tromaktiko: Δημοψήφισμα αν πληγούν τα συμφέροντα της χώρας από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Δημοψήφισμα αν πληγούν τα συμφέροντα της χώρας από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής



Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και προσφυγής σε δημοψήφισμα άφησε χθες στην Βουλή ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου εάν τα...

 συμπεράσματα της επικείμενης κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. πλήττουν τα συμφέροντα της χώρας.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι το έχει θέσει ο ίδιος στην γερμανίδα καγκελάριο κυρία Άνγκελα Μέρκελ: «Το είπα στην Μέρκελ και τους άλλους πως εάν η διάσταση και είναι τέτοια θα πάω σε δημοψήφισμα. Να δούμε πως θα είναι αυτή διαπραγμάτευση και θα το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ενώ ανακοίνωσε ότι την προσεχή εβδομάδα θα καλέσει σε συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει της συνόδου κορυφής (16-17 Δεκεμβρίου).

Για τον κ. Παπανδρέου αν στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων που θα προκύψει από την σκληρή διαπραγμάτευση που αναμένεται, υπάρξουν ζητήματα που πλήττουν τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τότε ίσως θα πρέπει «να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός».

Η σαφής προειδοποίηση του Πρωθυπουργού έχει ως κύριο αποδέκτη την κυρία Μέρκελ και τις γερμανικές πιέσεις που ασκούνται και θα κορυφωθούν στην σύνοδο των Βρυξελλών ως προς τον χαρακτήρα και τον ρόλο του μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης των χωρών της ευρωζώνης, απαιτήσεις οι οποίες συνιστούν αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβώνας καθώς προβλέπουν ακόμη και στέρηση ψήφου στα ευρωπαϊκά συμβούλια για χώρες-μέλη οι οποίες εμφανίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Είναι ένα από τα ζητήματα εξάλλου, στα οποία ο κ. Παπανδρέου έχει έρθει σε ανοιχτή ρήξη με την γερμανίδα καγκελάριο. Υπό το φάσμα των σοβαρών κινδύνων που ελλοχεύουν για την τύχη της συνοχής της Ε.Ε., αλλά και ενδεχόμενων δυσμενών αποφάσεων για την Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τις ελληνικές προτάσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αντιπαράθεση για τα εργασιακά στη Βουλή

Σκληρή αντιπαράθεση με επίκεντρο τις αλλαγές στα εργασιακά σημειώθηκε χθες στην Βουλή στο πλαίσιο της «ώρας του Πρωθυπουργού», τον οποίο κατηγόρησαν τα κόμματα της Αριστεράς ότι με την πολιτική του η χώρα επιστρέφει στον «εργασιακό μεσαίωνα».

Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας στις βολές της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ κυρίας Αλέκας Παπαρήγα και του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, αντεπιτέθηκε δηλώνοντας πως «αυτά που κάνουμε είναι για να διασφαλίσουμε σιγουριά και ασφάλεια στον εργαζόμενο» και ότι «εναρμονίζουμε την πραγματικότητα με τις εργασιακές υποχρεώσεις που υπάρχουν μέσα από τις επιχειρησιακές συμβάσεις». «Μπροστά μας υπάρχει μία επιλογή, όπως στις ΔΕΚΟ και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα: ή θα σώσουμε τις θέσεις εργασίας ή θα πιεστούν να απολύσουν ή ακόμη και να κλείσουν», τόνισε, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται θυσίες, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις που θα μπορούν να ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά.

«Στόχος είναι να βγούμε από το τούνελ έχοντας τις μικρότερες απώλειες, με τις επιχειρήσεις να λειτουργούν και με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «η πορεία της μετάβασης δεν είναι εύκολη, την κτίζουμε σιγά- σιγά και φιλοδοξούμε το 2011 να είναι το τέλος της ύφεσης για να μπούμε στην ανάπτυξη».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρόκειται για ένα δύσκολο τούνελ που υπάρχουν αναγκαστικά θυσίες και κόποι, αλλά θα βγούμε ισχυρότεροι και με προοπτική ανάπτυξης για να υπάρξει ευμάρεια και αναπλήρωση των χαμένων εισοδημάτων στην επόμενη φάση».

