tromaktiko: Ο Καλλικράτης θα φέρει φτώχεια και δυστυχία στο λαό, λέει η Λίλα Καφαντάρη

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Ο Καλλικράτης θα φέρει φτώχεια και δυστυχία στο λαό, λέει η Λίλα Καφαντάρη



Η υποψήφια για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Λίλα ΚαφαντάρηΑναφέρετε τους τρεις στόχους σας, εφόσον εκλεγείτε;

Είναι οι ίδιοι και όταν είμαστε στην αντιπολίτευση. Πάλη για τη συμμαχία της εργατικής τάξης, με τους μικρομεσαίους, την αγροτιά που έχουν κοινά συμφέροντα για να...




 δημιουργηθεί ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα πάλης για τη λαϊκή εξουσία. Να γίνει ένα ποτάμι που θα διεκδικήσει τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι και που θα τον βάλουν στην υπηρεσία των δικών τους αναγκών. Μη εφαρμογή του αντιδραστικού Καλλικράτη, γιατί η υλοποίησή του σημαίνει παράδοση της υγείας, της παιδείας, της ενέργειας, του ορυκτού πλούτου κλπ στους μεγαλοεπιχειρηματίες, επιφέροντας φτώχεια και δυστυχία στον εργαζόμενο λαό μας. Και ως πλειοψηφία θα μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα στην παραπάνω κατεύθυνση, αλλά και να αντιμετωπιστούν κάποια επί μέρους προβλήματα, με την διεκδίκηση πόρων από την κυβέρνηση, μέχρι να υπάρξει ριζική αλλαγή.

Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής απομόνωσης ορισμένων νησιών ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες;

Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για να εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο, για να μετατραπούν σε εργαλείο ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να γίνουν περιουσία του λαού.
Διεκδικούμε: Να δρομολογηθούν σύγχρονα και ασφαλή πλοία με φθηνά εισιτήρια με εξασφάλιση της δουλειάς των ναυτεργατών και βελτίωση των δικαιωμάτων τους.
Να είναι απρόσκοπτα, τακτική, καθημερινή χειμώνα καλοκαίρι η σύνδεση των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους.
Απρόσκοπτη και τακτική σύνδεση των νησιών μας με τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.
Μείωση του υψηλού ναύλου μεταφοράς επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων και χωρίς αυτή η μείωση να μετακυλιστεί με επιδοτήσεις ή με άλλους τρόπους στον κρατικό προϋπολογισμό.
Στήριξη κοινωνικών ομάδων, με τη διατήρηση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων που απορρέουν από τη θέση τους σε αυτούς και τις οικογένειές τους (συνταξιούχοι ΝΑΤ, πολύτεκνοι, φοιτητές, φαντάροι, ΑΜΕΑ).
Έκπτωση για τους κατοίκους των νησιών με λιγότερους από 3000 κατοίκους.
Βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων σε όλα τα νησιά, που σήμερα είναι σε απαράδεκτη κατάσταση, με ευθύνη του κράτους.
Καθημερινή σύνδεση όλων των νησιών από και προς τον Πειραιά.

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αλλάξετε το αίσθημα ανασφάλειας των νησιωτών σχετικά με τις ελλιπείς υποδομές στον τομέα της υγείας;

Οι κάτοικοι των νησιών μαζί με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη πρέπει να παλέψουν μαζί για δημόσια δωρεάν υγεία με σύγχρονες υποδομές και εύκολη πρόσβαση για όλα τα νησιά.
Διεκδικούμε στα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές και προσωπικό ιατρικό κ.λπ. με μόνιμη και πλήρη απασχόληση.
Κέντρα υγείας σε κάθε μεγάλο χωριό που να καλύπτουν πλήρως την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και σύνδεσή τους με τα μεγάλα νοσοκομεία.
Πλήρη ανάπτυξη δημόσιου- δωρεάν συστήματος επείγουσας βοήθειας που να προσφέρεται από τη στιγμή που εκδηλώνεται το επείγον περιστατικό μέχρι την αποκατάστασή του.
Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας (συστηματικοί εμβολιασμοί, προληπτικοί έλεγχοι κ.λπ) που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

Με ποιους τρόπους μπορεί να ενισχυθεί ο τουρισμός στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, χωρίς ωστόσο να αλλοιωθεί το φυσικό τοπίο;

Είναι δικαίωμα όλου του λαού και αυτό προϋποθέτει εξασφάλιση μόνιμης εργασίας για όλους με σταθερό εισόδημα και ελεύθερο χρόνο. Σήμερα μόλις το 4,7% των Ελλήνων δηλώνουν ότι μπορεί να κάνει διακοπές. Δηλαδή τρεις φορές λιγότεροι από το 2007. Το 83,5% δηλώνει ότι είτε θα κάνει μικρότερες σε διάρκεια διακοπές είτε οικονομικότερες
Ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι η μοναδική βάση της νησιωτικής οικονομίας. Πρέπει να ξαναγεννηθεί η αγροτική ανάπτυξη, η μεταποίηση, η αξιοποίηση της ενέργειας, του ορυκτού πλούτου. Φυσικά όλα αυτά με κεντρικό σχεδιασμό προς όφελος των νησιωτών και όχι των μονοπωλίων.

Η γραφειοκρατία και η κακοδιοίκηση οδηγούν στην απώλεια πόρων για την αυτοδιοίκηση. Πως σκοπεύετε να το αλλάξετε αυτό, δεδομένων και των ελλείψεων σε υποδομές που υπάρχουν σε πολλά νησιά του νοτίου Αιγαίου;

Το κυριότερο πρόβλημα στους πόρους της αυτοδιοίκησης είναι τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν παρακρατήσει οι κυβερνήσεις και δεν τα αποδίδουν. Αυτά πρέπει να διεκδικηθούν. Από την άλλη πρέπει να σημειωθεί ότι με τον Καλλικράτη θα επιχειρηθεί νέα επίθεση στο εισόδημα και στη ζωή των εργαζομένων (φοροεπιδρομή, εμπορευματοποίηση Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας κα). Δεν σκοπεύουμε να πειθαρχήσουμε σ’ αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο. Σημειώνουμε επίσης ότι η κακοδιοίκηση και η γραφειοκρατία είναι συστατικά ενός κράτους που στρέφεται κατά του λαού.
Εμείς, λοιπόν, θα μπούμε εμπόδιο σε όλα αυτά.

Κική Μαργαρίτη



in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!