tromaktiko: Σε 15 λεπτά της ώρας έβρεξε για έναν μήνα!

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Σε 15 λεπτά της ώρας έβρεξε για έναν μήνα!



Οση βροχή πέφτει στην Αθήνα όλο τον Νοέμβριο έπεσε χθες και δημιούργησε πολλά προβλήματα στο Λεκανοπέδιο
Oση βροχή πέφτει όλο τον Νοέμβριο στην Αθήνα έπεσε χθες μέσα σε δεκαπέντε λεπτά! Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τις εκτιμήσεις των ειδικών και της ΕΜΥ για την έντονη βροχόπτωση χθες. Η δυνατή νεροποντή προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη Βορειοανατολική Αττική αλλά και στις περιοχής της Βούλας και της Γλυφάδας.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) κ. Θ.Κολυδά, τα ύψη βροχής που καταγράφηκαν χθες ήταν 57 χιλιοστά στην Πεντέλη, 53 στην Κηφισιά, 43 στην Παλλήνη, 35 στη Γλυφάδα και 24 στο κέντρο της Αθήνας και στη Φιλαδέλφεια. Για να υπάρξει μέτρο σύγκρισης σημειώνουν ότι στην περιοχή του Ελληνικού κάθε Νοέμβριο πέφτουν κατά μέσο όρο 55 χιλιοστά βροχής.

Κατά τους ειδικούς, τέτοια φαινόμενα- ορισμένες φορές ακόμη πιο έντονα- παρατηρούνται συχνά στην Αττική. Στο παρελθόν αρκετές φορές είχε πλημμυρίσει το Μενίδι, ενώ μεγάλες ήταν οι πλημμύρες του 1994 στην περιοχή της Βούλας όπου είχαν καταστραφεί και σπίτια. Την ίδια χρονιά σφοδρές βροχοπτώσεις είχαν πλήξει και την Ανατολική Αττική.

Για να δημιουργηθεί μια δυνατή φθινοπωρινή καταιγίδα πρέπει να εκπληρώνονται κάποιες προϋποθέσεις που είναι εκείνες του ασταθή και υγρού καιρού. Ειδικότερα, όταν η θάλασσα είναι θερμή, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένη υγρασία- όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες- τότε ευνοούνται τα ανοδικά ρεύματα. Η αέρια μάζα που θερμαίνεται ανυψώνεται, αφού είναι πιο ζεστή και επομένως πιο ελαφριά από ό,τι ο περιβάλλων αέρας. Οταν φτάσει σε ένα ορισμένο ύψος τότε ψύχεται, συμπυκνώνεται, σχηματίζονται σύννεφα και ξεσπούν ισχυρές βροχοπτώσεις με μεγάλη μάζα νερού.
Βούλιαξαν και οι δρόμοι της Αθήνας
Μποτιλιάρισμα από την πλημμύρα και από το χάος των 300 σβησμένων φαναριών
O ι περίπου 300 φωτεινοί σηματοδότες σε διάφορα σημεία της Αθήνας που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και η έντονη χθεσινή βροχόπτωση προκάλεσαν κυκλοφοριακό μπλακάουτ χθες στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της Τροχαίας, τα σοβαρότερα προβλήματα από τους σβηστούς σηματοδότες εντοπίζονται σε 23 κεντρικές διασταυρώσεις δρόμων, όπως στη Μεσογείων, στην Παπαδιαμαντοπούλου, στη Βασ. Σοφίας, στη Βασ. Ολγας, στη Βασ. Κωνσταντίνου, στην Καβάλας, στη γέφυρα Μοσχάτου και στη λεωφ. Κηφισιάς. Το πρόβλημα με τους φωτεινούς σηματοδότες υπάρχει λόγω ελλείψεως... ανταλλακτικών, καθώς τη συντήρηση και προμήθεια των απαιτούμενων εξαρτημάτων έκανε επί δεκαετίες η Siemens.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, άνδρες της Τροχαίας από νωρίς χθες το πρωί βρίσκονταν σε κεντρικές διασταυρώσεις, χωρίς ωστόσο να αποτραπεί η ταλαιπωρία, καθώς τα οχήματα παρέμεναν για αρκετή ώρα ακινητοποιημένα. Επίσης η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 75 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από τις περιοχές Γέρακα, Παλλήνη, Ανθούσα, Γλυκά Νερά, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Βούλα και Γλυφάδα. Ακόμη, διακοπές ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκαν χθες στα Βριλήσια και στο Μαρούσι. Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, τέθηκαν εκτός λειτουργίας δύο γραμμές μέσης τάσης από βραχυκυκλώματα, ενώ μικρότερες βλάβες υπήρξαν σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου.
Μούσκεμα στις κάλπες
Ο καιρός του Σαββατοκύριακου θα δυσκολέψει και τους ψηφοφόρους στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους- και αυτό διότι προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Σήμερα ως το απόγευμα ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στην Κρήτη (στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο), ενώ σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές, προβλέπονται για την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Νότια και την Ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, αλλά και για τα Δωδεκάνησα. Αύριο Κυριακή, στο σύνολο της χώρας θα υπάρχουν νεφώσεις που τοπικά θα εξελιχθούν σε ισχυρές καταιγίδες, κυρίως τις πρωινές ώρες.

http://www.tovima.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!