tromaktiko: Η αδικία της παιδαγωγικής επάρκειας στον κλάδο των Πληροφορικών

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η αδικία της παιδαγωγικής επάρκειας στον κλάδο των Πληροφορικών



Τον Αύγουστο του 2009 στο Νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, λίγο πριν προκηρυχθούν εκλογές, ψηφίστηκε από το ΥΠΕΠΘ η τροπολογία 663/23-7-09, σύμφωνα με την οποία εντάσσεται στις... «καθηγητικές σχολές» το τμήμα «Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων» (ΔΤΨΣ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αγνοώντας παντελώς όλες τις υπόλοιπες σχολές Πληροφορικής. Αυτό δίνει στους απόφοιτους του ΔΤΨΣ την απόλυτη πρόταξη στους διορισμούς του ΑΣΕΠ σε σχέση με απόφοιτους όλων των άλλων σχολών Πληροφορικής αλλά και την απόλυτη πρόταξη στους πίνακες Διορισμών - Αναπληρωτών – Ωρομισθίων του ΥΠΕΠΘ.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Διδακτικής Τεχνολογίας Ψηφιακών Συστημάτων είχε ζητήσει την παιδαγωγική επάρκεια μόνο για τους αποφοίτους 2003-2007 και αυτό για συγκεκριμένους λόγους, καθώς όπως αναφέρεται: «το 2006 διενεργήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος με απώτερο σκοπό την μετονομασία σε Ψηφιακών Συστημάτων», με αποτέλεσμα την απομάκρυνση καθηγητών που δίδασκαν παιδαγωγικά μαθήματα καθώς και την αντικατάσταση παιδαγωγικών μαθημάτων με μαθήματα άλλων γνωστικών πεδίων.

Παρόλ’ αυτά το Υπουργείο επέκτεινε την τροπολογία ώστε να πιάνει και τους νέους αποφοίτους μετά το 2006. Όμως το εν λόγω τμήμα έχοντας αλλάξει οδηγό σπουδών από το 2006, έχει αριθμό παιδαγωγικών μαθημάτων αντίστοιχο με όλες τις υπόλοιπες σχολές Πληροφορικής, οπότε δεν είναι δικαιολογημένη η παιδαγωγική του «ανωτερότητα». Όχι μόνο λοιπόν το πρόγραμμα σπουδών όλων των υπολοίπων τμημάτων Πληροφορικής είναι πανομοιότυπο με το συγκεκριμένο τμήμα αλλά ταυτόχρονα υπάρχει σωρεία δικαστικών αποφάσεων αναγνώρισης πολλών Τμημάτων Πληροφορικής ως καθηγητικών σχολών, οι οποίες όμως δεν έχουν ποτέ ληφθεί υπόψη.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τον νέο οδηγό σπουδών του, το τμήμα «Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων» (ΔΤΨΣ) του Πανεπιστημίου Πειραιώς (το οποίο έχει πλέον μετονομαστεί σε Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς) έχει μόνο ένα υποχρεωτικό παιδαγωγικό μάθημα και 1-2 επιλεγόμενα. Δεν μπορεί λοιπόν οι απόφοιτοι του τμήματος αυτού να εξισώνονται με τους αποφοίτους της ΑΣΠΑΙΤΕ η οποία είναι η κατεξοχήν παιδαγωγική σχολή και έχει 14 μαθήματα.

(Κατά την ψήφιση αναφέρθηκε και το «επιχείρημα» ότι η τροπολογία έγινε για να μπορούν να δώσουν ΑΣΕΠ οι απόφοιτοι του τμήματος, κάτι το οποίο όμως δεν ισχύει καθώς από το 2005 οι απόφοιτοι του «Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων» ΔΤΨΣ δίνουν ΑΣΕΠ κανονικά. )

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι ΑΔΙΚΗ, γιατί δεν δικαιολογείται η παιδαγωγική ανωτερότητα του Συγκεκριμένου Τμήματος καθώς ο νέος οδηγός σπουδών του δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτούς των τυπικών Τμημάτων Πληρ/κής. Αδικούνται κατάφωρα 5000 Πληροφορικοί από όλες τις υπόλοιπες σχολές ΠΕ19-20. Ήδη έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα με τους πίνακες ωρομισθίων-αναπληρωτών, όπου έχουν περάσει στις πρώτες θέσεις οι απόφοιτοι του τμήματος του Πειραιά αλλά και με τους πίνακες των διοριστέων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργηθεί με τον επόμενο ΑΣΕΠ όπου οι απόφοιτοι του εν λόγω τμήματος αρκεί να πιάσουν την βάση και θα πετύχουν απόλυτη πρόταξη διορισμού, έναντι των αποφοίτων όλων των άλλων σχολών Πληροφορικής, οι οποίοι μπορεί να έχουν πετύχει πολύ υψηλότερη βαθμολογία. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι οι απόφοιτοι αυτής της σχολής από τα περασμένα χρόνια θα είναι κάποιες εκατοντάδες, δεν θα μπορέσει κανένας άλλος να διοριστεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την απόσυρση της τροπολογίας έτσι ώστε όλοι οι απόφοιτοι ΠΕ19-20 να μπορούν επί ίσοις όροις να διεκδικούν μια θέση στην δημόσια εκπαίδευση. (ή έστω τροποποίηση της εν λόγω τροπολογίας έτσι ώστε αυτή να περιλαμβάνει μόνο τους αποφοίτους 2003-2007 όπως και είχε ζητηθεί αρχικά από τον σύλλογο της σχολής αυτής).

Απόφοιτοι τμημάτων Πληροφορικής ΠΕ19 και ΠΕ20
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!