tromaktiko: Απάντηση για την αδιαφορία της Εκκλησίας

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Απάντηση για την αδιαφορία της Εκκλησίας



Αγαπητή «αγανακτισμένη μαθήτρια»
1) σου υπενθυμίζω για άλλη μία φορά πως ο ρόλος της Εκκλησίας είναι η σωτηρία των ανθρώπων και όχι να κάνει business...
  (αφορά http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/06/blog-post_4607.html)

Αρά ούτε παραθεριστικά κάμπινγκ μπορεί να κάνει ούτε τίποτα. Αρκετά πια με την εκκοσμίκευσή της. Δεν είναι δυνατόν να θέλεις να φτιάξει επιχειρήσεις και μετά να γκρινιάζεις για το χρυσάφι γιατί οι λίγοι φιλοχρήματοι ιερείς και δεσποτάδες που υπάρχουν θα πολλαπλασιαστούν. Αν μπλέξουμε με ισολογισμούς και άλλα συναφή... καήκαμε.

2) οι εικόνες που είναι ντυμένες με χρυσάφι και ασήμι, όπως και οι πολυέλαιοι και τα τέμπλα, δεν επιχρυσώθηκαν από την Εκκλησία της Ελλάδος, ούτε από καμία Μητρόπολη, ούτε από κανένα μοναστήρι, ούτε από καμία ενορία. Όλα αυτά που βλέπεις είναι από δωρεές πιστών και αν θέλει η Εκκλησία να τα λιώσει θα πρέπει να το ζητήσει από αυτούς. Άλλωστε το κάλλος μιας εικόνας δεν είναι στο χρυσό αλλά στην ίδια την εικόνα. Όμως άλλος «έντυσε» τον άγιο του ναού και είναι δική του δουλειά. Φαντάζεσαι τι έχει να γίνει αν «γθυθούν» όλες οι εικόνες; Δε θα διαμαρτυρηθούν οι δωρητές; Αν ήθελαν να δώσουν λεφτά στο κράτος θα τα έδιναν.

3) όσο αφορά το περιστατικό με τον Πατριάρχη Σέργιο, δεν μας λες όλη την ιστορία. Ο Πατριάρχης έλιωσε μέχρι και δισκοπότηρα αλλά ούτε αυτά έφτασαν. Όταν πάλι ξέμεινε από «ρευστό» η Κωνσταντινούπολη και την είχαν περικυκλώσει οι Άβαροι με τα πλοία τους, θυμάσαι τι έκαναν οι πολίτες; Έκατσαν όλο το βράδυ όρθιοι και προσευχήθηκαν στην Παναγία. Αυτός είναι ο Ακάθιστος Ύμνος. Θυμάσαι και τη συνέχεια; Την τρικυμία στη θάλασσα και τη σωτηρία της Κωνσταντινούπολης; Ο Θεός δε μας θέλει άπραγους και να τα φορτώσουμε όλα σε αυτόν. Αλλά υπάρχουν στιγμές που μας δείχνει ότι μόνο αυτός μπορεί. Υπάρχουν στιγμές που έχουμε κάνει ότι μπορούμε και τότε επεμβαίνει, στην ύστατη ώρα. Εδώ βρίσκεται η όποια αδιαφορία και του κλήρου και του λαού της Εκκλησίας. Σε όλες τις δύσκολες στιγμές, και το '21, και το '40 στρέφονταν στον Χριστό. Δεν είναι παραμύθια αυτά και ούτε για γέλια. Δεν είναι «συν Αθηνά και χείρα κίνή». Είναι πίστη. Αλλά εγώ αυτό που βλέπω είναι τους ιεράρχες να αναβάλουν τις Συνόδους γιατί ο Αρχιεπίσκοπος σπάει το πόδι του (δεν υπάρχει τέτοιο εμπόδιο στην Ορθοδοξία), να συζητούν για το αν θα τους κλέψουν την περιουσία και αν θα τους κόψουν το μισθό. Πού είναι η πίστη; Πού είναι η ορθόδοξη χριστιανική αντίληψη των πραγμάτων; Αντί να πείτε στους παπάδες των ενοριών να κάνουν παρακλήσεις κάθεστε και συζητάτε για το αν συμφέρει την Εκκλησία που πήγε ο Βενιζέλος στο Οικονομικών και ο Παπακωνσταντίνου στο Περιβάλλοντος; ΕΔΩ είναι η αδιφορία: παραμερίζεις το ρόλο σου και ασχολήσαι με λεφτά. Πού θα φτάσουμε δηλαδή αν κάνουμε και business;

