tromaktiko: Κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον καπετάνιο του πλοίου που προσάραξε σε ύφαλο στη Ν. Ζηλανδία

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον καπετάνιο του πλοίου που προσάραξε σε ύφαλο στη Ν. Ζηλανδία



Ο καπετάνιος του δεξαμενόπλοιου Rena, το οποίο προσάραξε την περασμένη Τετάρτη σε ύφαλο ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Νέας Ζηλανδίας και από το οποίο έχει... σημειωθεί διαρροή πετρελαίου, συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη New Zealand Herald, πρόκειται για έναν 44χρονο Φιλιππινέζο, ο οποίος εάν καταδικαστεί αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 12 μηνών.

Εν τω μεταξύ, στο πλοίο υπάρχουν ρωγμές που προκαλούν ανησυχία στις Αρχές, οι οποίες φοβούνται ότι μπορεί να σπάσει απελευθερώνοντας εκατοντάδες τόνους πετρελαίου στη θάλασσα.

Ο 44χρονος άνδρας κατηγορήθηκε για «χειρισμό σκάφους με τρόπο που προκάλεσε άσκοπο κίνδυνο ή ρίσκο», ενώ αναμένεται να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες.

Οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας δεν έκαναν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα του καπετάνιου, αποδεχόμενοι αίτημα του δικηγόρου του που εξέφρασε ανησυχίες ότι κάποιοι μπορεί να θελήσουν να «πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους».

Εάν καταδικαστεί, ο καπετάνιος αντιμετωπίζει ενδεχόμενο προστίμου ύψους 7.800 ευρώ ή ποινή φυλάκισης έως 12 μήνες.

Το διαβατήριό του κατασχέθηκε.

Η διαρροή πετρελαίου από το σκάφος έχει προκαλέσει τη χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας.

H Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, Maritime New Zealand, ανακοίνωσε ότι περίπου 70 κοντέινερ έπεσαν από το Rena εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Το πλοίο μεταφέρει 11 κοντέινερ με επικίνδυνα υλικά, κανένα από τα οποία δεν έπεσε στο νερό. Ωστόσο, οι Αρχές πιστεύουν ότι σύντομα θα πέσουν και άλλα κοντέινερ στη θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κέι, δήλωσε ότι στο Rena υπάρχουν ρωγμές.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο να σπάσει το πλοίο, αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε» είπε.

Το ελληνικής διαχείρισης, με σημαία Λιβερίας, πλοίο Rena, 47.000 τόνων, προσάραξε νωρίς την Τετάρτη στον ύφαλο Αστρολάβος, 22 χλμ. ανοικτά της πόλης Ταουράνγκα, στον Κόλπο της Αφθονίας.

Περίπου 350 τόνοι πετρελαίου έχουν χυθεί στη θάλασσα. Το πετρέλαιο έχει φτάσει στις ακτές, ενώ εξοργισμένοι είναι οι κάτοικοι που κατηγορούν τις Αρχές ότι άργησαν να αντιδράσουν.

Το πετρέλαιο έχει μολύνει τον κόλπο της Αφθονίας, έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα και βιότοπο για φάλαινες, δελφίνια, πιγκουίνους και θαλασσοπούλια.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!