tromaktiko: Απάντηση: Για άλλη μια φορά ΤΕΙ και ενώσεις αποφοίτων τους έκαναν άνω κάτω την τεχνική παιδεία

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Απάντηση: Για άλλη μια φορά ΤΕΙ και ενώσεις αποφοίτων τους έκαναν άνω κάτω την τεχνική παιδεία



Επειδή διαβάζει και κόσμος άσχετος με τον κλάδο των μηχανικών θα προσπαθήσω να φωτίσω μερικές πτυχές που έχουν διαστρεβλωθεί... (αφορά: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/08/blog-post_8164.html) εδώ και 2 χρόνια από μια παρέα τεχνολόγων που εργάζονται στο δημόσιο και όλη την ημέρα κατακλύζουν με ψεύδη τα μπλόκς και το διαδίκτυο.
Τα ΤΕΙ ιδρύθηκαν για να καλύψουν μια ανάγκη ανάμεσα στον διπλωματούχο μηχανικό και τον τεχνίτη το λένε ΟΛΑ οι νόμοι διαχρονικά.
Τα ΤΕΙ είναι συνέχεια των ΚΑΤΕ και ΚΑΤΕΕ.
Στα ΤΕΙ διδάσκουν πτυχιούχοι ΚΑΤΕ - ΚΑΤΕΕ-ΤΕΙ με μεταπτυχιακό από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δεν έχουν καμία σχέση με τους καθηγητές των πολυτεχνείων.
Η διαφορά των ΤΕΙ με τα Πολυτεχνεία ΔΕΝ είναι μόνο στην διάρκεια αλλά και στην ποιότητα.
Δηλαδή στην είσοδο μαθηματικών και μοντέλων στην διδασκαλία. Στα ΤΕΙ δίνετε μια θεωρητική βάση απλά για να μπορούν οι πτυχιούχοι τους να εφαρμόζουν τις μελέτες των διπλωματούχων μηχανικών του πολυτεχνείου.
Στα ΤΕΙ εισέρχονται ακόμη και σήμερα σπουδαστές από Τεχνικά Λύκεια με κριτήριο την βαθμολογία ή δίνουν πανελλήνιες με ανταγωνιστές τους ίδιους με αποτέλεσμα να εισέρχονται στα ΤΕΙ χωρίς να γνωρίζουν ούτε απλά μαθηματικά.
Ο θεσμός των ΤΕΙ υπάρχει σε όλο τον κόσμο και ΠΟΤΕ δεν έπαψε να υπάρχει η ουσιαστική διαφορά των Τεχνικών Πανεπιστημίων με τις Σχολές Εφαρμογών.
Το εύρος των σπουδών είναι περιορισμένος ΠΧ ο Τεχνολόγος Οινολόγος δεν έχει το εύρος γνώσεων και το θεωρητικό υπόβαθρο του Χημικού Μηχανικού.
Ο χρόνος διάρκεια των σπουδών στα Πολυτεχνεία είναι 5 χρόνια που συμπεριλαμβάνουν εκπόνηση διπλωματικής εργασίας ενός εξαμήνου. Στα ΤΕΙ ο χρόνος σπουδών είναι 3,5 χρόνια και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης. Δηλαδή οι τελειόφοιτοι των ΤΕΙ έχοντας εκπληρώσει τα μαθήματα τους εργάζονται κανονικά σε μια εταιρία του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα για να εφαρμόσουν στην πράξη όσα έμαθαν και με βάση αυτό γράφουν την πτυχιακή τους εργασία. Ο νομοθέτης που έβαλε την πρακτική άσκηση μαζί με την συγγραφή της πτυχιακής εργασίας δεν ήταν μαζοχιστής ! και ήθελα να παιδεύει τα παιδιά που σπουδάζουν στα ΤΕΙ. Ήθελε να δώσει έμφαση στην εφαρμογή. Αυτό ακριβώς που πολλοί απόφοιτοι των ΤΕΙ θέλουν να διώξουν από πάνω τους.
ΟΙ πτυχιούχοι των έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Τα δικαιώματα αυτά καθρεπτίζουν με πλήρη σαφήνεια την ποσότητα και την ποιότητα των σπουδών τους. Αν γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον πλήρη εξίσωση θα μιλάμε για βιασμό της τεχνικής επιστήμης με χουντικό τρόπο.
Η ατυχία είναι ότι σε αυτή την χρονική στιγμή ο καπιταλισμός θέλει να μειώσει τις αμοιβές στον χώρο των μηχανικών με μοχλό τους αποφοίτους ΤΕΙ και μπορεί να το πετύχει.
Ποτέ ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση δεν τόλμησε να ισοπεδώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα όχι γιατί υπάρχει το ΤΕΕ αλλά επειδή υπάρχουν οι διπλωματούχοι μηχανικοί του πολυτεχνείου και δυστυχώς θα υπάρχουν και για πάρα πολλά χρόνια όσο υπάρχει ο κόσμος μας.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!