4) τέλος, επειδή είμαι και εγώ από την Πάτρα και επειδή ξέρω από πρώτο χέρι τι έκανε η Μητρόπολη για το μεταναστευτικό, δεν δέχομαι να ρωτάς το τι κάνει ο Μητρπολίτης. Ο π. Χρυσόστομος (ο Δεσπότης) είναι ένα κόσμημα για την πόλη μας. Αν ήξερες μόνο το τι μας προόριζαν οι άγιοι συνοδικοί για επίσκοπο, θα σου έπεφταν τα μαλλιά. Η μνήμη σου από ό,τι φαίνεται είναι ασθενής. Όσο είχαμε τους λαθρομετανάστες μαζεμένους στην Ηρώων Πολυτεχνείου, η Μητρόπολη είχε αναθέσει σε κάθε ενορία, ανά μία εβδομάδα να πηγαίνουν φαΐ στους λαθρομετανάστες ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ. Αλλά ποιος έχασε το φιλότιμο να το προβάλλει για το βρουν τα ΜΜΕ; Τώρα που η άχρηστη η Κυβέρνηση τούς έχει εξαπλώσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πόλης τι θέλεις δηλαδή να κάνει; Να τους μαζεύει έναν έναν; Επί δύο χρόνια τούς τάιζε καθημερινά. Τώρα τι κάνει; Να τους μαζεύει στη Μητρόπολη και να τους μοιράζει φαΐ; Είναι αυτό δυνατόν; Μην λέμε ότι θέλουμε. Ας μην είμαστε τόση αφθόρμητοι στο λόγο. Είπαμε ότι η Ιερά Σύνοδος έχει άλλα ποιο ωφέλημα πράγματα να κάνει από τις business. Η σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας έχει άπειρα παραδείγματα όπου η Εκκλησία εκπληρώνει το ρόλο της: από τις ταυτότητες που «παράνομα» έβγαζε το '40 στους Εβραίους μέχρι το πρόσφατο παράδειγμα του Μητροπολίτη της Πάτρας. Αφήστε τα συνοδικά έδρανα και πιάστε κανένα σταυρό και κανένα ευαγγέλιο. Τα λεφτά έρχονται και παρέρχονται. Τη μία στα βουτάνε και την άλλη σου λένε ότι χρεοκοπείς. Αλλά δε μας εξηγεί κάποιος: πώς θα χρεοκοπήσουμε αφού είμαστε τσιράκι των ΗΠΑ και πώς θα κάνουν στάση πληρωμών όταν η Ελλάδα έχει έσοδα 58 εκατ. το χρόνο, πρέπει να πληρώνουμε 65 εκατ. το χρόνο, και στους συνταξιούχους και στους δημ. υπαλλήλους πάνε μόνο τα 22 εκατ.;;; Τα 7-8 εκατ. που περισεύουν είναι έλλειμα, όχι χρέος, έχουν διαφορά αυτά τα πράγματα. Την Ελλάδα θέλουν να πουλήσουν και ό,τι υπάρχει κάτω από αυτή. Για αυτό το λόγο λένε ό,τι τους κατέβει. Ρε μην τρώτε κουτόχορτο. Πρέπει να ζητήσουμε να μας πουν την αλήθεια πριν φύγουν με τρένα και βαπόρια. Μην μασάτε στην προπαγάνδα. Με το φόβο κυβερνούν, ας το καταλάβουμε. Ευχαριστώ.


Ένας 20χρονος φοιτητής Θεολογίας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!