Σύμφωνα με τους ερευνητές, προβλήματα με το βάρος τους μπορεί να αντιμετωπίσουν όσοι πάσχουν από διαταραχές ύπνου, κι αυτό γιατί προσπαθούν να σκοτώσουν την αϋπνία τους …τρώγοντας.
Η Μαρί-Πιέρ Σεντ Ονζ, του ερευνητικού κέντρου για την παχυσαρκία στο νοσοκομείο St. Luke’s-Roosevelt της Νέας Υόρκης, η οποία ηγήθηκε της μελέτης και οι συνεργάτες της, επιστράτευσαν 30 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 30 και 40 ετών τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, όλοι με φυσιολογικό βάρος.
Οι εθελοντές διέμεναν και κοιμούνταν στους χώρους ενός ερευνητικού κέντρου σε δύο φάσεις, επί δύο πενθήμερα: στην πρώτη φάση τους επιτρεπόταν να κοιμούνται εννέα ώρες το βράδυ και στη δεύτερη τέσσερις.
Και στις δύο φάσεις διατρέφονταν αυστηρά για τέσσερις μέρες και την πέμπτη ημέρα μπορούσαν να φάνε ό,τι τραβούσε η όρεξή τους.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις έκαιγαν τις ίδιες θερμίδες, περίπου 2.600 την ημέρα.
Όταν όμως άρχισαν να στερούνται τον ύπνο, έτρωγαν κατά μέσον όρο περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την πέμπτη ημέρα σε σχέση με τις ημέρες που κοιμούνταν πολύ.
Ο ερευνητής ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Μάικλ Γκράντνερ, θεωρεί ότι ο ύπνος παίζει ρόλο ως προς το πώς ο οργανισμός χειρίζεται τις ορμόνες οι οποίες με τη σειρά τους καθορίζουν πόσο πολύ ή λίγο πεινάμε. Επίσης, μία άλλη εξήγηση που δόθηκε είναι ότι η κούραση μας ωθεί στο να επιλέγουμε πιο παχυντικές τροφές.
http://medicalnews.gr/