tromaktiko: Νέο καραβάνι πιστών ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Παναγία Σουμελά

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Νέο καραβάνι πιστών ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Παναγία Σουμελά



Κοσμοσυρροή προσκυνητών αναμένεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. Παρά την οικονομική κρίση, μητροπόλεις και ταξιδιωτικά γραφεία τονίζουν πως ο αριθμός όσων έχουν δηλώσει συμμετοχή για το ταξίδι στον Πόντο είναι αρκετά ικανοποιητικός, ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο.

Για τους περισσότερους, βασική αιτία του ταξιδιού είναι ότι για δεύτερη χρονιά μετά το 1923 θα τελεστεί θεία λειτουργία και μάλιστα προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Φέτος τέσσερις μητροπόλεις - Πειραιώς, Δημητριάδος, Αλεξανδρουπόλεως, Δράμας - διοργανώνουν από κοινού προσκυνηματική εκδρομή στην Παναγία από 12 έως17 Αυγούστου με πτήση τσάρτερ, υπό τον συντονισμό του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας. «Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 80-90 πιστοί. Όσοι πάντως επιθυμούν να έρθουν, έχουν ακόμη περιθώριο. Θα δεχόμαστε συμμετοχές μέχρι την τελευταία στιγμή αφού η πτήση τσάρτερ μάς δίνει αυτή τη δυνατότητα», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος, ο οποίος οργανώνει την εκδρομή. Οπως προσθέτει, το κόστος της συμμετοχής είναι πρόβλημα για αρκετούς πολίτες εν καιρώ κρίσης. «Ωστόσο, ειδικά για όσους κατάγονται από τον Πόντο αυτό το ταξίδι είναι όνειρο ζωής. Θεωρούν ότι θα ζήσουν ιστορικές στιγμές».

Ο π. Γεώργιος ενημερώνει επίσης τους ενδιαφερόμενους ότι η συμμετοχή στο ταξίδι με την πτήση τσάρτερ που διοργανώνει η Πειραϊκή Εκκλησία σημαίνει και εξασφαλισμένη άδεια να μπουν στον ναό. «Και αυτό το σημειώνουμε διότι πέρυσι αρκετοί επισκέπτες είχαν μείνει απ' έξω».

Αρκετές είναι οι κρατήσεις, παρά την οικονομική κρίση, και στα ταξιδιωτικά πρακτορεία ανά την Ελλάδα που προγραμματίζουν εκδρομές στην Τουρκία και τον Πόντο, περιλαμβανομένης και επίσκεψης στην Παναγία Σουμελά ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο.

Ικανοποιητικό κρίνουν τον αριθμό των συμμετοχών έως τώρα δεδομένης της κρίσης, όπως λένε, οι υπεύθυνοι ταξιδιωτικού πρακτορείου στη Βέροια. «Εχουμε γύρω στις 25 συμμετοχές για το 12ήμερο ταξίδι και 30 για το 10ήμερο» αναφέρει η Κική Μουμτζίδου από το πρακτορείο. Παρόμοια εικόνα αυξημένων συμμετοχών παρατηρείται και στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 5.000 πιστοί είχαν επισκεφθεί πέρυσι τον Δεκαπενταύγουστο το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Μάλιστα, στην πρώτη θεία λειτουργία που τελέστηκε έπειτα από 87 χρόνια είχαν συρρεύσει πιστοί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τη Γεωργία, τη Ρωσία και άλλες περιοχές.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!