένα της 31-12-2007, αν δε ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, το έτος 2017 το Ταμείο θα περιέλθει σε κατάσταση αδυναμίας χορήγησης μερισμάτων και λοιπών παροχών προς τους ασφαλισμένους σε αυτό».
«Tα τρία μετοχικά ταμεία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», σημείωνε το υπουργείο Άμυνας, «αντιμετωπίζουν σοβαρά αναλογιστικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΘΑ, που εποπτεύει τα μετοχικά αυτά ταμεία, αναζητά την καλύτερη μακροχρόνια λύση για όλους τους μετόχους και μερισματούχους. Η λύση που αναζητούμε θα είναι προϊόν σοβαρής αναλογιστικής μελέτης και διαλόγου».
Σήμερα θεωρείται ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας δεν είναι ορθολογική και δεν επιφέρει τα αναμενόμενα έσοδα. Μάλιστα ως προς το Μετοχικό Ταμείο Στρατού τονίζεται πως από τη διαχείριση της περιουσίας τα έσοδα δεν υπερβαίνουν το 30% αυτών που θα μπορούσαν να προκύψουν. Η ακίνητη περιουσία των ταμείων είναι σημαντική και δύναται κατά το υπουργείο να αξιοποιηθεί.
ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Οι πόροι του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας έχουν τριπλή προέλευση και είναι:
>>>Οι εισφορές των ασφαλισμένων, οι οποίες συνίστανται σε κρατήσεις και εισφορές που διενεργούνται από τις αποδοχές των μετόχων και τα μερίσματα των μερισματούχων.
>>>Κοινωνικοί Πόροι, οι οποίοι προέρχονται από:
>>>Κρατήσεις που διενεργούνται από τις διάφορες αποζημιώσεις και πρόσθετες αμοιβές που καταβάλλονται στο εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό.
>>>Κράτηση ποσοστού 4%, επί των πάσης φύσεως δαπανών της Π.Α., πλην των χρηματοδοτούμενων από τις δημόσιες επενδύσεις.
>>>Έσοδα από κληρονομιές, κληροδοσίες και δωρεές υπέρ του Ταμείου.
>>>Τα πρόστιμα και οι εγγυητικές επιστολές που κατάσχονται σε βάρος των Προμηθευτών και των Εργολάβων της Π.Α.
>>>Τα πρόστιμα σε βάρος των στρατευσίμων λόγω καθυστερήσεως, παρουσιάσεως τους στις τάξεις της Π.Α.
>>>Τα έσοδα από το ένσημο των Μετοχικών Ταμείων.
>>>Πόροι εκ της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι οποίοι είναι:
>>>Τα έσοδα εκ της ενοικιάσεως της ακινήτου περιουσίας του Ταμείου.
>>>Το προϊόν της εκμισθώσεως των ελευθέρων χώρων των αεροδρομίων της Π.Α.
>>>Το προϊόν εγκατάστασης τηλεφωνικών κεραιών σε χώρους που ελέγχονται από την Π.Α.
>>>Το προϊόν εκποιήσεως αχρήστων υλικών.
>>>Οι τόκοι των κεφαλαίων και τα μερίσματα των χρεογράφων.
>>>Τα κέρδη διαφόρων δραστηριοτήτων της Π.Α. (ΣΕΠΑ, Θέρετρα Π.Α. κ.λπ.)
Ακίνητα
>>>Ακαδημίας 27: Έχει αναγερθεί πολυώροφο κτίριο επιφάνειας 1.970,00 τ.μ σε έκταση 840,38 τ.μ. Στο κτίριο αυτό στεγάζονται τα γραφεία του ΜΤΑ. Τα επίπλέον γραφεία – καταστήματα του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες του ΜΤΑ, ενοικιάζονται σε τρίτους.
>>>Λυκούργου 9 – Ομόνοια: Έχει αναγερθεί πολυώροφο κτίριο επιφάνειας 1.705,00 τ.μ. σε έκταση 1.886,82 τ.μ. Ορισμένα από τα γραφεία του κτιρίου αυτού έχουν πουληθεί και τα υπόλοιπα (72 γραφεία) ενοικιάζονται σε τρίτους.
>>>Σούτσου 40 – Αμπελόκηποι: Έχει αναγερθεί πολυώροφο κτίριο επιφάνειας 5.859,00 τ.μ. σε έκταση 1.049,34 τ.μ. Τα γραφεία αυτά είναι μισθωμένα από την Πολεμική Αεροπορία και το ΓΕΣ για τη στέγαση διάφορων υπηρεσιών. Τα καταστήματα του κτιρίου και το υπόγειο πάρκινγκ έχουν μισθωθεί σε ιδιώτες.
