tromaktiko: Σχετικά με τους special olympics

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Σχετικά με τους special olympics



Όλη η βαβούρα για τους Special Olympics ξεκίνησε όταν ανακοινώθηκε πως οι τελετές έναρξης και λήξης θα γίνουν στο Καλλιμάρμαρο.
Έσπευσαν όλοι να πουν πως το στάδιο θα υποστεί μεγάλες καταστροφές από τους θεατές και πως για ένα τέτοιο «πανηγυράκι» είναι απαράδεκτο να παραχωρηθεί. Αν όμως μας το ζητούσαν για συναυλία όσοι χαρακτηρίζονται «ποιοτικοί καλλιτέχνες» (που δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους, απλά λέω..) βεβαίως να τους το παραχωρήσουμε… Η αμέσως επόμενη επίθεση προς την διοργάνωση ήρθε όταν προέκυψε η ακύρωση των Μεσογειακών αγώνων λόγω υψηλού κόστους.

Ακούγονται λοιπόν τις τελευταίες μέρες χαρακτηρισμοί όπως «κιτς τελετή έναρξης», «εκμετάλλευση των παιδιών με αναπηρία από την κ. Δεσποτοπούλου» κλπ, από τον σταθμό με τα εξαιρετικής ποιότητας τηλεοπτικά προγράμματα STAR.

Να ξεκινήσω λοιπόν ενημερώνοντας το αγαπητό STAR πως οι αθλητές δεν είναι ΜΟΝΟ παιδιά. Είναι αθλητές ηλικίας 8 ετών και άνω. Συνεχίζω λέγοντας ότι οι αθλητές δεν είναι ανάπηροι. Με τον όρο «ανάπηρος» μας έρχεται στο μυαλό κάποιος άνθρωπος με σωματικές αναπηρίες. Είναι άτομα με διανοητικές αναπηρίες, ξεκινώντας από αυτές της ήπιας μορφής και φτάνοντας σε αυτές της απροσδιορίστου μορφής. Γι’ αυτό άλλωστε δεν μπορούν να αγωνιστούν σε Παραολυμπιακούς αγώνες παρά μόνο σε Special Olympics.

Τα Special Olympics ξεκίνησαν τον 1968, είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και σκοπό έχουν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση των αθλητών, να τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν τις ξεχωριστές δυνατότητες και ικανότητές τους. Βασίζονται στην πίστη των ανθρώπων με διανοητική αναπηρία και στην θέλησή τους για να αγωνιστούν και να προσπαθήσουν. Όποιος έχει βρεθεί σε τέτοιους αγώνες καταλαβαίνει την χαρά της συμμετοχής των αθλητών και την ανάγκη τους για συμμετοχή. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν σε ποια «εκμετάλλευση» αναφέρετε το «αγαπητό» STAR. Ότι η κ. Δεσποτοπούλου «εκμεταλλεύεται» τους αγώνες για την προσωπική της προβολή; Σιγά τ’ αυγά. Άλλοι εκμεταλλεύονται χειρότερες καταστάσεις.

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω σε ποια «κιτς» τελετή αναφέρετε το «αγαπητό» STAR. Αν δεν απατώμαι αυτός ο σταθμός είναι που κάθε χρόνο αναλαμβάνει την διοργάνωση των «καλλιστείων» PLAYMATE. Αυτός ο σταθμός είναι που κάθε καλοκαίρι κάνει ρεπορτάζ του κ..λου –κυριολεκτικά- σε παραλίες των ελληνικών νησιών με τον αξιόλογο ρεπόρτερ Τσίλι, στην πρώτη γραμμή. Αυτός είναι ο σταθμός με τα αξιόλογα καθημερινά προγράμματα που όλοι γνωρίζουμε και στα οποία δεν χρειάζεται να αναφερθώ. Αναρωτιέμαι, υπάρχει σύγκριση;

Τα χρήματα που σπαταλήθηκαν για αυτή την διοργάνωση θεωρούνται πολλά. Και αναρωτιέμαι, γιατί να μην σπαταληθούν εκεί, απ’ το να τα φάνε άλλοι. Δέχομαι πως οι καιροί δύσκολοι και τέτοια ποσά ακούγονται υπερβολικά. Όμως ας είμαστε και λίγο ανοιχτόμυαλοι. Ας σκεφτούμε πως θα μπορούσαμε αντί να γκρινιάζουμε να εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας αυτούς τους αγώνες. Μην επικεντρωνόμαστε ούτε στην κ. Δεσποτοπούλου, ούτε στα εκατομμύρια. Αλλά στους αθλητές που αγωνίζονται και στην προσπάθεια που κάνουν. Άλλωστε τα αγωνίσματα όλα είναι δωρεάν για το κοινό και θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι τα στάδια ήταν κυριολεκτικά άδεια. Αντίθετα με οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση όπως η φιέστα του πρωταθλητή όπου τα στάδια είναι κατάμεστα.

Ας ασχοληθούμε λίγο με την πραγματική σπατάλη χρημάτων και όχι με μια τέτοια διοργάνωση για την οποία θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι που γίνεται στη χώρα μας. Είμαι εθελόντρια και η αγάπη που έχω εισπράξει αυτές τις 2 μέρες που βρίσκομαι στο ΟΑΚΑ από τους αθλητές και τις οικογένειές τους είναι απεριόριστη και άνευ όρων. Είμαι υπερήφανη που προσφέρω τις υπηρεσίες μου, χωρίς αντάλλαγμα σε μια τέτοια διοργάνωση, όταν κάποιοι άλλοι αμείβονται για να κάνουν ποιοτική δημοσιογραφία και επιτυχημένα ενημερωτικά ρεπορτάζ κυνηγώντας τον Πικέ και την Σακίρα στα στενάκια της Μυκόνου.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!