tromaktiko: Σχετικά με:"Διώξτε με, διώξτε με!"

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Σχετικά με:"Διώξτε με, διώξτε με!"



Δεν μπορώ να ευνουχίσω την σκέψη και την λογική σου θα προσπαθήσω μόνο να σου εξηγήσω μια άλλη οπτική γωνία της απογραφής μέσα από το δικό μου επάγγελμα. (αφορά: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/05/blog-post_5475.html)
Στην ιατρική όλα τα στατιστικά στοιχεία βγαίνουν μέσω στατιστικής. Επειδή για παράδειγμα δεν γίνεται να κάνεις πειράματα παντώς είδους σε θηλαστικά, σε πειραματόζωα κλπ τα στοιχεία που συλλέγονται ετησίως στρωματιποιούνται στο σύνολο του πληθυσμού είτε σε ομάδες ατόμων με το ίδιο χαρακτηριστικό και συγκρίνονται με το σύνολο των ατόμων της χώρας. Έτσι λοιπον βγαίνουν τα στατιστικά στοιχεία τύπου "ο καρκίνος του μαστού γνωρίζει εξέλιξη", "ο καρκίνος του πνεύμονα πτώση" κοκ
Για να γίνει αυτο πρέπει να ξέρουμε ένα απόλυτο αριθμό και στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο απόλυτος πληθυσμός της χώρας.
Θα στο εξηγήσω πάρα πολύ απλά:
Έαν φέτος 10 έλληνες νόσησαν από πνευμονία σε πλήθος κατοίκων 1000-τότε λέμε ότι η επίπτωση της πνευμονίας στην χώρα είναι 1%. Εάν για παράδειγμα το ίδιο ποσοστό ισχύει και σε 5 ή 10 χρόνια αλλά οι κάτοικοι για προσωπικούς λόγους δεν επιθυμουν να απογραφούν τότε θα έχουμε 10 πνευμονίες σε πλήθος 800 ή 10 πνευμονίες σε πλήθος 1000 πάλι αλλά με τον αριθμό των κατοίκων κατ ουσίαν να έχει αυξηθεί.
Έτσι οδηγούμαστε σε τραγικά συμπεράσματα τύπου στην πρώτη περίπτωση ότι η πνευμονία έχει αυξηθεί (εσφαλμένα) και στην δεύτερη περίπτωση ότι η πνευμονία έχει παραμείνει σταθερή παρά τις προσπάθειες εξουδετέρωσης της.
Επίσης σας αναφέρω ότι το πιστοποιητικό θανάτου που συμπληρώνει ο θεράπων ιατρός μαζί με την σορό του θανόντα οδηγείται για τον ίδιο σκοπό στην στατιστική υπηρεσία ώστε να γνωρίζουμε σε αυτον τον τόπο από τι πάσχουμε? ποιά είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου, ποιά η νοσηρότητα και θνησιμότητα της κάθε νόσου κλπ.
Ας μην δαιμονοποιούμε τα πάντα, προσωπικά δεδομένα στις τράπεζες δίνουμε πάρα πολύ άνετα γιατί περιμένουμε χρήματα, δεν αξίζει να δώσοθυμε σε μια υπηρεσία στην οποία έχει και μια ουσιαστική σχέση με την υγεία μας?

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!