tromaktiko: Δυσαρέσκεια συντηρητικών για την πολιτική Μέρκελ

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Δυσαρέσκεια συντηρητικών για την πολιτική Μέρκελ



Σχεδόν δύο στα τρία μέλη του συντηρητικού κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ είναι δυσαρεστημένα με την πολιτική της και η πλειονότητά τους αντιτίθεται στο...
πρόσφατο σχέδιο διάσωσης χωρών-μελών της ευρωζώνης, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern, έδειξε ότι το 62% των ερωτηθέντων μελών της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Μέρκελ και του αδελφού κόμματος, της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), ανησυχούν για την εικόνα του συντηρητικού συνασπισμού.
Περίπου το 52% των ερωτηθέντων -578 μελών της CDU και της CSU- τάχθηκαν κατά των μέτρων για τη διάσωση των εταίρων της Γερμανίας στην ευρωζώνη και το 42% απάντησαν ότι εγκρίνουν τα πακέτα διάσωσης για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη στις 4 και 5 Αυγούστου, δηλαδή προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέμβει στις αγορές για τη στήριξη της Ιταλίας και της Ισπανίας, υπογραμμίζει την αυξανόμενη εσωκομματική αντίθεση στην πολιτική της Μέρκελ μετά τη συγκατάθεσή της στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον περασμένο μήνα για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τον επόμενο μήνα η Αγγελα Μέρκελ αναμένεται να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική έγκριση για την εφαρμογή αυτών των αλλαγών, αλλά ενδέχεται να αναγκαστεί να βασιστεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αν συναντήσει αντίσταση από πολλούς συντηρητικούς βουλευτές -κάτι που θα αποτελούσε πλήγμα για το γόητρό της.
Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η στήριξη των ψηφοφόρων προς τον συνασπισμό CDU/CSU ανέρχεται σε 32%, ενώ εκείνη προς το μικρότερο κόμμα του συνασπισμού, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), βρίσκεται στο εξαιρετικά χαμηλό 3%.
Οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν το 27% -το καλύτερο ποσοστό τους από τον Φεβρουάριο- ενώ οι οικολόγοι Πράσινοι έχουν χάσει μία ποσοστιαία μονάδα και βρίσκονται στο 21%.
Μαζί τα δύο κόμματα που πρόσκεινται στην Αριστερά θα συγκέντρωναν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο αν διεξάγονταν σήμερα οι εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2013.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!