tromaktiko: ΟΑΕΕ - Εισφορές και εισφοροδιαφυγή

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΟΑΕΕ - Εισφορές και εισφοροδιαφυγή



Αγαπητοί συμπολίτες και συνάδελφοι ελεύθεροι επαγγελματίες, ο ΟΑΕΕ ανακοίνωσε πως θα χρειασθεί έκτακτη κρατική ενίσχυση 360 εκατ € , για να είναι «συνεπής» προς τις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους.
Το συνολικό ταμειακό έλλειμμα είναι στα 800 εκατ.€. Κύρια αιτία λέει είναι το ότι 146.000 διαγράφηκαν και από τους εναπομείναντες 700.000 συνεπείς είναι οι 540.000.Και πάλι ευχαριστημένοι να είναι εκεί στον ΟΑΕΕ! Με το σύστημα των υποχρεωτικών μετατάξεων ανα 3ετια σε ανώτερη κλίμακα, χωρίς καν να υπολογίζουν το δηλωθέν εισόδημα των ασφαλισμένων , το οποίο δεν είναι σταθερό κάθε χρόνο και έχει πολλούς παράγοντες που το επηρεάζουν (εποχικότητα, ύφεση, πτώση κατανάλωσης κλπ),να λένε πάλι καλά που 540.000 είναι συνεπείς. Και από αυτούς τους συνεπείς πολλές χιλιάδες είναι μέλη και μέτοχοι ΔΣ ΑΕ και ΕΠΕ οι οποίοι πληρώνουν τις εισφορές μέσω των εταιρειών τους και ας πούμε πως «δεν τους φαίνεται».

Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα σύγκρισης ενός υπαλλήλου ιδιωτικού τομέα κι ενός ελ.επαγγελματία. Ο ιδ.υπάλληλος αμοιβεται με 2.000 ευρω το μηνα και πληρωνει αυτος κι ο εργοδότης του τις ΑΝΑΛΟΓΕΣ εισφορες στο ΙΚΑ. Αυτός ο ίδιος υπάλληλος απολύεται και μετα από 6 μηνες ανεργίας βρίσκει ο Χριστιανός μια δουλειά με 1.000 ευρω το μηνα και τη δεχεται, προκειμένου να μην πεινάσει. Οι εισφορές που θα πληρώνει ο εργοδότης και αυτος θα είναι επι των 1.000 ευρω ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ δλδ, και άσχετα αν πλήρωνε για 10 χρονια πριν εισφορές για 2000. Φυσικά ΑΝΑΛΟΓΗ επίπτωση θα έχει και στη σύνταξη που θα λάβει (απόλυτα λογικό και θεμιτό). Ας πάρουμε τωρα και τον ελ.επαγγελματία ο οποίος πάνε καλα οι δουλειές του και δηλώνει 40.000 το χρόνο εισοδήματα και είναι στη κατηγορία Π08 στον ΟΑΕΕ μετα από 24 χρόνια επαγγέλματος και δίνει 800€ το 2μηνο περίπου. Αν για κάποιο λόγο αυτος πτωχεύσει ή κλείσει η επιχείρησή του λόγω κρίσης και ο άνθρωπος ξεκινήσει από την ΑΡΧΗ να χτιζει τη δουλειά του με εισόδημα 0 € (ακριβώς όπως το ακούτε), ξέρετε τι θα του πουνε στον ΟΑΕΕ?? «ααααα…ησασταν 24 χρόνια ασφαλισμένος οπότε ξεκινάτε τις κατηγορίες από εκει που σταματησατε…ασχετα το πόσα βγαζετε τωρα. Κάθε 2 μηνο 800€». Με μηδενικό εισόδημα!

Πείτε μου μετά γιατί κάποιος: 1)Να ξεκινήσει ελεύθερο επάγγελμα όταν με το καλημέρα θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δινει 600€/2μηνο 2) Γιατί να πληρώνει εισφορες 800 και 900 € το 2μηνο καποιος ο οποίος τη μια χρονια βγαζει 30.000 και την άλλη 10.000;

Εν κατακλείδι λοιπόν, ας δούνε εκεί οι φωστήρες του ΟΑΕΕ, το πώς θα ελαφρύνουν τις εισφορές του κοσμάκη προκειμένου και να τις εισπράττουν κι όχι να βγαίνουν και να μιλάνε για χρέη 3,7 δις από εισφορές και πρόστιμα τα οποία ποτέ δε θα εισπράξουν με τις ρυθμίσεις για γέλια που βγάζουν κάθε τόσο. Κάποιες προτάσεις:

1) Για νέους ελεύθερους επαγγελματίες με ημερομηνία έναρξης στην εφορία και όχι ηλικιακά, να δίνεται η δυνατότητα, προαιρετικά,να πληρώνουν μόνο εισφορες για ασθενεια κι όχι για σύνταξη στα πρώτα 5 χρόνια και μετά να εντάσσονται στο συνταξιοδοτικό κομμάτι, αλλά με ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας κι όχι υποχρεωτική ανα 3 ετία. Ανάλογη βέβαια θα είναι και η σύνταξη που θα λάβουν (το ρίσκο είναι του ελ.επαγγελματία για το πόσο και τι θα πάρει).

2) Κατάργηση της υποχρεωτικής ανά 3 ετία αναβάθμισης της ασφαλιστικής κατηγορίας.Να επιλέγει ελεύθερα ο ασφαλισμένος κατηγορία και ανάλογα το εισόδημά του να δίνει περισσότερα ή λιγότερα κάθε χρόνο .

3) Για τα οφειλόμενα να γίνει σβήσιμο των προστίμων και των προσαυξήσεων και να μπει ένα στάνταρ ποσό κάθε μήνα για τις οφειλόμενες εισφορές (ας πούμε 80 ευρώ) και όποτε εξοφληθούν. Καλύτερα κάτι να παίρνουν παρά να μη παίρνουν τίποτα όπως τώρα.

Ας κάνει αυτά σε πρώτη φάση ο ΟΑΕΕ και μετά να αρχίσει τις απειλές για κατασχέσεις, φυλακίσεις κλπ ωραία και τρομοκρατικά. Διότι και το σπίτι να μου πάρεις (που δεν έχω ή το χρωστάω), και το αμάξι να μου πάρεις (φτιάξε κι εσύ μια μάντρα …μπορείς), και στη φυλακή για κανά χρόνο να με χώσεις (που δε θα μπω γιατί δεν έχει χώρο, οπότε θα πληρώσω 8 ευρώ τη μέρα, όπως ο Τόλης και θα μαι έξω, ενώ αυτά τα λεφτα της φυλακης θα στα δινα αν εκανες τη ρύθμιση όπως λέω παραπάνω)….ολα αυτά λοιπόν και να μου τα κανεις…ΛΕΦΤΑ ΔΕ ΘΑ ΔΕΙΣ και μια ζωή επαίτης ως Ταμείο θα είσαι κε ΟΑΕΕ!!

Υ.Γ. Και μη βγει κανένας εξυπνίδης και πει ότι οι ελ.επαγγελματίες κρύβουν εισοδήματα γι αυτό ο ΟΑΕΕ λειτουργεί ετσι. Το αν κρύβουν πόσα και που και πως….δεν είναι δουλεια του ΟΑΕΕ να τα βρει…άλλων δουλειά είναι (έτσι δεν είναι Μπένι?).

Με εκτίμηση, ενας από τους 540.000 που ακόμα πληρώνουν…αλλά μάλλον όχι για πολύ ακόμα!

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!