tromaktiko: Χωρίς βιβλία ξεκινούν οι μαθητές τη νέα σχολική χρονιά

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Χωρίς βιβλία ξεκινούν οι μαθητές τη νέα σχολική χρονιά



Διευκρινήσεις και εξηγήσεις για το γεγονός ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς σχολικά βιβλία ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση... ο Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, από την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου.

Ειδικότερα, στο κοινοβουλευτικό του έγγραφο ο Βουλευτής αναφέρει ότι «χωρίς βιβλία για τους μαθητές αναμένεται να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, καθώς λίγες ημέρες πριν, το υπουργείο Παιδείας και ο Οργανισμός Σχολικών Βιβλίων δεν έχουν ακόμα τυπώσει τα νέα βιβλία», υπογραμμίζοντας ότι «ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά πιθανόν, οι μαθητές να αναγκαστούν να κάνουν μάθημα και να διαβάζουν από φωτοτυπίες και CD, κατά τους υπολογισμούς μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου».

Σημειώνει επίσης ότι «επισήμως η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε φέτος στο σύστημα εκτύπωσης των σχολικών βιβλίων αποδίδεται σε έλλειψη χαρτιού έπειτα από νομικές περιπέτειες που είχαν δύο διαγωνισμοί για την προμήθειά του». Ωστόσο, επισημαίνει ότι «όπως επιβεβαιώνουν έμπειρα στελέχη του Οργανισμού Σχολικών Βιβλίων, ακόμα και αν ξεκινήσουν αύριο οι εκτυπώσεις, θα χρειαστεί μέχρι τον Νοέμβριο για να ολοκληρωθούν όλοι οι σχολικοί τίτλοι» και πως «μόλις 80 βασικοί θα είναι έτοιμοι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, με έμφαση στα βιβλία της Α’ Δημοτικού και της Γ’ Λυκείου».

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει ότι «είναι φανερή η παντελής αδυναμία του Υπουργείου να συντονίζει τη διαδικασία και η ελλιπής προετοιμασία του για το άνοιγμα της νέας σχολικής χρονιάς». Επιπλέον, αναφέρει: «το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου συγκεντρώνει στοιχεία για τις αιτίες των καθυστερήσεων, ενώ πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για την έκταση του προβλήματος, δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι μαθητές θα εισέλθουν φέτος στις τάξεις χωρίς βιβλία» και ως «ταυτόχρονα, μετά τον περιορισμένο διορισμό εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία που ανακοίνωσε προσφάτως το Υπουργείο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικά κενά σε καθηγητές και δασκάλους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ερωτά την αρμόδια Υπουργό «για ποιους ακριβώς λόγους υπήρξε πλημμελής προετοιμασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, ώστε οι μαθητές δεν θα έχουν εκπαιδευτικά βιβλία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς», «που οφείλεται η τεράστια καθυστέρηση», «θα αποδοθούν ευθύνες στους καθ’ ύλη αρμόδιους». Επιπλέον, ερωτά «πότε ακριβώς θα είναι τα εκπαιδευτικά βιβλία στα σχολεία και πότε θα έχουν μοιραστεί όλα τους μαθητές», ενώ ζητά ενημέρωση εάν «έχει μεριμνήσει το Υπουργείο για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε να ξεκινήσει διδακτικά η σχολική χρονιά ομαλά».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!