>>>Λεωφ. Συγγρού 350 – Καλλιθέα: Δύο όροφοι και το ισόγειο συνολικής επιφάνειας 2.539,00 τ.μ. επί εκτάσεως 507,21 τ.μ. Τα γραφεία είναι στο σύνολό τους μισθωμένα.
>>>Λεωφ. Μεσογείου 396 – Αγία Παρασκευή: Γραφεία επιφάνειας 531,00 τ.μ. επί εκτάσεως 585,65 τ.μ. Τα γραφεία αυτά είναι μισθωμένα.
>>>Κοτοπούλη 3 – Ομόνοια: Στην έκταση 885,38 τ.μ. έχει ανεγερθεί το ξενοδοχείο «La Mirage», συνολικής επιφάνειας 8.950,00 τ.μ. Το ξενοδοχείο, όπως και τα καταστήματα του ισογείου είναι μισθωμένα.
Οικόπεδα
>>>Κτήμα Λεβίδη στην Παλλήνη Αττικής, εκτάσεως 20.967,00 τ.μ. Το κτήμα αυτό αγοράσθηκε από το ΜΤΑ το έτος 1984 για την δημιουργία «Οίκου Ευγηρίας». Το ΑΑΣ με απόφασή του το χαρακτήρισε ως Μονάδα της Π.Α. με την επωνυμία «Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης Παθόντων εν Υπηρεσία Στρατιωτικών και Βετεράνων (ΚΕ.ΠΑΒΑ./ΠΑ)». Το κτήμα αυτό δεν έχει μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί λόγω σοβαρών νομικών προβλημάτων και εξετάζεται η αξιοποίησή του κατά τον καλύτερο τρόπο.
>>>Οικόπεδο Χαλκουτσίου, εκτάσεως 6.219,40 τ.μ. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται παραπλεύρως του ΚΕΔΑ Χαλκουτσίου και αγοράσθηκε το έτος 1989. Μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί αν και αγοράσθηκε για κάλυψη παραθεριστικών αναγκών του ΚΕΔΑ Χαλκουτσίου.
>>>Οικόπεδο Χαλανδρίου, εκτάσεως 5.136 τ.μ. Το οικόπεδο αυτό αγοράσθηκε από το ΤΑΣΑ το έτος 1987 και μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, κατ’ αρχάς από το Δήμο Χαλανδρίου και στη συνέχεια από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.
>>>Οικόπεδο Παραπηγμάτων, εκτάσεως 1.730,00 τ.μ. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται στις οδούς Ευζώνων και Σουηδίας, πίσω από το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου στη θέση που είναι γνωστή σήμερα με την επωνυμία «Παραπήγματα Αθηνών». Το οικόπεδο αυτό αποκτήθηκε από το ΜΤΑ το έτος 1962. Ο Δήμος Αθηναίων από το έτος 1981 παράνομα και αυθαίρετα κατέλαβε το ακίνητο αυτό και δημιούργησε πάρκο. Για την παράνομη αυτή πράξη το ΜΤΑ άσκησε σχετική αγωγή η οποία εκδικάσθηκε και η εκδοθείσα απόφαση δικαιώνει το ΜΤΑ.
Δασοκτήματα- Αγροτεμάχια
>>>Δασόκτημα Αγ. Ανδρέα, στο Ζούμπερι Αττικής, συνολικής εκτάσεως 141.788,00 τ.μ. Επί του δασοκτήματος δημιουργήθηκε από την Π.Α. και λειτουργεί σήμερα το «Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Ζούμπερι» (ΚΕΔΑ/Ζ). Σημειώνουμε ότι η Π.Α. καταβάλλει σχετικό μίσθωμα στο ΜΤΑ για τη χρήση του δασοκτήματος.
>>>Αγροτεμάχιο Σκοτίνας Πιερίας, συνολικής εκτάσεως 24.003,82 τ.μ. Το αγροτεμάχιο αυτό είναι συνεχεία εκτάσεως της Π.Α., επί του οποίου δημιουργήθηκε από την Π.Α. και λειτουργεί σήμερα το «Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας Σκοτίνας» (ΚΕΔΑ/Σ). Για τη χρήση των εγκαταστάσεων η Π.Α. καταβάλλει μίσθωμα στο ΜΤΑ.