Η κυρία Παπαρήγα χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως την πιο επικίνδυνη από τη μεταπολίτευση, ενώ ο κ. Παπανδρέου αντέτεινε ότι επικίνδυνη δεν είναι η κυβέρνηση αλλά επικίνδυνη ήταν η κατάσταση που παρέλαβε.

Η γραμματέας του ΚΚΕ επίσης είπε ότι «η κυβέρνηση γράφει τον λαό στα παλαιότερα των υποδημάτων της» και προειδοποίησε ότι οι απεργίες θα συνεχιστούν και μετά τη ψήφιση «με διαδικασία fasttrack», όπως είπε, «του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις», ενώ σημείωσε ότι μισθοί θα συμπιεστούν προς τα κάτω και πως «αντί για 740 ευρώ οι εργαζόμενοι θα παίρνουν 300-400 ευρώ τον μήνα».

«Μηδενίσατε τα πάντα. Αν ο λαός δεν αντεπιτεθεί και δεν σας πάρει πολιτικά με τις πέτρες τότε η εθνική και η συλλογική σύμβαση θα πάνε προς τα κάτω. Οι βιομήχανοι θέλουν βάρβαρο τον νόμο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.

«Τα λέτε αυτά εσείς που κάνατε μείωση μισθών στην ΄΄Τυποεκδοτική΄΄ και στον ΄΄902΄΄; Είπατε στη Βουλή πως είχατε μείωση των εργασιών σ’ αυτές τις εταιρείες και θέλατε να τις νοικοκυρέψετε. Ελπίζω να τις νοικοκυρέψετε όπως εμείς θα νοικοκυρέψουμε τη χώρα υπέρ των εργαζομένων», αντέτεινε ο κ. Παπανδρέου, προκαλώντας σχετική αμηχανία στην κυρία Παπαρήγα η οποία του απάντησε λέγοντας πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» και αποκαλώντας «μικροπρέπειες» τα όσα είπε.

Απαντώντας εξάλλου στην κριτική του κ. Τσίπρα ο οποίος στηλίτευσε τις πρόσφατες εμφανίσεις των κκ. Ντομινίκ Στρος Καν και Όλι Ρεν λέγοντας ότι «ήρθαν με ηγεμονικό τρόπο απευθυνόμενοι σε υποτακτικούς, σε ιθαγενείς με χάντρες και καθρεφτάκια», ο Πρωθυπουργός είπε: «Δυστυχώς η χώρα μας είχε προβλήματα και γι’ αυτό ήρθαν. Στηλιτεύετε το γεγονός ότι έρχονται αλλά δεν αναζητείτε τα αίτια. Πείτε και μια φορά ότι εδώ μας έφεραν οι κυβερνήσεις της ΝΔ που έβαλαν δύο φορές τη χώρα σε επιτήρηση».

Πάντως ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να επιτεθεί στην κυβέρνηση αποκαλώντας την «κυβέρνηση υποτακτικών και δούρειο ίππο για να μπει το ΔΝΤ στην Ευρώπη και να μετατραπούν οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου στα εργασιακά σε Λατινική Αμερική». Μάλιστα κατηγόρησε προσωπικώς τον Πρωθυπουργό ότι «επέλεξε να μας ρίξει στην αγκαλιά των τοκογλύφων και θεσμοθετεί τον εργασιακό μεσαίων», για να λάβει από τον κ. Παπανδρέου την απάντηση ότι «διακατέχεται από τη ψυχολογία της καταστροφής». Και κατέληξε ο Πρωθυπουργός: Και συμπλήρωσε: «Θα περίμενα περισσότερη σοβαρότητα και ουσία. Αυτή τη στιγμή δίνουμε τη μάχη με τις θυσίες και τον κόπο του λαού για να φύγουμε από την επιτήρηση. Εμείς θα βγάλουμε τη χώρα απ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση και θα σταθούμε στα δικά μας πόδια».

tovima.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!