Μέσω Twitter και Fabebook οι νεαροί συνεννοούνται να παίρνουν από τα καταστήματα όσα μπορούν περισσότερα. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι πολλοί έφηβοι δοκιμάζουν τα ρούχα πριν τα κλέψουν. Την ίδια στιγμή η αστυνομία παρακολουθεί όσα συμβαίνουν στους δρόμους των βρετανικών πόλεων με τη βοήθεια του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης. Βλέπει σε υψηλή ανάλυση ανθρώπους να σπάνε βιτρίνες και να παίρνουν χαλιά, αθλητικά παπούτσια ή τηλεοράσεις πλάσμα.
Αποτέλεσμα της φτώχειας και της ανεργίας
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Σπάνε τζάμια, λεηλατούν και βάζουν φωτιάΉδη από την πρώτη μέρα των επεισοδίων ξεκίνησε στη Βρετανία και όχι μόνο η δημόσια συζήτηση. Ποιά είναι τα αίτια; Γιατί εξεγείρονται οι νέοι. Πώς γίνεται ένας έφηβος να λεηλατεί καταστήματα και να βάζει φωτιά σε αυτοκίνητα ή ακόμα και σπίτια;
«Οι άνθρωποι δεν διαδηλώνουν κατά της φτώχειας και κατά της ανεργίας», λέει ο κοινωνιολόγος Πολ Μπάγκλι που ερευνά το φαινόμενο των διαδηλώσεων και των επεισοδίων στο Πανεπιστήμιο του Λιτζ. «Τα επεισόδια είναι πολύ περισσότερο αποτέλεσμα της φτώχειας και της ανεργίας», προσθέτει. Οι νέοι –κυρίως εκείνοι με μεταναστευτικό υπόβαθρο- βιώνουν καθημερινά την απουσία σεβασμού από την αστυνομία. «Οι διαδηλώσεις είναι μια επίδειξη ισχύος», προσθέτει ο Βρετανός ειδικός. Τα επεισόδια δεν συνιστούν πολιτική διαμαρτυρία. Αντικατοπτρίζουν μόνο την αποτυχία της πολιτικής.
Δεν είναι διαμαρτυρία κατά του καπιταλιστικού συστήματος
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τα γεγονότα του Λονδίνου συγκρίσιμ μόνο με εκείνα στις συνοικίες του Παρισιού Ίσως για αυτό δεν είναι οι τράπεζες που καταστρέφουν οι διαδηλωτές, όπως έγινε στην Αθήνα. Ούτε και τα καταστήματα McDonalds που την πληρώνουν στη Γερμανία κάθε χρόνο την 1η Μαΐου. Δεν έχουμε να κάνουμε με κριτική κατά του καπιταλιστικού συστήματος.
«Στην Ελλάδα και την Ισπανία η κατάσταση ήταν διαφορετική», από αυτό που ζούμε στη Βρετανία, συνεχίζει ο Πολ Μπάγκλι. «Είναι συγκρίσιμη μόνο με τα γεγονότα τις υποβαθμισμένες συνοικίες του Παρισιού (Banlieues,). Οι νέοι που τα σπάνε στο Λονδίνο δεν έχουν πολιτική ατζέντα. Κλέβουν το iPad από το κατάστημα διότι είναι σύμβουλο στάτους που θα ήθελαν να έχουν».
Οι πολιτικοί κατώτεροι των περιστάσεων
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Σκληρή στάση απέναντι στους νεαρούς υπόσχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον Η ψαλίδα πλουσίων και φτωχών ανοίγει ολοένα. «Εδώ και καιρό οι άνθρωποι αισθάνονται ότι οι πολιτικοί δεν τους εκπροσωπούν πλέον. Για τους περισσότερους οι πολιτικοί ζουν μια άνετη ζωή και φροντίζουν να τα έχουν καλά με τα μέσα ενημέρωσης. Το σκάνδαλο της εφημερίδας News of the World ενίσχυσε τον τρόπο που αισθάνονται πολλοί», λέει ο Βρετανός κοινωνιολόγος Πολ Μπάγκλι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian ολόκληρες συνοικίες του Λονδίνου έχουν χαρακτηριστεί “No Go Areas“. Είναι οι προβληματικές συνοικίες, από τις οποίες έχει αποσυρθεί ακόμα και η αστυνομία. Στις περιοχές αυτές δεν γίνεται τίποτα για την πρόληψη της βίας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις συνοικίες έγιναν μερικές από τα πιο βίαια επεισόδια μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων. Ακόμα και η συντηρητική εφημερίδα Telegraph παρατηρεί ότι «η αστυνομία φέρει εν πολλοίς την ευθύνη για ότι συμβαίνει». Και δημοσιεύει την άποψη ενός κοινωνικού λειτουργού: «Οι αστυνομικές αρχές συμπεριφέρονται στους αφρικανικής καταγωγής συμπατριώτες μας σαν να μην είχαν καμία αξία».
greekfinanceforum.com