>>>Αγροτεμάχιο Ωρωπού Αττικής, συνολικής εκτάσεως 88.469,40 τ.μ. Το αγρόκτημα αυτό χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τη δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων των παιδιών του προσωπικού (μελών ΜΤΑ) της Π.Α. Σήμερα το κτήμα αυτό παραμένει ανεκμετάλλευτο.
>>>Αγροτεμάχιο στο νησί της Λήμνου, εκτάσεως 35.490,00 τ.μ. Το αγρόκτημα αυτό είναι μισθωμένο για γεωργική εκμετάλλευση.
Προτάσεις και λύσεις
Περί άμεσης επαναφοράς «κοινωνικών πόρων» και θεσμοθέτησης κοινού θεσμικού πλαισίου έκανε λόγο η ΑΝΕΑΕΔ
Προτάσεις για τη βιωσιμότητα των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας κατέθεσαν τα μέλη της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ) σε συνεδρίαση που πραγματοποίησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Γνωρίζοντας πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, μεταξύ άλλων προτείνουν:
• Την άμεση επικαιροποίηση των αναλογιστικών μελετών, προσαρμοσμένων στα νέα δυσμενή δεδομένα (μνημόνιο, ομαδικές παραιτήσεις στελεχών κ.ά.).
• Την άμεση επαναφορά, για τα ΜΤΣ και ΜΤΝ, των «κοινωνικών πόρων».
• Τη θεσμοθέτηση ενός κοινού και για τα τρία Μετοχικά Ταμεία θεσμικού πλαισίου «παροχών», στη λογική της διαφορετικότητας των χορηγουμένων μερισμάτων.
• Την καθιέρωση κράτησης στα Τιμολόγια των ΔΕΚΟ που πληρώνει το ΥΕΘΑ και αντίστοιχης στο σύνολο των προμηθειών και των ΔΕΚΟ από τα υπουργεία που στεγάζουν την ΕΛ.ΑΣ. και το προσωπικό του Λ.Σ.
• Την καθιέρωση κράτησης υπέρ των Μ.Τ. και εις βάρος των Τραπεζικών Ιδρυμάτων και πιστωτικών οργανισμών, από τα τοκοχρεολύσια των δανείων που παρακρατούνται από τη μισθοδοσία του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του ΥΕΘΑ.
• Την καθιέρωση τιμήματος για όποιο ακίνητο μεταβιβάζεται σε φορείς του Δημοσίου.
• Την εναρμόνιση του μερίσματος με το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς.
• Τον επανέλεγχο του συνόλου των στελεχών που δικαιούνται και απολαμβάνουν μερίσματος και τον εντοπισμό των περιπτώσεων εκείνων των στελεχών που αν και έχουν φύγει από τη ζωή εξακολουθούν να κατατίθενται τα μερίσματα σε «τυφλούς» λογαριασμούς.
• Την περαιτέρω αξιοποίηση της ακινήτου περιουσίας των Ταμείων, ακόμα και με προοπτική εκποιήσεως.
• Την εξέταση συνεργασιών με αναγνωρισμένες ΑΕΔΑΚ για την αξιοποίηση των χαρτοφυλακίων των Μ.Τ.
• Την καταβολή, από το Δημόσιο, των απαιτητών χρεών/ αχρεωστήτως εισπραχθέντων φόρων, έναντι των τριών Ταμείων.
• Την απόδοση ευθυνών για τυχόν «ατασθαλίες» που έχουν τελεσθεί κατά το παρελθόν.
• Την επαναπροσέγγιση του άδικου τρόπου καταβολής του εφάπαξ και την εφαρμογή αναλογικού υπολογισμού, καθόσον ενδεχόμενη ολική κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων θα δημιουργήσει μεγάλη μείωση του εφάπαξ.
• Την προώθηση νομοθετικής τροποποίησης του νόμου που ασφάλιζε από το 1984 μόνο το 68% των αστυνομικών και την ένταξη στο ΜΤΣ και του υπολοίπου 32%.
• Την αποσαφήνιση του καθεστώτος λειτουργίας των Μετοχικών Ταμείων και τις υποχρεώσεις του κράτους έναντι αυτών.
• Την επανεξέταση της σκοπιμότητας των μη ανταποδοτικών κρατήσεων υπέρ ΝΙΜΤΣ και ΝΝΑ και μεταφορά τους στα αντίστοιχα Μ.Τ.
http://www.paraskevi13.com