tromaktiko: Την κατασκευή του πρώτου τους αεροπλανοφόρου παραδέχθηκαν οι Κινέζοι

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Την κατασκευή του πρώτου τους αεροπλανοφόρου παραδέχθηκαν οι Κινέζοι



Το Varyag όταν περνούσε το Βόσπορο το 2001 μετά την πώληση του στους Κινέζους.Ο επικεφαλής του κινεζικού στρατού στρατηγός Τσεν Μπίνγκντε επιβεβαίωσε ότι το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας βρίσκεται υπό κατασκευή και θα ολολκληρωθεί σύντομα.
Η κατασκευή του...


 πρώτου αεροπλανοφόρου για τις δυνάμεις του κινεζικού στρατού ανακοινώθηκε και επίσημα από τον στρατηγό Τσεν Μπίνγκντε σε κινεζική εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ. Παρόλα αυτά η ύπαρξη του υπό κατασκευή 300 μέτρων σκάφους θεωρείτο από τους αναλυτές ως το “χειρότερα φυλαγμένο στρατιωτικό μυστικό”.

Το σκάφος αρχικά σχεδιάστηκε στη δεκαετία του '80 για λογαριασμό του Σοβιετικού ναυτικού αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και βαφτισμένο ως “Varyag” έμεινε να σκουριάζει σε λιμάνι της Ουκρανίας μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ.

Τελικά αγοράστηκε από εταιρεία με σχέσεις με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις που ισχυριζόταν ότι θα το μετέτρεπε σε πλωτό καζίνο που θα λειτουργούσε στα ανοικτά του Μακάο.

Τώρα το σκάφος ολοκληρώνεται αλλά για μερικά χρόνια ακόμα δεν θα αποτελεί απειλή για κανέναν. Οι πρώτες δοκιμαστικές πλεύσεις του αναμένονται αργότερα φέτος αλλά θα πάρει τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι οι κινέζοι πιλότοι να μάθουν να απογειώνονται και προσγειώνονται σε αυτό ώστε να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις.

“Όλα τα μεγάλα έθνη έχουν αεροπλανοφόρα” δήλωσε ο υποστράτηγος Κι Τζιανγκούο διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για απειλή καθώς δεν πρόκειται να “μπει στα εθνικά ύδατα άλλων χωρών”, αλλά μια προσπάθεια της Κίνας να “μάθει να διεξάγει επιχειρήσεις σε ανοικτές θάλασσες”.

Παρόλα αυτά αναλυτές σημειώνουν πως η Κίνα έχει ναυτικές συνοριακές διαφορές με χώρες όπως το Βιετνάμ και οι Φιλλιπίνες και ανησυχούν καθώς ο μεγαλύτερος στρατός του κόσμου, έχει εσχάτως επενδύσει μαζικά σε υποβρύχια, αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη τύπου stealth

enet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!