tromaktiko: Απάντηση σε: "Περί αμοιβών αστυνομικών"

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Απάντηση σε: "Περί αμοιβών αστυνομικών"



Στον αγαπητό φίλο που σχολίασε τις αποδοχές των ένστολων. Εκτιμώ πως οι αποδοχές των σκουπιδιάρηδων θα πρέπει να είναι ίσες με αυτές των γιατρών.
Γιατί οι συνθήκες εργασίας τους είναι ανθυγιεινές και γιατί οι δείκτες για το πόσοι από αυτούς πεθαίνουν πρόωρα ή παθαίνουν καρκίνο, είναι πολύ μεγαλύτεροι από του γενικού πληθυσμού. Ανεξάρτητα από το βαθμό εκπαίδευσης που έχει ο καθένας από αυτούς. Γιατί τα μισθολογικά δικαιώματα απονέμονται σε συνδυασμό με τα τυπικά προσόντα του καθενός, αλλά και του έργου το οποίο καλείται καθημερινά να φέρνει εις πέρας η κάθε κατηγορία εργαζομένων.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα μισθολόγια αγαπητέ «αντικειμενικέ» κριτή των πάντων και των μισθολογίων των ένστολων, έχουνε ενσωματώσει με το πέρασμα των χρόνων τον βαθμό επικινδυνότητας των συνθηκών κάτω από τις οποίες καλούνται να εκτελούν τα καθήκοντά τους οι ένστολοι (οι αστυνομικοί είναι στόχοι τρομοκρατών, έχουν ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας όπως π.χ. οι τροχονόμοι, σκοποί κρατητηρίων, οποιοσδήποτε ακόμη καλείται να ελέγξει και να κάνει σωματικές έρευνες σε πολίτες άγνωστης ιατρικής ταυτότητας(αρκετές φορές φορείς μεταδοτικων ασθενειών – κάποιες και μη ιάσιμων όπως ηπατίτιδα ή Aids), δικυκλιστές ειδικών ομάδων, μέλη διμοιριών ΜΑΤ και ΥΜΕΤ, στελέχη της ΕΚΑΜ, χειριστές ελικοπτέρων και λοιπών εναέριων μέσων κ.τ.λ.). Επίσης τα παρόντα μισθολόγια και τα «επιδόματα» στα οποία αναφέρεσαι έχουνε ενσωματώσει ένα μέρος του εργασιακού στρες το οποίο αντιμετωπίζει κάθε μέρα ο Έλληνας αστυνομικός, εργαζόμενος σε συνθήκες πίεσης και σε βάρδιες και όχι μόνο σε πρωινές βάρδιες και από Δευτέρα έως και Παρασκευή (όπως ο κλάδος εργαζομένων στον οποίο αναφέρεσαι). Και επίσης με δικαίωμα απουσίας από αυτό το στρεσογόνο και ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιβάλλον μόνο για μία ημέρα την εβδομάδα. Σου διαφεύγει μάλλον, αλλά ο Έλληνας αστυνομικός δικαιούται και λαμβάνει μόνο ένα ρεπό την εβδομάδα σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους στο δημόσιο (για το οποίο βέβαια δικαιολογεί μία ελάχιστη αποζημίωση) την οποία επίσης φροντίζεις εσύ με την «αντικειμενική» και «αμερόληπτη» ματιά σου να εντάσεις στο μισθολόγιο των ένστολων σαν αυτή να μην έπρεπε να καταβάλλεται.
Ευτυχώς που δεν είναι στο χέρι σου το θέμα της μισθολογίας των ένστολων, οπότε και ίσως να έκοβες και το ένα ρεπό που λαμβάνουν την εβδομάδα και να τους ανάγκαζες να δουλεύουν και αυτή την ημέρα χωρίς αποζημίωση (θα πρέπει ίσως να νιώθουν τυχεροί που δεν δουλεύουν στη δική σου επιχείρηση).
