tromaktiko: Το Μπιγκ Μπεν γερνάει και... γέρνει περισσότερο

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Το Μπιγκ Μπεν γερνάει και... γέρνει περισσότερο



Αυξημένη κλίση έχει πάρει το Μπιγκ Μπεν, το «έμβλημα» της πόλης του Λονδίνου, γέρνοντας προς τα βορειοδυτικά με ρυθμό που έχει ενισχυθεί σε... σύγκριση με τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της εταιρείας του υπόγειου σιδηρόδρομου και του οργανισμού για τα κτίρια του Κοινοβουλίου.

Ο πύργος έχει πάρει κλίση προς τα βορειοδυτικά με ρυθμό αυξημένο στα 0,9 χιλιοστά το χρόνο, από τα 0,65 χιλ. που ήταν το 2003 -κάτι που μεταφράζεται σε γωνία 0,26 μοιρών. Η απόκλιση έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα, το υψηλότερο σημείο του να έχει μετακινηθεί κατά κάτι λιγότερο από μισό μέτρο από την αρχική του θέση.

Τα επίπεδα αυτά, αν και αυξημένα, δεν προκαλούν ανησυχία για την ευστάθεια του Πύργου. Η κλίση πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, ευθύνεται και για μικρές ρωγμές που παρουσιάστηκαν σε ταβάνια σε αίθουσες του Κοινοβουλίου (Μπιγκ Μπεν και Βουλή αποτελούν ενιαίο κτιριακό συγκρότημα).

Ορισμένοι υποστηρίζουν μάλιστα πως η κλίση είναι πλέον σχεδόν ορατή και με γυμνό μάτι. «Αν κοιτάξει κανείς από την Πλατεία Κοινοβουλίου προς το ποτάμι, στα ανατολικά, η κλίση σχεδόν φαίνεται» υποστήριξε στην Sunday Telegraph ο καθηγητής στο Imperial College Τζον Μπάρλαντ.

Το τι προκαλεί την κλίση δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο. Μία θεωρία ρίχνει την ευθύνη στις εργασίες για την κατασκευή της γραμμής Jubilee του λονδρέζικου μετρό, ενώ άλλες υποστηρίζουν πως οφείλεται στη φυσική υποχώρηση του εδάφους κάτω από τον πύργο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!