tromaktiko: Το ΔΝΤ και οι ιδιώτες πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Το ΔΝΤ και οι ιδιώτες πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα



Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, αναφερόμενος στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ε.Ε....
της προηγούμενης Πέμπτης, “Η Ευρώπη, το ΔΝΤ και όλοι μας γνωρίζουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την υποστήριξη του ΔΝΤ”.

Την ίδια ώρα και όπως προκύπτει από δηλώσεις, καταβάλλονται προσπάθειες να αυξηθεί ο αριθμός των τραπεζών και ιδιωτών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής και μετακύλισης ελληνικών ομολόγων, αφού με τα μέχρι τώρα δεδομένα μοιάζει σχεδόν απίθανο να επιτευχθεί ο στόχος της συμμετοχής των κατόχων του 90% του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, ο Νταλάρα εστίασε την προσοχή του στην επιτυχία του προγράμματος ανταλλαγής και μετακύλισης ελληνικών ομολόγων, καθώς το IIF προσπαθεί να πείσει και άλλες τράπεζες (εκτός αυτών που έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή) να στηρίξουν το πρόγραμμα. Όπως αναφέρει το Bloomberg, στόχος είναι η συμμετοχή και άλλων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 37δις ευρώ.

Να αναφέρουμε πάντως ότι παρά του ότι ο κίνδυνος μη συμμετοχής τραπεζών είναι κάτι παραπάνω από πιθανός, πιστεύουμε ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών τελικά θα διαμορφωθεί σε ποσοστό αρκετά χαμηλότερο του 90%, χωρίς όμως αυτό να προκαλέσει τελικά πρόβλημα, για την ενεργοποίηση του νέου πακέτου για την Ελλάδα.

Πάντως να αναφέρουμε, τέλος, ότι ο Νταλάρα σε δηλώσεις ανέφερε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές τα επόμενα δύο χρόνια υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων και της υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!