Το θέμα που έχει ανακύψει με το πρόγραμμα-δούρειος ίππος (trojan, ένα είδος κατασκοπευτικού λογισμικού) το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει στους αστυνομικούς να έχουν πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Το ζήτημα βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων από το Σαββατοκύριακο, όταν η ομάδα χάκερ CCC (Chaos Computer Club) αποκάλυψε την ύπαρξη του μετά από καταγγελίες που έγιναν από πολίτες.
Κατά το CCC, όπως αναφέρει το Spiegel, το πρόγραμμα μεταδίδει δεδομένα μέσα από σέρβερ στις ΗΠΑ. Πάντως, έχει αρκετά κενά ασφάλειας έτσι ώστε τρίτα μέρη να μπορούν εύκολα να υποκλέψουν τις επικοινωνίες του. Το CCC εκτιμά ότι η χρήση του παραβιάζει το γερμανικό Σύνταγμα.
Από τη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου της Βαυαρίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υπάλληλοί του έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το πρόγραμμα αυτό, τουλάχιστον άλλες τέσσερις παρόμοιες περιπτώσεις έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.
Η έρευνα περιπλέκεται καθώς η χρήση του ίδιου του λογισμικού δεν απαγορεύεται βάσει των γερμανικών νόμων με την προϋπόθεση ότι η αστυνομία τηρεί τους κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Παραταύτα, ένας δικηγόρος από τη Βαυαρία έχει δηλώσει ότι η αστυνομία παραβίασε αυτούς τους κανόνες τουλάχιστον σε μία περίπτωση, όταν χρησιμοποίησε φωτογραφίες από τον υπολογιστή ενός πελάτη του τις οποίες πήρε με αυτό το λογισμικό.
Αρκετές κρατικές υπηρεσίες έχουν ανακοινώσει ότι έχουν χρησιμοποιήσει το λογισμικό, όμως επιμένουν ότι οι έρευνές τους ήταν νόμιμες. Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε αποφανθεί το 2008 το Συνταγματικό Δικαστήριο η παρακολούθηση επιτρέπεται μόνο αν ένα άτομο ή η κοινωνία βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαψεύσει πάντως ότι το συγκεκριμένο λογισμικό χρησιμοποιείται από τις ομοσπονδιακές Αρχές. Πρόσθεσε δε ότι το πρόγραμμα χρησιμοποιείται εδώ και τρία χρόνια.
Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λόιτχοϊζερ-Σναρενμπέργκερ ζήτησε να διενεργηθεί έρευνα σχετικά με τις πρακτικές και τα εργαλεία παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αρχές.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, Στέφεν Σάιμπερτ, έγραψε στο Twitter ότι η Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει το θέμα «πολύ σοβαρά» και ζητά από τα κρατίδια να αποσαφηνίσουν ποια προγράμματα χρησιμοποιήθηκαν.