tromaktiko: Στο μηχανισμό στήριξης και η Πορτογαλία​...

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Στο μηχανισμό στήριξης και η Πορτογαλία​...



Επίσημο αίτημα υπέβαλε και η Πορτογαλία, για την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. Συγκεκριμένα, με τηλεοπτικό διάγγελμα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Σόκρατες ανέφερε ότι...
 η καταψήφιση στο πορτογαλικό κοινοβούλιο της δέσμης μέτρων λιτότητας, που οδήγησε στην πρόσφατη πολιτική κρίση επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της χώρας και τη δυνατότητα δανεισμού.

Να σημειωθεί ότι το αίτημα της Πορτογαλίας επιβεβακαι από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ ο Όλι Ρεν χαρακτήρισε το αίτημα ως «υπεύθυνη κίνηση για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα και στην Ευρώπη»
Θυμίζουμε ότι νωρίτερα με δηλώσεις του ο υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας Τεϊξέιρα Ντος Σάντος παραδέχτηκε σήμερα ότι η χώρα να καταφύγει στη βοήθεια της ΕΕ
Συγκεκριμένα, με επιστολή του στην εφημερίδα «Jornal de Negocios», ο πορτογάλος υπουργός οικονομικών αναφέρει ότι “σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να καταφύγουμε στους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου”.
Επίσης, ο υπουργός οικονομικών δήλωσε σχολιάζοντας την καταψήφιση του πρόσφατου προϋπολογισμού “με ανεύθυνο τρόπο η χώρα ωθήθηκε προς μία δύσκολη κατάσταση στις χρηματαγορές.
Να τονίσουμε, ότι σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, παρά τις δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της χώρας δεν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος βοήθειας που θα επιλεγεί, αν πρόκειται δηλαδή για το μοντέλο Ελλάδας, Ιρλανδίας ή αν η Πορτογαλία επιθυμεί την παρέμβαση μόνο της Ε.Ε.
Θυμίζουμε τέλος, ότι εξαιρετικά αλμυρό ήταν σήμερα το κόστος δανεισμού της χώρας. Συγκεκριμένα, η χώρα δανείστηκε 1 δις ευρώ, με την απόδοση στο 5,1% και στο 5,9% για 6μηνα και 12μηνα ομόλογα, αντίστοιχα, έναντι του 3% και του 4% του προηγούμενου μήνα.

http://www.greekfinanceforum.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!