Επίσης να σου θυμίσω ότι και άλλοι παράγοντες όπως η οικογενειακή και προσωπική πίεση για τον κάθε αστυνομικό σταθμίζεται προκειμένου να καθοριστεί το μισθολόγιο των αστυνομικών, καθώς κάθε μέρα αστυνομικοί εκτελούν υπηρεσία σε ημέρες και ώρες που εσύ και οι φίλοι σου πετούν χαρταετό(Καθαρά Δευτέρα), κάνουνε βόλτα με τα αυτοκίνητά τους(κάθε Κυριακή), πηγαίνουνε για μπάνιο ή για καλοκαιρινές διακοπές(κάθε καλοκαίρι ή Δεκαπενταύγουστο), ετοιμάζονται να αλλάξουνε χρόνο(Παραμονή Πρωτοχρονιάς), κάνουνε Χριστούγεννα στο σπίτι τους με τις οικογένειές τους(Χριστούγεννα), ή ψήνουν παρέα με φίλους το αρνάκι το Πάσχα(Πάσχα). Αυτές αγαπητέ συνέλληνα είναι κάποιες από τις εκδηλώσεις που ο «καλοπληρωμένος» κατά τη γνώμη σου αστυνομικός στερείται συνθηκών και καταστάσεων οι οποίες επιβαρύνουν την προσωπική ζωή του κάθε εργαζόμενου αστυνομικού, ο οποίος πριν από αστυνομικός είναι πάνω απ’ όλα άνθρωπος.
Για το λόγο αυτό φρόντιζε πρώτα να σκέφτεσαι και μετά να εκφέρεις λόγο και να συγκρίνεις τον καθημερινά μαχόμενο αστυνομικό συνάδελφο με ένα πτυχιούχο εκπαιδευτικό πανεπιστημίου ο οποίος συμφωνώ ότι έχει ένα επίσης πολύ δύσκολο λειτούργημα να επιτελέσει, αλλά από την άλλη στις περισσότερες των περιστάσεων καλείται να φέρει κάτι τέτοιο εις πέρας μέσα από το γραφείο του και όχι στο δρόμο).
Αν αυτός ο εκπαιδευτικός που επικαλείσαι αρρωστήσει ένα μήνα, ξέρεις ποιο είναι το ποσό του μισθού που θα λάβει; Όλος ο μισθός του στο ακέραιο…
Αν ο αστυνομικός αρρωστήσει, ή τραυματιστεί συνεπεία εκτέλεσης της υπηρεσίας του, ξέρεις ποιο είναι το ποσό που θα λάβει; 300€ λιγότερο…
Επίσης ο μέσος αστυνομικός δεν φέρει τον βαθμό του Ταξιάρχου και δεν λαμβάνει 2000 και πλέον ευρώ που περιγράφεις, οπότε φρόντισε να ελέγξεις εκ νέου τα στοιχεία σου και να τα επικαιροποιήσεις στην σημερινή πραγματικότητα.
1200€ είναι τα λεφτά ενός μέσου αστυνομικού και αυτά το μήνα φίλε μου που δεν θα αρρωστήσει … Αν πάρει άδεια όμως ή ίσως αρρωστήσει κάποιο μήνα όπως σου ανέφερα παραπάνω τα επιδόματα του (Νυχτερινά και Πενθήμερα) θα περικοπούν κατά 300€ κάτι το οποίο δεν συμβαίνει στις απολαβές κανενός άλλου δημοσίου υπαλλήλου.
Για να κλείσει αυτό το θέμα, το επάγγελμα του αστυνομικού είναι και επικίνδυνο και ανθυγιεινό, άσχετα με το αν δέχεσαι ή αρνείσαι κάτι τέτοιο. Στη διάθεση σου οι ετήσιες στατιστικές των τραυματιών και νεκρών του σώματος προς απόδειξη των λεγομένων μου…
Ο σκοπός μου δεν είναι να έρθω σε αντιπαράθεση μαζί σου, αλλά όπως φροντίζεις εσύ να «παραπληροφορείς» έτσι προφανώς και θα πρέπει με δημόσιο τρόπο να περιμένεις και κάποιο αντίλογο…
Και για να ξέρεις με ποιον μιλάς και προκειμένου να σε πείσω πως ίσως και να αξίζει τον κόπο να συνδιαλέγεσαι μαζί μου και να τύχω της προσοχής σου, να σε πληροφορήσω ότι υπηρετώ σε μάχιμη υπηρεσία της ελληνικής αστυνομίας, ενώ έχουνε προηγηθεί 3ετείς σπουδές στη σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, είμαι κάτοχος διπλώματος μηχανικού σχολής πενταετούς φοίτησης ελληνικού ΑΕΙ και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος 2ετους φοίτησης επίσης ελληνικού ΑΕΙ. Και οι 2 ανωτέρω τίτλοι λήφθηκαν παράλληλα με την εργασία μου στο περιβάλλον το οποίο σου προανέφερα.
Καλό απόγευμα σε σένα και σε όλους όσους πρόκειται να διαβάσουν αυτή την απαντητική επιστολή…
Φιλικά
Ένας από αυτούς με τα μπλε γύρω σου...

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!