tromaktiko: Ε.Π.Κ.ΧΑΝ : '' Τα δικαιώματα- υποχρεώσεις των καταλωτών ταξιδεύοντας με πλοίο ''

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ε.Π.Κ.ΧΑΝ : '' Τα δικαιώματα- υποχρεώσεις των καταλωτών ταξιδεύοντας με πλοίο ''



Επειδή είθισται κατά τον μήνα Αύγουστο, πολλοί καταναλωτές, να κάνουν τις διακοπές τους, επιλέγοντας κάποιο νησί, και να χρησιμοποιούν...
την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία ,η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, δίνει τις συμβουλές της ως προς τα δικαιώματα-υποχρεώσεις των επιβατών-καταναλωτών, αλλά και των μεταφορέων .

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

1)Ο καταναλωτής- επιβάτης ,έχει δικαίωμα να ακυρώσει το εισιτήριό του, εφόσον επιστρέψει το σώμα και δικαιούται:

-Επιστροφή του μισού ναύλου και όλων των κρατήσεων υπέρ τρίτων και του ΦΠΑ, εάν η ακύρωση γίνει 12 ώρες, πριν τον προγραμματισμένο απόπλου.

-Επιστροφή του 75% του ναύλου και όλων των κρατήσεων υπέρ τρίτων και του ΦΠΑ, εάν η ακύρωση γίνει 7 ημέρες, πριν τον προγραμματισμένο απόπλου.

-Επιστροφή ολόκληρου του ναύλου και όλων των κρατήσεων υπέρ τρίτων και του ΦΠΑ, εάν η ακύρωση γίνει 14 ημέρες, πριν τον προγραμματισμένο απόπλου. Επίσης, δικαιούται τα ίδια, ανεξάρτητα, από το χρόνο ακύρωσης, όταν υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας ή υγείας, οι οποίοι αποδεικνύονται, εγγράφως.

-Να τροποποιήσει το εισιτήριό του, για το ίδιο ή άλλο δρομολόγιο, εφόσον υπάρχουν θέσεις, χωρίς, όμως, να δικαιούται επιστροφή πιθανής διαφοράς ναύλων, εφόσον ζητήσει την αλλαγή 24 ώρες, πριν τον προγραμματισμένο απόπλου.

2)Τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, δικαιούνται έκπτωση 50% επί του ναύλου. Η ίδια έκπτωση χορηγείται στο συνοδό του ανάπηρου, καθώς και στο αναπηρικό όχημα.

3)Ο καταναλωτής- επιβάτης έχει την δυνατότητα μεταφοράς χειραποσκευών μέχρι 50 κιλά. Για επιπλέον βάρος, ο ταξιδιώτης πληρώνει επιπλέον ναύλο. Τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα δεν πληρώνουν για επιπλέον βάρος, εάν αυτό προέρχεται από τον εξοπλισμό, που διευκολύνει την κίνησή τους.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΠΒΑΤΩΝ

-Οι καταναλωτές- επιβάτες, οφείλουν να σέβονται τους κανόνες του πλοίου, να υπακούουν στις συμβουλές του προσωπικού του πλοίου.

-Οφείλουν να παραμένουν στην θέση τους, να μεριμνούν να διαφυλάττουν καθαρούς τους κοινόχρηστους χώρους.

-Να μη φωνασκούν σε ώρες κοινής ησυχίας στις καμπίνες του πλοίου.

-Να δέχονται με ευγένεια τις υποδείξεις του προσωπικού του πλοίου.

-Να παραδίδουν πολύτιμα αντικείμενα για φύλαξη

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΩΝ

1) Ο μεταφορέας πρέπει να παρέχει τη θέση ή την καμπίνα στο συγκεκριμένο πλοίο και ταξίδι, που αναγράφεται, στο εισιτήριο.

2) Ο μεταφορέας ευθύνεται για πιθανή φθορά, απώλεια των αποσκευών, μόνο εάν ο επιβάτης τις έχει παραδώσει για φύλαξη και έχει λάβει τη σχετική απόδειξη.
3)Εάν τηρεί Εστιαόριο, Μπαρ, να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, και να υπαρχουν τιμοκατάλογοι που θα ενημερώνονται οι επιβάτες, για τις τιμές των προσφερομένων ειδών.

4) Αν το πλοίο καθυστερήσει να αποπλεύσει από υπαιτιότητα του μεταφορέα (βλάβη ή ζημιά), ο ταξιδιώτης μπορεί:

-Ή να ακυρώσει το εισιτήριό του και να του επιστραφεί όλο το αντίτιμο.

