tromaktiko: Σπιρουλίνα, η τροφή του μέλλοντος

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Σπιρουλίνα, η τροφή του μέλλοντος



Αυτό το μικροσκοπικό φύκι που χρησιμοποιούταν από τους Ατζέκους πριν από αρκετούς αιώνες έχει περισσότερες από 100 πολύτιμες θρεπτικές ουσίες. Είναι αρκετά εύπεπτη τροφή, γι’ αυτό και την καταναλώνουν οι αστροναύτες στο...
 διάστημα. Μάλιστα η NASA χαρακτήρισε τη σπιρουλίνα ως την τροφή του μέλλοντος. Δοκιμάστε την και εσείς: βοηθά στην αντιγήρανση και στην απώλεια βάρους.

Τι είναι

Ένα μικροσκοπικό υδρόβιο φυτό, βρώσιμο φύκι του γλυκού νερού, το οποίο έχει εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Τι περιέχει

Πρωτεΐνη σε περιεκτικότητα 60-70%. Αντίστοιχα η περιεκτικότητα σε πρωτείνη άλλων τροφών είναι η σόγια 35%, το κρέας 15-25%, τα αυγά 12% και τα δημητριακά 8%.

Βιταμίνη Β12: Είναι 6 φορές περισσότερη από το ωμό βοδινό συκώτι.Σίδηρο: 58 φορές περισσότερο από το ωμό σπανάκι.

Βιταμίνη Ε: Είναι τρεις φορές περισσότερο πλούσια από το ωμό φύτρο σιταριού Β-καροτίνη: Έχει 25 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα από ότι τα ωμά καρότα.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Είναι τρεις φορές περισσότερα από ότι στο έλαιο νυχτολούλουδου.

Ελάχιστες θερμίδες. Για παράδειγμα, 5 γραμμ. (μέχρι τόσα συνιστάται να καταναλώνει την ημέρα ένας υγιής άνθρωπος) δίνουν περίπου 14 θερμίδες.

Όλα τα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός: σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και το ιχνοστοιχείο σελήνιο.

Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη.

Γιατί να την επιλέξετε

Δρα κατά του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών της στοιχείων.

Έχει αντιγηραντική δράση αφού προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος χάρη στα αμινοξέα που περιέχει.

Συντελεί στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος λόγω της χλωροφύλλης.

Αποτοξινώνει τον οργανισμό και διεγείρει τη λειτουργία όλων των ιστών και οργάνων του σώματος, κυρίως το ήπαρ, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό.

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό λόγω της φυκοκυανίνης.

Αντιμετωπίζει τα ενοχλητικά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου χάρη στο γ-λινολενικό οξύ.

Εμποδίζει τη συγκέντρωση χοληστερόλης στα αιμοφόρα αγγεία.

Μειώνει την όρεξη και καταπολεμά την παχυσαρκία.

Πού και πως θα την βρείτε

Στο εμπόριο θα βρείτε δύο είδη σπιρουλίνας: την ελληνική που παράγεται στην Νιγρίτα Σερρών και τη σπιρουλίνα Χαβάης. Θα τις βρείτε σε φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε σκόνη, νιφάδες, κάψουλες, ταμπλέτες και υγρό σιρόπι.

Σε μορφή σκόνης: Τη διαλύετε σε χυμούς φρούτων ή την προσθέτετε σε κρύες σος για σαλάτες και θαλασσινά ή ψάρια.

Σε υγρή μορφή: Αναμείξτε τη με νερό, αφεψήματα, χυμούς, ή περιχύστε το γιαούρτι ή το παγωτό.

Σε κάψουλες και ταμπλέτες: Καταναλώστε τη με ένα ποτήρι νερό πριν από τα κυρίως γεύματα.
Μάσκες ομορφιάς

Αντιγήρανσης

Θα χρειαστείτε

1 κ.σ. γιαούρτι πλήρες

1/4 κ.γ. σπιρουλίνα (σκόνη)

4 –5 σταγόνες ελαιόλαδο

1 σταγόνα αιθέριο έλαιο γεράνιο

Οδηγίες

Αναμείξτε τα υλικά και απλώστε τη μάσκα σε καθαρό πρόσωπο για 20 λεπτά. Ξεβγάλτε με χλιαρό νερό. Δεν διατηρείται στο ψυγείο.
Σύσφιγξης

Θα χρειαστείτε

3 κ.σ. γιαούρτι πλήρες

1 κ.σ. σπιρουλίνα (σκόνη)

1 κ.γ. μέλι

Οδηγίες

Ανακατέψτε τα υλικά και απλώστε τη μάσκα σε καθαρό πρόσωπο και ντεκολτέ. Αφήστε τη για 10 λεπτά και ξεβγάλτε με χλιαρό νερό.
Σας προτείνω

Χρησιμοποιήστε τη σπιρουλίνα στην κουζίνα σας. Ένα κουταλάκι σπιρουλίνας σε σκόνη θα δώσει υπέροχη γεύση στις κρασάτες σουπιές, στο χταπόδι στιφάδο, στις σάλτσες για μακαρόνια κ.λπ. Χρειάζετε να την προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψουν κάποια θρεπτικά συστατικά της. 

Το μυστικό

Η σπιρουλίνα είναι καλό να καταναλώνεται κυρίως το πρωί για να προσφέρει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται. Αν καταναλωθεί βράδυ μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και υπερδιέγερση. Αν είστε αλλεργικοί στα θαλασσινά, πάσχετε από διαταραχές του θυρεοειδή, έχετε υψηλή πίεση και καρδιοαγγειακά προβλήματα αποφύγετέ τη. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη χρησιμοποιήσετε

omorfamistika.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!