-Ή να μείνει στο πλοίο και να ταξιδέψει είτε με το ίδιο πλοίο ή με άλλο, με έξοδα και μέριμνα του μεταφορέα. Σε αυτή την περίπτωση:

-Εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη από 4 ώρες, ο μεταφορέας πρέπει να του παράσχει γεύμα.

-Εάν η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη από 6 ώρες και η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα, ο μεταφορέας πρέπει να του χορηγήσει κατάλυμα είτε στο πλοίο είτε σε ξενοδοχείο. Κατάλυμα πρέπει να του χορηγηθεί και σε περίπτωση που η καθυστέρηση είναι μεγαλύτερη από 6 ώρες και η ώρα του απόπλου είναι ανάμεσα στις 12:00 το βράδυ και στις 5:00 τα ξημερώματα. Αν δεν είναι δυνατόν ο μεταφορέας να του βρει κατάλυμα, πρέπει να του καταβάλει αποζημίωση διπλάσια του ναύλου του επιβάτη.

-Εάν φτάσει στον προορισμό του, με μέριμνα του μεταφορέα, με 3 ώρες καθυστέρηση, δικαιούται αποζημίωση 25% του ναύλου.

-Εάν φτάσει στον προορισμό του, με μέριμνα του μεταφορέα, με 6 ώρες καθυστέρηση, δικαιούται αποζημίωση 50% του ναύλου.

-Εάν, εντός 24 ωρών από την ώρα του προγραμματισμένου απόπλου, δεν προωθηθεί ο ταξιδιώτης στον προορισμό του, με μέριμνα του μεταφορέα, δικαιούται αποζημίωση το διπλάσιο του ναύλου του επιβάτη και επιστροφή του ναύλου, για το όχημά του.
Για καταγγελίες και παράπονα,ο καταναλωτής- επιβάτης κατά τη διάρκεια του πλου, μπορεί να απευθυνθεί στον αρμόδιο αξιωματικό του πλοίου. Για κάθε παράπονο, που αφορά τη μη τήρηση των υποχρεώσεων του μεταφορέα ή του εκδότη εισιτηρίου, πρέπει να απευθύνεται αρχικά στην πλοιοκτήτρια εταιρεία ή στον εκδότη του εισιτηρίου του ή στο ναυτικό πράκτορα, που ορίζει ο πλοιοκτήτης.
αλλά και στην κατά τόπους Λιμενική Αρχή.
Σε κάθε πρακτορείο, ταξιδιωτικό γραφείο έκδοσης εισιτηρίων, στα γραφεία των λιμενικών αρχών και σε κάθε πλοίο, πρέπει να υπάρχουν, σε εμφανή σημεία, έντυπα παραπόνων στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το έντυπο παραπόνων είναι διπλότυπο, καρμπονιζέ, με φύλλα διαφορετικών χρωμάτων (λευκό και ανοιχτό κόκκινο). Το κόκκινο αντίγραφο πρέπει να κρατάει ο καταναλωτής, όταν καταθέτει την καταγγελία του στις Λιμενικές Αρχές.
Οι Λιμενικές Αρχές έχουν δικαίωμα να επιβάλλουν κυρώσεις.Για την εξωδικαστική επίλυση των καταγγελιών του, οκαταναλωτής- επιβάτης μπορεί να προσφύγει είτε στην Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, όταν πρόκειται καταγγελίες που αφορούν δρομολόγια προς Κρήτη ή στο Συνήγορο του Καταναλωτή.
Για να εισπράξει το αντίτιμο εισιτηρίου ή ναύλου ή την αποζημίωσή του,ο καταναλωτής- επιβάτης , θα πρέπει να απευθυνθεί στο μεταφορέα ή στον εκδότη του εισιτηρίου ή στο ναυτικό πράκτορα του μεταφορέα. Η καταβολή γίνεται σε μετρητά, με τραπεζική εντολή ή με επιταγή γίνεται, μόνο εφόσον συμφωνεί ο επιβάτης, μέσα σε 7 ημέρες από την προγραμματισμένη αναχώρηση του πλοίου και εφόσον παραδώσει το σώμα του εισιτηρίου ή το απόκομμα του.
Τέλος η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, αφού ευχηθεί στους αδεούχους του Αυγούστου , καλές διακοπές, υπενθυμίζει τα τηλέφωνά της , σε περίπτωση παραπόνων -καταγγελιών ,που είναι :2821092666 -2821092306

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΑ  ΜΕΛΑΚΗ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!